Langdurige zorg, wist je dat…?

13.12.2017 | Algemeen nieuws | 1445 keer bekeken
Langdurige zorg, wist je dat…?

Dat wij in ons land van het totale zorgbudget bijna een kwart besteden aan langdurige zorg? Het gemiddelde van de 35 OESO-landen, waar Nederland onderdeel van uitmaakt, ligt op 8 procent. Opvallend is dat Turkije en Mexico niets aan langdurige zorg uitgeven.

Het grootste deel van al het zorggeld naar onze ziekenhuizen gaat, bijna 40 procent? Dit ligt op het gemiddelde van de OESO-landen. Opvallende uitschieters, zowel omhoog als omlaag, zijn ook hier Turkije en Mexico. In Turkije ontvangen ziekenhuizen meer dan de helft van het beschikbare zorgbudget, in Mexico daarentegen slechts een kwart.

Wij in Nederland een meer dan gemiddeld aantal bedden in de langdurige zorg hebben? Te weten 87 bedden per duizend inwoners van 65 jaar en ouder. Het gemiddelde in de OESO-landen ligt op 50 bedden.

In Nederland per inwoner jaarlijks zo’n 5400 dollar aan zorg wordt uitgegeven? Wij staan hiermee op de OESO ranglijst op de achste positie. De Verenigde Staten met ruim 9800 dollar per inwoner voert de lijst aan.

In vergelijking met de andere OESO-landen wij veel minder mantelzorgers hebben? Dit is opvallend omdat het aantal ouderen met een zorgvraag groeit maar tegelijkertijd de werkgelegenheid in de langdurige zorg is gedaald.

De inwoners van Nederland een jaar langer leven dan gemiddeld in andere OESO-landen? Als reden wordt hiervoor gegeven dat Nederlanders minder roken en dat de behandeling van bijvoorbeeld hartaandoeningen is verbeterd.

Bron: Skipr

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren
27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk