Nieuws

Lang genieten van toegankelijke, onderhoudsvriendelijke tuin

7 juli 2019, Supportbeurs

Als de zon van de partij is, hoef je niet per se naar het buitenland voor heerlijke zomerdagen vol sfeer en gezelligheid. In een mooie, verzorgde (en eventueel aangepaste) tuin met een terras kun je opperbest genieten. Afgelopen jaren zie je dat mensen graag investeren om hun eigen buitenruimte zo mooi en gezellig mogelijk te maken. En dat is, als je beschouwt dat we allemaal zo lang mogelijk zelfstandig thuis moeten wonen, zeker geen slecht idee. Met een beetje een vooruitziende blik, zorg je er voor dat jouw tuin goed toegankelijk, onderhoudsvriendelijk en van alle gemakken voorzien is. We geven je graag enkele tips!

Aangepast tuinieren

Iedereen kan tuinieren. Dat lukt óók als je minder mobiel bent of minder kracht hebt. We gaven al eerder praktische tips voor ‘aangepast tuinieren’. Misschien vindt niet iedereen tuinieren de leukste bezigheid die er bestaat. Maar wat sowieso een feit is, is dat iedereen er baat bij heeft. Wetenschappelijke onderzoeken hebben bijvoorbeeld aangetoond dat mensen die tuinieren minder risico op een hartaanval lopen en gemiddeld zeven jaar langer leven. Als je graag in de tuin wroet, dan merk je dat wekelijks amper dertig minuten tuinieren al positief is voor je mentale welzijn. Is tuinieren niet je favoriete hobby maar hou je wel van in een mooie tuin zitten, dan is het zeker belangrijk om slim te tuinieren en het jezelf gemakkelijk te maken.

Ga voor een toegankelijke en onderhoudsvriendelijke tuin

Wanneer je tuin aan een herziening toe is, of (op)nieuw aangelegd moet worden, is het raadzaam om met een toekomstgerichte blik naar het tuinplan te kijken. Zorg bijvoorbeeld dat je tuin (nog steeds) makkelijk toegankelijk is als je er met een looprek, rollator of rolstoel rondloopt. Voorzie daarom paden van 1,2 tot 1,6 meter breed en draaipunten van minimaal 1,5 meter breed. Kies voor egale paden met grote, ruwe bestrating, waardoor het risico op struikelen en uitglijden minimaal is. Heb je een tuin met hoogteverschillen? Dan kun je eventueel een hellingbaan aanleggen.

Tuinieren kan best vermoeiend en zwaar werk zijn. Maak het jezelf daarom zo gemakkelijk mogelijk en ga voor onderhoudsvriendelijk. Dat begint met de keuze voor de beplanting: kies voor bodembedekkers, heesters, planten die traag groeien en die weinig water nodig hebben. Een groot gazon is niet zo ideaal, omdat je dat natuurlijk regelmatig moet maaien. Een robotmaaier kan dan uitkomst bieden. Of je kunt je gazon natuurlijk ook wat verkleinen en er in de plaats verhoogde borders of een terras met bloem- en plantenbakken van maken. Een tip is om voor hoge(re) plantenbakken te kiezen, want dan hoef je niet zo diep te bukken om de planten te verzorgen en water te geven. Voor het tuinieren zelf is er meer dan genoeg tuingereedschap te koop. Kies voor gereedschap dat fijn (ergonomisch) en licht in de hand ligt. Er is ook aangepast tuingereedschap op de markt.

De planten water geven is (zeker als het warm is) nog een taakje die regelmatig terugkeert als je een tuin hebt. Als je er niet echt de tijd voor hebt of het je te veel moeite kost, kun je natuurlijk een automatisch watergeefsysteem in je tuin overwegen. Wist je dat er trouwens ook plantenbakken op de markt zijn, waarin een systeem voor het bewateren is geïntegreerd?

Genieten met grote G

Na al het tuinieren, is het natuurlijk tijd om te genieten van je tuin. En dan is het fijn als je ervoor zorgt dat het heerlijk comfortabel zitten, liggen of uitrusten is. In de eerste plaats is een mooi terras dan wel zo handig. Een terras van hardhout is mooi, maar wel arbeidsintensief wat het onderhoud (schilderen, beitsen, oliën) betreft. Wat er net zo mooi uitziet, zijn de moderne composiet (kunststof) vlonderplanken. Of je tuin comfortabel is, heeft daarnaast ook te maken met het tuinmeubilair dat je hebt uitgekozen. En vergeet ook de tuinkussens niet.

Wat ook bijdraagt aan comfortabele zomerdagen en -avonden in de tuin, is de verlichting. Tuinverlichting brengt niet alleen sfeer, maar is natuurlijk ook functioneel. Het is wel zo prettig dat als het donker is geworden, je nog gemakkelijk je weg terug kunt vinden over de (verlichte) tuinpaden. Verlichting draagt ook bij aan je veiligheidsgevoel: je kunt ook slimme buitenlampen met bewegingsmelders kopen zodat je altijd ziet wie er aan komt.

Hou je net zo van fauna als van flora? Om te genieten van een tuin vol leven, hoef je eigenlijk niet zoveel te doen. Wanneer je jouw tuin zo natuurlijk en gevarieerd (planten, struiken, bessen,…) mogelijk maakt en geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, maak je jouw stukje groen al uitnodigend(er) voor dieren en insecten. Extra’s zoals een insectenhotel, vlinderkasten en voedsel maken het voor dieren natuurlijk nog fijner om jouw tuin te bezoeken.

We wensen je alvast gezellige dagen toe!

Heb je zelf nog tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin of
terras, van alle gemakken voorzien? Dan horen we ze graag in de reacties!

Ook interessant?

Aangepast tuinieren: zo doe je dat >
Tuingeluk dankzij aangepast tuinieren >

Ook interessant