Je mag er zijn als rolstoeler; ook door je kleding!

03.06.2015 | Columns | 2724 keer bekeken

In 1961, op zijn achtste, KRUIPT Keesje over straat. Door zijn gevaarlijke bloedziekte en een roekeloze, eigenwijze arts, heeft hij gedeelten van zijn benen verloren. Lopen kan niet meer.

Toch wil hij met vriendjes buiten spelen, en moeder moedigt dat aan. Zijn leven moet zo normaal mogelijk doorgaan.

Doordat Kees over straat kruipt, komen er pijlsnel gaten in zijn broeken. Moeder is arm, maar draagt deze extra kosten met liefde. Een Duitse vriendin raadt Lederhosen aan, maar korte broeken laten genadeloos Kees z’n verminkte benen zien. Nee dus.

Moeder kiest voor ‘trainingsbroeken.’ Zachte stof, vriendelijk voor littekens, maar niet sterk. Soms broeken van ‘Manchester’ stof. Sterk werkmansgoed, maar duurder en oncomfortabel. Jeans voor kinderen waren nog uitzondering.

Jaren later wordt Kees gerevalideerd. Met twee krukken kan hij soms korte stukjes lopen, maar is voornamelijk rolstoeler.

‘Je mag er zijn’ zegt mam

Als puber wil Kees er zoals de Beatles uitzien. Dat vindt moeder leuk. ‘Als je in een rolstoel zit, moet je extra aandacht aan je uiterlijk besteden’ zegt ze. ‘Je mag er zijn!’

De korte Beatle-jasjes zijn ideaal voor in een rolstoel. Wel moeten zijn broekspijpen altijd flink ingekort worden. Kees z’n benen zijn korter dan normaal.

Begin 70-er jaren hebben de broeken wijd uitlopende pijpen. Dat staat zwierig, maakt je benen optisch langer, en verhult lompe orthopedische schoenen. Kees draagt FlowerPower overhemden en Gilets. Dat staat leuk, ook als je zit. Hij ontwikkelt gevoel voor mode en op z’n 16e zijn de rollen omgedraaid: Mam vraagt Kees mee als ze rolstoelkleding zoekt!

Ongeschikte paskamers

Vroeger en nu nog zijn paskamers te klein voor een rolstoeler met begeleider. Vanaf de 70-er jaren bieden postorderbedrijven uitkomst. Thuis passen en kiezen. Bij sommige winkels mag je dat ook. Niet goed, geld terug.

Maatwerk: altijd het beste!

Eind 70-er jaren begint Kees een reclamebureau. Eén van zijn klanten is een kleermaker met een exclusieve herenmodezaak. Kees huldigt het principe ‘mijn klant – jouw klant’ en laat daar zijn kleding op maat maken. De kleermaker houdt rekening met alle ‘ongebruikelijkheden’ van Kees zijn maten en maakt voor hem exclusieve mode met een perfecte pasvorm. Casual, maar ook driedelig en smoking. Jarenlang is Kees ‘Best geklede rolstoeler in town,’ maar later moet hij door ziekte met zijn reclamebureau stoppen. Daarna is er geen geld meer voor duur maatwerk.

In Kees of clothes:

 1. Koop bij webshops voor rolstoelmode. Die doen goed werk. Nieuwe ontwikkeling is dat op basis van een snelle bodyscan een patroon wordt gemaakt. Maatwerk!
 2. Koop bij een (web)winkel die een uitgebreid maatsysteem heeft, ook voor zwaardere of  kortere mensen.
 3. Wees lief voor een vriendin die goed is in vermaken. Vaak zal er namelijk ‘gesleuteld’ moeten worden aan uw kleding.
 4. Smaak is alles! Let goed op kleuren, modellen, uitstraling. Kies voor tijdloos en combineerbaar.
 5. Durf iets uit te stralen! Saaie, vormeloze truien en broeken zijn zó ‘old school.’

Laat zien dat u er mag zijn: Say it loud, I’m wheeler and proud!

Bekijk & lees alle columns door Kees de Jager

aangepaste kleding - mode - rolstoelkleding

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (5)

Reageren
 • Marije Van der Windt
  05.06.2015 - 00:10 uur | Marije Van der Windt

  Geweldig mensen die bij hun identiteit blijven!

 • Rosalie Rond
  04.06.2015 - 20:52 uur | Rosalie Rond

  Wat had jij een geweldige wijze moeder. Ik heb een moeder die graag naaide en van vooral van originele kleding met een goede pasvorm hield. Haar hobby is mijn hobby geworden.
  Ook ik heb afwijkende maten en ben heel erg gelukkig dat ik zelf mijn kleding kan ontwerpen met software, PatternMaker Professional, op de computer. Ik heb online leren patroontekenen.
  Als het naaiwerk echt niet meer lukt kan ik vast wel iemand vinden die voor een redelijke prijs mijn op maat getekende patronen wil gaan naaien. Ik ben als mens uniek maar ik wil ook dat mijn kleding uniek is en vooral goed en aangenaam zit.

 • Anne-Marie van Huffel-de Graaf
  04.06.2015 - 19:59 uur | Anne-Marie van Huffel-de Graaf

  Zo hoort het ook. Wees wie je bent! Laat zien wie je bent!
  Kees doet dat, Kitty doet dat! En ik hoop dat vele zullen volgen.
  Let's SHINE!

 • Liesbeth van Assche
  04.06.2015 - 16:25 uur | Liesbeth van Assche

  Helemaal waar Kees! We mogen er zijn! Met of zonder rolstoel! Stel dat iedereen die in een rolstoel zit, ineens een grijze muis zou moeten zijn... saaie boel is dat. Lekker blijven wie je bent.

 • Kitty Bakker
  04.06.2015 - 12:25 uur | Kitty Bakker

  Kees heeft helemaal gelijk! Als je goed gekleed bent wanneer je in een rolstoel zit, kijken de mensen ook niet over je heen, maar volgen ze je omdat je wat uitstraalt!
  Dat is ook mijn ervaring! Ik vond het eerst verschrikkelijk dat ik afhankelijk werd van mijn rolstoel, maar van lieverlee werd ik steeds zelfverzekerder omdat ik me in mijn rolstoel net zo kon gedragen als ik daarvoor deed! Ik was nog steeds dezelfde levenslustige Kitty!

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk