Kritiek op overschot Wmo-budget: terecht of onterecht?

20.05.2016 | Algemeen nieuws | 1525 keer bekeken
Kritiek op overschot Wmo-budget: terecht of onterecht?

Het is waarschijnlijk niemand ontgaan: veel gemeenten liggen onder vuur vanwege grote overschotten op het budget voor zorgtaken, oftewel het Wmo-budget. Volgens onderzoek van Binnenlands Bestuur zouden gemeenten in 2015 meer dan 310 miljoen euro hebben overgehouden op dit bestedingspakket. Een slechte zaak of goed begroot?

Incomplete informatie

Tot 2015 verstrekte het rijk zelf de zorgbijdragen, maar in het kader van decentralisaties gaf ze deze taak uit handen. Het lijkt er nu op dat er bij de overdracht van alle cliëntengegevens de nodige fouten zijn gemaakt. Zo blijkt uit een controle van de gemeente Zwolle dat de informatie in haar Wmo-bestanden veelal incompleet en incorrect was. Zo kregen verschillende cliënten die individuele begeleiding zouden moeten ontvangen in de praktijk ‘slechts’ collectieve dagbesteding aangeboden. Ook bleken concrete aantallen en aandoeningen vaak niet correct. Volgens het onderzoek van de gemeente Zwolle zit er grof geschat 400.000 euro verschil tussen de daadwerkelijke uitgaven en de begrote kosten volgens de rijksgegevens.

Voorzichtig begroten zorgbudget

Toch stelt Mariëtte van Leeuwen, bestuurslid Verenging Nederlandse Gemeenten (VNG), dat de gemeenten goed hebben begroot. Alle kritiek is volgens haar dan ook ‘onterecht’ en ‘te makkelijk’. Ze prijst juist dat de gemeenten erin geslaagd zijn om binnen het zorgbudget te blijven; dit was namelijk niet altijd makkelijk. Zo werd het pas heel laat duidelijk voor wie de gemeenten verantwoordelijk waren en hoeveel budget zij daarvoor kregen. Van Leeuwen: ‘Bij dichte mist ga je natuurlijk geen gas geven. Gemeenten moeten zorgen voor een sluitende begroting en konden dus niet anders dan voorzichtig begroten.’ Verder stelt ze dat gemeenten nú moeten anticiperen op mogelijke verlagingen van het Wmo-budget in de toekomst. Een overschot op dit moment kan volgend jaar immers een tekort zijn.

Breder perspectief

Volgens Van Leeuwen moeten gemeenten redeneren vanuit zorgbehoefte in plaats vanuit een budget. Hebben ze dat in 2015 dan wel voldoende gedaan? Jawel, vindt het bestuurslid van VNG. Zij stelt dat er afgelopen jaar niet veel fout is gelopen, maar dat gemeenten wel moeten kunnen ingrijpen op het moment dat er geen zorg wordt geboden wanneer die wel noodzakelijk is. Verder zegt Van Leeuwen dat men het Wmo-budget in breder perspectief moet bekijken. ‘Het gaat er om wat gemeenten doen om de burgers te laten participeren. Dan moet je dus ook kijken naar wat ze doen binnen het hele sociale domein, zoals sport en cultuur.’

Wat is jouw mening over het overschot van de gemeenten op het Wmo-budget? Laat het weten in een reactie!

Overzicht alle artikelen over Wmo op SupportBeurs.nl > 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (4)

Reageren
 • Rob Spangenberg
  03.06.2016 - 00:44 uur | Rob Spangenberg

  OOOOOOH Daaaarom ...ligt mijn Sportaanvraag net zoals mijn eerder aangevraagde aankoppelhandbike (vervoersvoorziening), Van 2007 (gewonnen) bij uitspraak in 2010 in hoger beroep nu ook WEER bij de Rechtbank om tot een op de persoon van toepassing alsook tot een adecuate en tot redelijk WETTELIJKE
  (niet meer en niet mindere) uitspraak te komen. Wat een stelletje arrogant ...volk, dit is echt onvoorstelbaar!!!!!!!. Zoals ik gewend ben ben ik op de support beurs ook met een grote boog om de Ferrari stand heen gereden, ik heb de respectabele leeftijd van 66 jaar bereikt om niet meer van onmogelijk bereikbare dingen te dromen, maar achteraf kan iemand mij vertellen wat dit onderwerp met de supportbeurs te maken had? Als ik deze stand niet links had laten liggen had ik hem dan kunnen winnen of zo iets, gdgloeiede dit moet mij weer overkomen, was ik er maar even heen gerold.
  Met gloeiende groet
  R.S. te Blokker

 • 03.06.2016 - 00:26 uur | Liesbeth van Malsen

  Gewoon het overgebleven geld overhevelen naar 2016 en uitgeven waar het voor bedoeld is: De mensen met een beperking.
  Anders gewoon gebruiken om in de openbare ruimten de toiletten voor mensen met een beperking te voorzien van een plaffondlift, zodat alle rolstoelbewoners gebruik kunnen maken van deze toiletten, zodat deze ook een keer gebruikt kunnen worden door deze mensen.

 • 02.06.2016 - 15:07 uur | John Brem

  Mvr. van Leeuwen houdt een betoog waarin zij het probleem van de overschotten op de WMO beredeneert vanuit een administratief bureaucratisch perspectief. Om kritiek hierop te voorkomen voegt zij als laatste nog een zinnetje er aan toe dat gemeenten vanuit de zorgbehoefte hebben geredeneerd, zonder daarvoor één argument te geven.

 • Jack de Groot
  02.06.2016 - 12:00 uur | Jack de Groot

  Wat gaat er mee gebeuren? ik vindt dat het terug moet naar de zorg ofwel op mijn zorgkosten in mindering moet komen want het stijg alleen maar en een afrekening zie je nooit, wees is eerlijk!

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk