Nieuws

Innovatie? Waarom?!

2 mei 2014, Supportbeurs

‘Hoe ziet uw zorgorganisatie er over vijf jaar uit?’ Meestal een van de eerste vragen waar ik mee start als ik voor de eerste keer bij een zorgorganisatie aan tafel zit. De antwoorden zijn uiteenlopend. ‘Meer zorg thuis’, ‘regie bij de cliënt’ en bovenal ‘meer technologie’. Die laatste springt er negen van de tien keer uit. Eigenlijk is dit al jaren zo. Dezelfde vraag konden we tien jaar geleden ook stellen, er kwam eenzelfde antwoord uit. Technologie is de heilige graal. We staan er niet bij stil, maar techniek lost veel van de problemen in ons dagelijks leven op. Logisch dus dat we hier opnieuw een beroep op doen.

Ontwikkelingen op technologisch gebied gaan harder en harder. Zo verschrikkelijk snel, dat ik me afvraag of we het als mens en als organisatie bij kunnen houden. Sommigen onder ons kunnen dit en omarmen innovatie na innovatie, ik ben zelf zo’n ‘fanaat’, we verslinden de ene gadget na de andere. Ik ben jong en zwem tussen twee werelden, de zorgwereld en technologiewereld. Maar ook ik stel mijzelf de vraag of die nieuwe smartphone mij daadwerkelijk helpt in mijn dagelijkse leven en waarom ik deze nieuwste gadget koop.

Ik zie een zorgsector die er alles aan doet zo goed mogelijk voor mensen te zorgen, onder constante druk van de overheid waarin alles goedkoper en beter moet. Met vallen en opstaan, zwalken en kruipen rijgen de zorgorganisaties de jaren aaneen. Ik vind het knap dat we al zo lang op onze tenen lopen en alsnog zulke uitstekende zorg bieden. We hollen hierbij van innovatie naar innovatie, en waarom eigenlijk? Wat dragen die innovaties daadwerkelijk bij aan de kwaliteit van leven van de cliënten van uw zorgorganisatie?

De gebeurtenissen die ik nu schets gaan verder, de overheidsmaatregelen liegen er niet om. Makkelijker zal het er voor de gemiddelde zorgorganisatie de komende jaren niet op worden. Dit zal de technology-push nog verder aanwakkeren. Technologie gaat steeds verder, we krijgen nog meer mogelijkheden beschikbaar: Google Glas, smart-sensoring, ambient assisted living, telehealth, ehealth. Ik vertel u er als tolk tussen zorg en technologie graag van alles over. Maar gaan we nog harder rennen van innovatie naar innovatie? Ik stel u wel 1 keer, 5 keer, 10 keer de vraag ‘Waarom?’. Dan zult u zien dat het antwoord op ‘Hoe ziet uw zorgorganisatie er over vijf jaar uit?’ een ander antwoord is dan u vooraf in gedachte had.

Lees alle artikelen door Jasper Coppes (themaspecialist zorg & technologie).

Ook interessant