Nieuws

Je huis aanpassen aan jouw situatie

28 juli 2019, Supportbeurs

Merk je dat zelfstandig wonen moeilijker wordt? Heb je een lichamelijke beperking of chronische aandoening die jouw mobiliteit in het dagelijks leven vermindert? Enkele relatief eenvoudige aanpassingen in huis bieden dan uitkomst.

Hulpmiddelen in de badkamer
De badkamer is voor veel mensen het fijnste vertrek van het huis. Een badkamer moet veilig, prettig en comfortabel zijn. Dat geldt zeker als je beperkt bent in je bewegingsmogelijkheden. Op welke manier je je badkamer aanpast aan je mogelijkheden, hangt af van de aard van de beperking die je hebt. 

Aangepast sanitair
Een ligbad of douchebak zijn gevaarlijk als je moeilijkheden hebt met het in – en uitstappen.  Een vlakke anti-slip douchevloer is dan een goede oplossing. Wil je desondanks geen afscheid nemen van je heerlijke badkuip? Maak dan gebruik van een instapbad, zitbad, badplank of installeer een badlift.

Accessoires die jouw mobiliteit vergroten
Maar niet alleen het sanitair kun je naar behoefte aan (laten) passen. Er zijn ook allerlei handige accessoires op de markt die jouw leven in de badkamer een stuk aangenamer maken. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld: kantelspiegels, extra lichtschakelaars en val-alarmsystemen. Laat een expert een risico-analyse maken van  jouw huidige badkamer. Met de verbeterpunten die uit de analyse komen, doe je vast en zeker jouw voordeel.

Een toegankelijke woonkamer
Een toegankelijke woonkamer is voor iedereen belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je huisgenoten. Daarnaast is de woonkamer de plek waar je bezoek ontvangt en ontspant. In de meeste huizen is in de woonkamer geen rekening gehouden met bewoners met een lichamelijke beperking. Drempels, smalle deuren of kleine gangen zijn vaak belemmeringen die ervoor zorgen dat je minder bewegingsvrijheid hebt.

Aanpassingen in de woonkamer
Het aanpassen van de woonkamer hoeft helemaal niet te betekenen dat je rigoureus aan het verbouwen hoeft te slaan. Met de volgende aanpassingen kom je al een heel eind: verwijder drempels, verbreed de deuren, breng beugels bij de doorgang naar de tuin of jouw balkon aan en bedien lichtknoppen en jouw gordijnen met behulp van een afstandsbediening. Jouw leven is zo al een heel stuk comfortabeler te maken.

De trap als obstakel
Voel je je beperkt in jouw woongenot doordat je het nemen van de trap als een obstakel ervaart? Dan zijn er diverse mogelijkheden om deze horde te nemen. Te denken valt daarbij aan een traplift, maar ook aan extra trapleuningen of trapspilbeugels als je nog wel zelfstandig de trap op en af kunt.

Liften voor iedere hulpvraag
Is dat laatste niet meer mogelijk dan zijn er naast de traplift ook nog alternatieven zoals de zogenaamde “homeliften”. Die werken net als een cabinelift maar nemen veel minder ruimte in. Ze zijn daarom vrijwel overal te plaatsen. Je kunt er met rolstoel en al in naar boven. Omdat je ook spullen mee kan nemen in de lift, blijf je veel zelfstandiger. Woon je in een portiekwoning? Dan is voor jou een buitentraplift misschien de oplossing.

In Nederland zijn diverse zorgwinkels waar je terecht kunt met al jouw vragen op het gebied van aanpassingen aan jouw woning. Bij deze winkels zijn hulpmiddelen te koop en te huur.

Bron: Welzorg

Ook interessant