Je eigen pillen printen?
De 3D printer is niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg. Protheses variërend van handen tot knieën en allerlei andere vervangende lichaamsdelen worden al op vrij grote schaal geprint. Op het gebied van medicijnen is men nog enigszins terughoudend. Al verwachten onderzoekers dat het in 2020 mogelijk zou moeten zijn om zelf thuis je tabletten te printen.
Maatwerk medicijnen
Wetenschappers van de University of Central Lancanshire (UCLan) zijn er onlangs in geslaagd een methode te ontwikkelen die het mogelijk maakt maatwerk medicijnen te printen. Het opvallende daarbij is, dat men gebruik maakte van een normale, huis-tuin-en-keuken 3D printer.
Astma tabletten uit de 3D printer
Het materiaal dat het team heeft gecreëerd – het zogenaamde ‘filament’ -, bestaat uit verschillende grondstoffen. Dit filament neemt de plaats in van het kunststof materiaal dat normaal gesproken wordt gebruikt bij het printen van 3D-voorwerpen. De eerste medicijnen die op die manier geprint zijn, zijn theofyllinetabletten die onder meer worden voorgeschreven aan mensen met COPD of astma.
Snel of langzaam oplosbaar?
De onderzoekers ontdekten dat de vorm van het tablet van invloed is op de oplosbaarheid. Zo lost een piramidevorm pil sneller op dan een ring en is een cilinder het moeilijkst oplosbaar. Met deze kennis kan de apotheker straks pillen produceren die aangepast zijn aan de kwaal van de patiënt. Zo vraagt de ene aandoening om een snel oplosbare pil en de andere heeft meer baat bij een langzamer oplosbaar exemplaar.
Goedkoper en gemakkelijker
Deze nieuwe ontwikkelingen bieden perspectieven van allerlei aard. Zo kan er nu door een simpele aanpassing in de software een zeer nauwkeurige dosering worden afgegeven, afgestemd op de behoefte van de patiënt. Tot nu toe is dit een duur en ingewikkeld proces. 3D printers kunnen dit veel goedkoper en gemakkelijker maken. De universiteit verwacht dat het voor farmaceutische bedrijven voor 2020 mogelijk moet zijn om op grote schaal pillen middels de 3D-techniek te produceren.
Het gevaar van ongelukken
Uiteindelijk is het doel om patiënten thuis ‘custom made’ medicijnen te laten uitprinten. Voor patiënten wiens dosering voortdurend wijzigt, zou dat een revolutionaire ontwikkeling zijn. Critici houden echter nog een flinke slag om de arm vanwege de gevaren die op de loer liggen bij het thuis produceren van tabletten. Hierbij ontbreekt namelijk de deskundige controle en dat zou ongelukken in de hand werken.