Kamperen met een beperking

Kamperen als je een beperking hebt, vergt altijd nét even wat meer voorbereiding. Zo is het een must om op voorhand goed te verifiëren of de accommodatie en locatie wel écht geschikt zijn wat betreft toegankelijkheid en of de beloofde hulp en/of hulpmiddelen daadwerkelijk voor je klaar staan. Maar als het huiswerk klaar is, kan het genieten beginnen. Vaak is er meer mogelijk dan je zou denken.
Aangepast kamperen
Wanneer je gaat kamperen, kun je in alle vrijheid dichtbij de natuur genieten. Ook voor wie een chronische ziekte of beperking heeft, behoort kamperen tot de mogelijkheden. Campingspecialist ASCI stelt elk jaar een lijst samen met campings die geschikt zijn voor kampeerders met een handicap. ASCI baseert zich daarbij op normen die in overleg met de Gehandicaptenraad zijn vastgesteld. Denk aan geschikte sanitaire voorzieningen, zoals een wasgelegenheid met tilvoorziening, een rolstoeltoegankelijk restaurant, speciale parkeerplaatsen en/of kampeerplaatsen voor gehandicapten, een toegankelijke campingwinkel enz. Ook checken de ASCI inspecteurs of het zwembad te gebruiken is middels een takellift of een aflopende bodem met plastic rolstoel. Verder is het handig dat er (na)bij de verblijfsvoorziening plaats is om jouw (elektrische) rolstoel of scootmobiel op te laden. Het is altijd een goed idee om voordat je boekt maar minimaal voordat je vertrekt, telefonisch nog eens te checken of alle voorzieningen in orde zijn.
Hou je erg van kamperen? Dan kun je, mits je portemonnee het toelaat, overwegen om een eigen caravan of camper aan te schaffen. Er zijn in Nederland een aantal gespecialiseerde bedrijven die caravans helemaal op maat maken. Caravans en campers kunnen voorzien worden van een rolstoellift, oprijbaan, aangepaste (hoog-laag) bedden, deurverbredingen enz. Ook de keuken kan aangepast zijn en vaak staat de tafel los, zodat er veel ruimte is om je met een rolstoel voort te bewegen. Heel handig zijn een aangepaste douche en toiletruimte, want dan ben je niet afhankelijk van de sanitaire voorzieningen van de camping. Geen gerij en gezeul met je spullen, maar gewoon in alle comfort van je eigen caravan of camper douchen. Een caravan of camper die helemaal is aangepast aan jouw behoeften en die van je gezin, vergroot het kampeerplezier en -gemak uiteraard nog meer. Is de aanschaf van je eigen caravan of camper te duur, dan kun je een aanpaste caravan of camper soms ook huren.
Oriëntatie op de mogelijkheden
Stichting Handicamp wil het kamperen voor mensen met een lichamelijke beperking bevorderen. Dit doen ze onder meer door informatie te bieden over verschillende (praktische) oplossingen en kampeerders met elkaar ervaringen te laten uitwisselen. Ook organiseren ze één keer per jaar, meestal net na Pinksteren, een speciaal kampeerweekend. Zo’n 30 tot 40 kampeerders met een beperking en hun naasten kunnen aan het weekend deelnemen met hun eigen tent, vouwwagen, caravan of camper. Er wordt tijdens het weekend op de zaterdag ook een Open Dag georganiseerd, zodat iedereen die interesse heeft in kamperen met een beperking eens een kijkje kan nemen en zich kan oriënteren op de mogelijkheden. Voor velen is het een eye-opener te zien wat er allemaal mogelijk is. Je komt in contact met de kampeerders en praten over hoe zij verschillende zaken opgelost hebben, ervaringen en informatie uitwisselen, bepaalde aanpassingen eens uittesten enz. Meer tips en trucs worden gedeeld in de Facebook groep Kamperen met een handicap / beperking Tips en Trics.
Kamperen in het buitenland?
Wanneer je naar het buitenland gaat is het altijd belangrijk om vooraf na te gaan hoe zorg in het buitenland geregeld is en of jouw zorgverzekeraar eventueel buitenlandse zorg vergoedt en/of welke eisen eraan gesteld worden. Reis je wat verder? Dan is het zeker goed om het vaccinatieadvies op te vragen omdat je misschien vatbaarder bent voor infectieziekten.