Johan Cruyff Foundation komt met Cruyff Court naar Support 2018

15.03.2018 | Algemeen nieuws | 1190 keer bekeken
Johan Cruyff Foundation komt met Cruyff Court naar Support 2018

"Het maakt ons niet uit welke sport je kiest. We willen vooral laten zien dat voor kinderen met een beperking heel veel mogelijk is. Dertig procent van de kinderen in Nederland beweegt te weinig, voor kinderen met een beperking ligt dit percentage zelfs op zestig procent. Bewegen is fysiek goed, maar er is nog zoveel meer. Het geeft zelfvertrouwen en leidt tot nieuwe sociale contacten."

Aan het woord is oud-topbasketballer Niels Meijer, hij is directeur bij de Cruyff Foundation. Als hij spreekt over zijn werk of kinderen met een beperking vult de kamer zich met positieve energie. “We denken alleen maar in mogelijkheden. Er is nog zoveel te doen.”

Hij praat met gedrevenheid  over de Cruyff Courts (inmiddels 240 wereldwijd, waarvan 40 speciaal voor kinderen met een beperking), Schoolpein14 (coating met voetbaldveldjes of atletiekbanen-in-mini-uitvoering op het schoolplein) en gehandicaptensport, waarbij de Foundation op allerlei manieren projecten ondersteunt. De Johan Cruyff Foundation komt met een Cruyff Court naar Support 2018 (van 30 mei tot en met 2 juni in de Jaarbeurs in Utrecht).  

Op de website staan de doelstellingen van de Cruyff Foundation glashelder verwoord: “We brengen jeugd vooruit door beweging. Hierdoor kunnen ze samen spelen en groeien in hun ontwikkeling. Door sport en spel worden kinderen fitter, leren ze met elkaar omgaan en ontwikkelen zij zichzelf. Daarom willen wij kinderen stimuleren om te bewegen, juist kinderen die dat extra nodig hebben. Elke week brengen wij zo wereldwijd duizenden kinderen vooruit door beweging.”

Wat gaat er gebeuren op Support?

“We leggen daar een mobiel Cruyff Court neer. Een veld dat geschikt is voor verschillende rolstoelactiviteiten, maar ook alles wat je nodig hebt voor framevoetbal, rolstoelschermen, zitvolleybal, rolstoeltennis en Boccia, een soort jeu de boule met een hoog strategisch gehalte. We organiseren dit samen met de Esther Vergeer Foundation, en zorgen ervoor dat we samen met verschillende sportbonden diverse sporten aanbieden. Ik citeer Johan Cruijff: ‘Alleen kun je het niet, je moet het samen doen’.”

Hoe belangrijk is sport voor kinderen met een functiebeperking?

“Heel belangrijk. Er wordt in Nederland sowieso te weinig bewogen. Voor kinderen met een functiebeperking geldt dit extra. Zes van de tien kinderen bewegen nauwelijks. Terwijl het juist zo belangrijk is. Fysiek, maar ook voor je zelfvertrouwen. Kinderen die aan rolstoeltennis doen, moeten bijvoorbeeld elke keer de bal oprapen. En als ze doorzetten lukt dit uiteindelijk  zonder problemen. Dat geeft zelfvertrouwen. Johan Cruijff zei ook: ‘Net zo belangrijk is dat sporten kinderen uit een isolement haalt en nieuwe sociale contacten biedt’.

Waar liggen de grote uitdagingen voor de Johan Cruyff Foundation?

“Bij het grote publiek zijn we bekend van onze Cruyff Courts; veel minder mensen weten dat we ook sportprojecten ondersteunen voor kinderen met een beperking. En dat is hard nodig. Het wordt de ouders niet altijd even makkelijk gemaakt. De uitdaging voor de komende jaren binnen de gehandicaptensport ligt op financieel vlak, vervoer en vindbaarheid. We zetten ons in om daar het verschil te kunnen maken, zoals gezegd samen met anderen.”

Heb je een voorbeeld?

“Als jij gaat tennissen, ga je naar een tennisvereniging en meld je je aan. Kinderen in een rolstoel, hebben een sportrolstoel nodig, en twee jaar later een nieuwe omdat ze eruit zijn gegroeid. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Naast een financiële ondersteuning aan  verschillende stichtingen en verenigingen stellen we ook sportmateriaal beschikbaar zoals wheelers, zitski’s en sportrolstoelen.” Een ander probleem is vervoer. Het is voor kinderen met een beperking lang niet vanzelfsprekend dat zij naar hun training of wedstrijd kunnen, zeker niet omdat het aantal locaties dat hiervoor mogelijkheden biedt beperkt is en dus de afstanden tot deze locaties vaak ver zijn.

Je bent enthousiast over de samenwerking met Jaarbeurs: waarom?

“Jaarbeurs is een oerhollands merk. In feite is Johan Cruijff dat ook. Ik merk ook enthousiasme binnen de organisatie om samen dingen te doen en grenzen te verleggen. We gaan eerst een mooi feest maken van Support, ik zie nog wel andere samenwerkingsvormen, bijvoorbeeld op FOX Sports & Eredivisie VoetbalFestival dat in juli in de Jaarbeurs wordt gehouden. Daar leggen we ook een mobiel Cruyff Court neer. En wie weet wat er nog meer in het verschiet ligt? Ik ben in ieder geval enthousiast.”

Aan het begin van het gesprek werd aan de verslaggever gevraagd welke sporten hij beoefent, aan het eind van het gesprek komt de vraag: ‘Kun je veertien kilometer lopen?’  

“Geen probleem? Dat is mooi. Binnenkort is de Cruyff Foundation 14K Run, begint op het Johan Cruijff Plein (vroeger Stadionplein) in Amsterdam en eindigt in de Johan Cruijff Arena. De Run loopt langs alle plekken in Amsterdam die een rol hebben gespeeld in het leven van Johan Cruijff. Met deze Run wordt geld opgehaald om - jawel - te investeren in nieuwe projecten. Dus je bent uitgenodigd.”

Support 2018 is Nederlands belangrijkste event voor mensen met een bewegingsbeperking – waaronder mensen met een fysieke beperking en senioren – hun familieleden, begeleiders, mantelzorgers en betrokken (zorg)professionals. Support vindt plaats van woensdag 30 mei tot en met zaterdag 2 juni en is dagelijks geopend van 09.30 tot 16.30 uur. Meer info op supportexpo.nl

Je kunt je hier registreren voor gratis toegang tot Support 2018.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren
13.03.2020 t/m 14.03.2020

ZieZo-beurs 2020

Utrecht