Laat je inspireren: kunstenaars met een lichamelijke beperking

31.07.2017 | Algemeen nieuws | 1680 keer bekeken
Laat je inspireren: kunstenaars met een lichamelijke beperking

Of je nu werkt aan een schilderij, dansvoorstelling of beeldhouwwerk, creatief bezig zijn is heerlijk. En een lichamelijke beperking hoeft je daarin zeker niet tegen te houden!

Felix schildert met zijn mond

Het verhaal van de Latijns-Amerikaanse schilder Felix Espinoza is een inspiratiebron voor veel mensen. Door de ziekte Agenesia is Felix lichamelijk beperkt, hij heeft geen handen en ook geen voeten. Mensen dachten dat hij zijn grote passie, schilderen, nooit zou kunnen waarmaken. Toch is hij uitgegroeid tot een beroemd kunstenaar. Hij schildert namelijk niet met zijn handen, maar met zijn mond! Felix’ bijzondere techniek vraagt veel geduld en oefening, maar levert prachtige resultaten op. Overigens bestaan er ook schilders die met hun tenen werken, zoals de Britse Christy Brown.

Fotograferen 

Na een val van de trap liep de Nederlandse kunstenaar, journalist en fotograaf Jan Beerling een dwarslaesie op en belandde in een rolstoel. Al vanuit zijn ziekenhuisbed maakte hij alweer foto’s en later, tijdens zijn revalidatie, begon hij ook opnieuw met schrijven. Jan laat zijn leven dus niet bepalen door zijn handicap en verwerkt zijn dwarslaesie zelfs in zijn werk. Zo creëerde hij een video met zijn MRI-scans, schrijft hij over zijn ervaringen en portretteerde hij voor de fotoserie ‘StarringU!’ mensen tijdens hun revalidatieproces.

Beeldhouwen, niet meer met rechts maar links

Wijnand Schoemaker maakt prachtige beeldhouwwerken van steen en hout. Eigenlijk is hij rechtshandig, maar sinds zijn hersenbloeding is het lichaam van Wijnand aan de rechterkant verlamd. Dankzij zijn grote wilskracht is hij echter in een aantal jaren tijd volledig linkshandig gaan werken. Door veel te trainen kan hij nu bijvoorbeeld weer graveren, boetseren en tekenen. Ook zeer fijn werk als etsen gaat hem inmiddels goed af met links.

Succesvolle danser met lichamelijke beperking

Dat je ook met een lichamelijke beperking een succesvolle danser kunt worden, bewijst de jonge breakdancer Redouan Ait Chritt. Onder de naam Redo reist hij de hele wereld over voor wedstrijden, workshops en shows. In Nederland is hij vooral bekend door het televisieprogramma ‘Everybody Dance Now’. Je zou bijna vergeten dat Redouan onder meer een paar vingers mist, benen heeft die niet even lang zijn en geen rechterheup heeft. Maar, zo zegt hij zelf, een handicap is absoluut geen reden om stil te blijven zitten!

Heb jij een lichamelijke beperking en maak jij zelf ook kunst? Laat het weten in een reactie!

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (4)

Reageren
 • 17.08.2017 - 14:05 uur | Jacoline Debrot-Steegstra

  Met tekenen en schilderen ben ik begonnen tijdens mijn verschillende revalidatieperiodes. Het heeft mij geholpen om minder uren te gaan werken en meer balans in me leven te krijgen. Ik heb poly-artrose in combinatie met een spierziekte. Omdat ik verder kerngezond ben, vind ik het vaak moeilijk om te beseffen dat ik niet meer voltijds kan werken. Schilderen helpt me om te ontspannen.
  Ook heb ik geleerd om de dicteerfunctie op mijn computer te gebruiken, Zodat ik niet meer hoef te typen. Dat scheelt heel veel in de belasting van m'n handen.

 • Tanja Teunissen
  17.08.2017 - 12:03 uur | Tanja Teunissen

  Ik ben volledig rolstoel gebonden en heb maar 1 werkende arm. Ik haak en brei alles wat los en vast zit. Van kleine knuffeltjes tot omslagdoek. Ook geef ik samen met een collega leiding aan ongeveer 30/40 mensen met en zonder beperking met alles van handwerken te maken heeft

 • 02.08.2017 - 19:45 uur |

  ik heb 2 spierziekte en ik teken met pen en inkt en ook schilder ik met aquarelverf

 • 01.08.2017 - 11:08 uur | l kok

  ik ben blind en lig 24/7 in een rolstoelligbed. gebruik armrobots en zuurstof. ik schilder allerlei formaat doeken en verschillende themas. Ik schilder met behulp van allerlei hulpmiddelen zoals apps op mijn iPhone en iPad. Binnenkort is er een expositie in mijn plaatselijke buurthuis in Amstelveen. ik zoek nog veel meer mogelijkheden om mijn schilderijen te laten zien en misschien zelfs te verkopen. ik weet nog niet of iemand hier geld voor over zou hebben. ook zou ik het leuk vinden om kennis te maken met andere kunstenaars zowel met als zonder beperking. heeft iemand ideeen?

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk