Kwetsend taalgebruik

09.10.2017 | Columns | 2670 keer bekeken
Kwetsend taalgebruik

Ik las een blog over de verandering van het taalgebruik ten aanzien van mindervaliden, gehandicapten, beperkten of hoe je het dan ook noemen wilt. De naam die ik mezelf geef is vanuit dat oogpunt natuurlijk helemaal 'not done'. Het gaat erom dat we een minder kwetsend taalgebruik aan zouden moeten leren.

Ik ben het hier niet mee eens. Ik bedoel, linksom of rechtsom, ik heb een beperking, eentje die opvalt door mijn gebruik van de verschillende hulpmiddelen. Ik ben dus 'anders', dat is een feit en dat boeit me ook niet. Waarom zou het? Ik ben een mens met een beperking, ik bén niet mijn beperking, maar ik heb hem wel. Wil ik meedraaien in de maatschappij? Ja! Natuurlijk wil ik dat! Maar ik kan door mijn beperking niet alles. Mensen zullen dus rekening moeten houden met mijn verminderde mogelijkheden.

Dat geeft niet, niemand is hetzelfde, niemand is perfect, we zullen moeten leren rekening te houden met elkaars plus- en minpunten. En ik denk niet dat dat zozeer zit in taalgebruik an sich (eh, misschien wel in de toon van dat taalgebruik), ik denk dat het zit in respectvol met elkaar omgaan. Het zit in gedrag, in hoe je kijkt naar de ander, hoe je omkijkt naar de ander. Iemand zonder beperking is niet beter dan ik (of als mij ; ), ik ben niet minder, ik ben ánders.

Dus ik blijf lekker roepen dat ik een kneus ben. Een leuke kneus, een vriendelijke kneus, een slimme kneus, een kneus met haar eigen talenten. En of je me nu gehandicapt vindt, beperkt noemt of mindervalide, het zal me een worst wezen; als je me bovenal maar ziet en behandelt als mens!

Bekijk & lees alle columns op SupportBeurs.nl door Martine Reesink.

Haar blogs zijn ook te volgen en terug te lezen op Welkomindewereldvaneenkneus.nl of op dezelfde naam op Facebook.


Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
  • Tirza van Elk
    24.10.2017 - 15:45 uur | Tirza van Elk

    Geuzennaam 'kneus' vind ik een leuke vondst.
    Mooi dat je humor (zelfspot) gebruikt om je boodschap over het voetlicht te krijgen.

  • 19.10.2017 - 14:17 uur | Rebecca Stahmer-Ikink

    Martine, super gezegd! En zo is het ook! Ik noem mezelf Spriet of Spare-Rib, omdat ik door de enorme pijnen van mijn ziektes en aandoeningen zo'n mager scharminkel ben. Dat is mijn manier van omgaan met mijn ziektes en beperkingen. Mensen die ziektes, aandoeningen en beperkingen hebben en die daar hulpmiddelen voor moeten gebruiken zijn ook mensen met gevoel en leven! Die mensen willen ook graag meedoen in onze maatschappij en leven! Maar vooral willen we MENS ZIJN! Dank je wel voor jouw column!

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk