Nieuws

Is een hulphond een optie voor mij?

13 oktober 2014, Supportbeurs

Een blindengeleidehond was ooit een bezienswaardigheid , maar dat is al lang niet meer zo. Hulphonden begeleiden niet alleen blinden en slechtzienden, maar ook mensen met andere lichamelijke beperkingen. Wilt u weten of een hulphond een optie voor u is? We zetten de mogelijkheden hier op een rijtje.

Diverse assistentiehonden

Er zijn hulphonden voor mensen die doof of slechthorend zijn, voor mensen in een rolstoel, voor epilepsie patiënten maar ook voor mensen met een autistische of aanverwante stoornis. Een hulphond levert een grote bijdrage aan de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van zijn of haar baasje. Niet alleen voert een hulphond heel veel praktische handelingen uit, hij is in sociaal opzicht ook zeer waardevol. Een assistentiehond is vaak aanleiding voor voorbijgangers om de eigenaar op straat aan te spreken.

Praktische hulp in en om het huis

De hulphond verricht in huis heel veel handelingen die menselijke hulp overbodig maken. Dat varieert van deuren openen en spullen oprapen tot de was doen. Daarnaast helpt de hond met het doen van boodschappen, betalen in de supermarkt en het liftknopje indrukken. Naast de ‘gewone’ hulphond, is er echter ook een aantal gespecialiseerde honden die ingezet worden om het leven wat gemakkelijker te maken.

Een hond voor doven en slechthorenden

Een zogenaamde signaalhond is er speciaal voor doven en slechthorenden. De signaalhond waarschuwt het baasje bij geluiden waar deze op moet reageren. Te denken valt daarbij aan de wekker, de bel, de telefoon, de oven, de stem van kind of partner. De hond is ook getraind in het laten zien van bepaalde voorwerpen als de dove of slechthorende in actie moet komen, bijvoorbeeld als het etenstijd is of als de koffie klaar is.

De hond voor epileptici

Een hond die gespecialiseerd is in het helpen van epileptici wordt ‘seizurehond’ genoemd. Aanvalshond (de letterlijke Nederlandse vertaling) zou heel andere associaties oproepen, vandaar dat er gekozen is voor de Engelse benaming. Een seizurehond kan de patiënt in de goede zijligging leggen, medicatie halen, de alarmknop indrukken en het belangrijkste: bij zijn baasje blijven tot de aanval over is.

Hulphond bij autisme

Honden die in het bijzonder ingezet worden om mensen met een autistische stoornis te helpen, worden therapiehonden genoemd. De hond legt contact met de buitenwereld namens zijn baasje en stimuleert op die manier de ondernemingszin en beweeglijkheid. Het is bovendien bewezen dat de hond een positief effect heeft op het welbevinden van zijn eigenaar, zowel in sociaal als in emotioneel opzicht.

Speciale hond voor kinderen met autisme

Een autismegeleidehond wordt getraind in het omgaan met kinderen met een autismestoornis die  verdwalen en gedesoriënteerd raken als ze zich buiten bevinden. Het patiëntje wordt met een tuigje aan de hondenriem vastgemaakt, de hond houdt het kind tegen als het de verkeerde kant op dreigt te gaan. De autismegeleidehond is de nieuwste hulphond binnen het spectrum, er zijn er op dit moment nog maar paar getrainde autismegeleidehonden.

Wilt u weten welke voorwaarden er zijn om voor een hulphond in aanmerking te komen? Kijk dan voor meer informatie op Hulphond.nl of Geleidehond.nl.

Bron foto: Hulphond.nl

Ook interessant