Nieuws

Laat het zonlicht (weer) binnen

13 juli 2015, Supportbeurs

De eerste hittegolf ligt net achter ons. Inmiddels is de temperatuur weer flink gedaald en het Nationaal Hitteplan al ruim een week niet meer actief. Dit plan treedt in werking als er een periode van minimaal vier aaneengesloten dagen temperaturen worden voorspeld van 27 graden of hoger.

Het plan voorziet in een nauwe samenwerking tussen het KNMI en RIVM. Het RIVM informeert naar aanleiding van de voorspellingen van het KNMI diverse organisaties die zorgen voor een verdere uitrol van het Nationaal Hitteplan. Want aanhoudende hitte vormt een risico voor o.a. chronisch zieken, mensen in zorginstellingen en ouderen.

Nu de hitte is bekoeld, kunnen we het zonlicht weer binnenlaten. De negatieve effecten van een te veel aan zonlicht worden tegenwoordig breed uitgemeten in de media. Maar dat een tekort aan zon nét zo schadelijk is, is de andere kant van de medaille. In tijden waarin we heel veel binnen zitten, vormt een gebrek aan zonlicht wel degelijk een gevaar.

Minder kans op depressie

De voordelen die de zon heeft, zijn talrijk. Iedereen is beter gemutst en we zitten ook vaak lekkerder in ons vel. De kans op een depressie is in de zomer veel lager, zo blijkt uit onderzoek. Het VU medisch centrum heeft ontdekt dat ouderen die voldoende vitamine D krijgen, minder vaak depressief zijn.

Vitamine D

Uit het onderzoek komt naar voren dat ouderen met een depressie een veel lager vitamine-D-gehalte in hun bloed hebben dan ouderen die zich opgewekt voelen. Zo’n twee-derde van onze voorraad vitamine D halen we uit zonlicht, dus iedereen die geregeld fietst, wandelt of in de tuin werkt, krijgt minder snel vitamine-D-tekort. Dat wil niet zeggen dat we daarvoor urenlang in de zon moet zitten. Ook in de schaduw doen de zonnestralen hun werk op ons humeur en ons welbevinden.

Botontkalking en slappe spieren

Een tekort aan vitamine D leidt tot botontkalking. Dit resulteert uiteindelijk weer in een verhoogd risico op botbreuken. Positief effect van zonlicht is dat het de aanmaak van spierweefsel stimuleert. Te weinig zonlicht verhoogt de kans op slappere spieren waardoor u sneller moe bent en sneller valt. Elke dag voldoende tijd buiten doorbrengen is dus naarmate uw leeftijd vordert steeds belangrijker.

Lagere bloeddruk

Internationaal onderzoek toont inmiddels aan dat voldoende zonlicht ook een positief effect heeft op de bloeddruk. Dat komt niet door de ontspannende werking die de zon op ons heeft, zoals aanvankelijk werd gedacht, maar door de UV-A stralen. Deze ultraviolette straling zorgt ervoor dat de bloeddruk aanzienlijk en langdurig (!) daalt als u minstens drie keer per week een uurtje zon tankt.

Hoe voorkomt u dat u te weinig zonlicht krijgt?

De botten en het spierweefsel hebben minstens 15 tot 30 minuten zonlicht per dag nodig. Overdrijf het niet, maar probeer als de Hollandse zomerzon het warmst is, dus vroeg in de middag, met uw  hoofd, handen en onderarmen onbedekt van de zon te genieten. Dit zonadvies lijkt regelrecht in te gaan tegen de richtlijnen van het KWF kankerfonds, maar de roep om optimaal te profiteren van de gunstige effecten van de zon klinkt ook in wetenschappelijke kringen steeds luider.

Ook interessant