Nieuws

Laat je inspireren: kunstenaars met een lichamelijke beperking

30 juli 2017, Supportbeurs

Of je nu werkt aan een schilderij, dansvoorstelling of beeldhouwwerk, creatief bezig zijn is heerlijk. En een lichamelijke beperking hoeft je daarin zeker niet tegen te houden!

Felix schildert met zijn mond

Het verhaal van de Latijns-Amerikaanse schilder Felix Espinoza is een inspiratiebron voor veel mensen. Door de ziekte Agenesia is Felix lichamelijk beperkt, hij heeft geen handen en ook geen voeten. Mensen dachten dat hij zijn grote passie, schilderen, nooit zou kunnen waarmaken. Toch is hij uitgegroeid tot een beroemd kunstenaar. Hij schildert namelijk niet met zijn handen, maar met zijn mond! Felix’ bijzondere techniek vraagt veel geduld en oefening, maar levert prachtige resultaten op. Overigens bestaan er ook schilders die met hun tenen werken, zoals de Britse Christy Brown.

Fotograferen 

Na een val van de trap liep de Nederlandse kunstenaar, journalist en fotograaf Jan Beerling een dwarslaesie op en belandde in een rolstoel. Al vanuit zijn ziekenhuisbed maakte hij alweer foto’s en later, tijdens zijn revalidatie, begon hij ook opnieuw met schrijven. Jan laat zijn leven dus niet bepalen door zijn handicap en verwerkt zijn dwarslaesie zelfs in zijn werk. Zo creëerde hij een video met zijn MRI-scans, schrijft hij over zijn ervaringen en portretteerde hij voor de fotoserie ‘StarringU!’ mensen tijdens hun revalidatieproces.

Beeldhouwen, niet meer met rechts maar links

Wijnand Schoemaker maakt prachtige beeldhouwwerken van steen en hout. Eigenlijk is hij rechtshandig, maar sinds zijn hersenbloeding is het lichaam van Wijnand aan de rechterkant verlamd. Dankzij zijn grote wilskracht is hij echter in een aantal jaren tijd volledig linkshandig gaan werken. Door veel te trainen kan hij nu bijvoorbeeld weer graveren, boetseren en tekenen. Ook zeer fijn werk als etsen gaat hem inmiddels goed af met links.

Succesvolle danser met lichamelijke beperking

Dat je ook met een lichamelijke beperking een succesvolle danser kunt worden, bewijst de jonge breakdancer Redouan Ait Chritt. Onder de naam Redo reist hij de hele wereld over voor wedstrijden, workshops en shows. In Nederland is hij vooral bekend door het televisieprogramma ‘Everybody Dance Now’. Je zou bijna vergeten dat Redouan onder meer een paar vingers mist, benen heeft die niet even lang zijn en geen rechterheup heeft. Maar, zo zegt hij zelf, een handicap is absoluut geen reden om stil te blijven zitten!

Heb jij een lichamelijke beperking en maak jij zelf ook kunst? Laat het weten in een reactie!

Ook interessant