Maakt smart technology dagelijks leven zelfstandiger en makkelijker?

We kennen al de robot die stofzuigt of het gras maait. Nu al zijn de toepassingen van domotica in staat om ons het leven thuis een stuk gemakkelijker en comfortabeler te maken. Dankzij domotica kunnen mensen met een chronische ziekte of handicap langer zelfstandig blijven wonen. De ontwikkelingen op het gebied van smart technology staan niet stil. Wat staat ons nog meer te wachten in de nabije toekomst?
De opmars van ‘smart technology’
Slimme technologieën zijn niet meer uit ons dagelijkse leven weg te denken. Muziek streamen, contactloos of via je telefoon betalen, televisieprogramma’s kijken wanneer het je uitkomt… dit en nog veel meer kan allemaal al dankzij de zogeheten ‘smart technology’. Smart technology maakt gebruik van slimme apparaten, zoals smartphones, laptops / tablets, smartwatches en bijvoorbeeld wearables. Door de ontwikkelingen op het vlak van Internet of Things, komen er steeds meer apparaten bij met een eigen verbinding met het internet, zodat ze zelfstandig taken kunnen uitvoeren. Denk aan een slimme koelkast die in de toekomst zelf een online bestelling plaatst als bijvoorbeeld de melk op is.
Ook in de zorg krijgt smart technology steeds meer voet aan de grond. Door besparingen en personeelstekort is er in de zorg nog maar weinig tijd over voor een praatje. Onder het mom van ‘participatiemaatschappij’ wordt er veel beroep gedaan op mantelzorgers en vrijwilligers, maar ook die lopen tegen de grenzen van hun mogelijkheden aan. Robots kunnen de zorg verbeteren en de kosten beperken. De komst van smart technology in de zorg wordt gezien als een win-win voor overheid, zorgsector en uiteindelijk ook de zorgbehoevenden.
Huishoudrobot komt er aan
We staan aan de vooravond van de introductie van mogelijk één van de grootste revoluties: de huishoudrobot. Meer dan de stofzuigende robot, zal de huishoudrobot zich opwerpen als een échte assistent in het besturen van het huishouden. Zal de huishoudrobot ook de werkzaamheden van thuiszorg overnemen? Beeld je maar eens in: een robot die naar aanleiding van een sportafspraak in je agenda er voor zorgt dat je sportkleding netjes gewassen en opgevouwen in je sporttas klaarligt. Een robot die voor jou het huis schoonmaakt, de verlichting, verwarming en woningbeveiliging regelt en de boodschappen voor je doet. Een robot waarmee je zelfs een gesprek kunt voeren en die spelletjes met je speelt.
De toekomst is nabij
Klinkt het je als science fiction in je oren? Ja, vast. Maar zo’n robot zou wel eens in de zeer nabije toekomst bij je thuis kunnen rondlopen. Google en Amazon zijn al volop bezig met deze volgende technologische stap. Zo is er al de Google Assistant; een app voor je smartphone die als een echte assistent afspraken voor je maakt, muziek voor je speelt en alle informatie in pacht heeft om je vragen te beantwoorden. Verschillende smarthomeproducten kunnen met jouw Google Assistent samenwerken, waardoor je met alleen je stem apparaten bedient.
Hoe slim is de smart technology?
Wie smart technology zegt, zegt ook artificial intelligence (AI). Door zelflerende algoritmen kunnen machines, software en apparaten zelfstandig problemen oplossen én nieuwe dingen leren. Door patronen te herkennen en algoritmes te volgen, kunnen ze niet alleen zichzelf verbeteren maar ook jou als mens helemaal ‘doorgronden’. De robots van de (nabije) toekomst zullen misschien wel nog beter dan jijzelf weten wat je wilt, verkiest en nodig hebt. En hoewel dat natuurlijk wel handig is, zo’n assistent die al aan een half woord genoeg heeft om te weten wat je wilt, houdt dat natuurlijk toch ook enig risico in. Want wat als al die kennis in ‘verkeerde’ handen valt?!
Dit risico speelt overigens ook nu al. Want hoe goed is jouw Google Assistant, SIRI of Amazon’s Alexa beveiligd? Wat als alle apparaten die je dankzij slimme assistenten met je stem kunt besturen, gehackt worden? Word je dan ineens gegijzeld in je ‘smart home’?
Sta jij open voor smart technology en zal het jouw leven zelfstandiger maken?