Nieuws

Mag een buurtbus passagiers in een rolstoel weigeren?

3 december 2017, Supportbeurs

De toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor mensen met een lichamelijke beperking staat opnieuw onder druk. Een buurtbus is volgens het College voor de Rechten van de Mens namelijk niet verplicht om passagiers in een rolstoel te vervoeren. Hoe is het College tot die uitspraak gekomen?

Buurtbus weigert reiziger in rolstoel

De buurtbus rijdt vooral in dunbevolkte gebieden. Het is een klein busje voor maximaal acht passagiers en brengt hen van hun dorp naar plaatsen die een goede verbinding hebben met ander openbaar vervoer, zoals treinen en bussen. In principe heeft een buurtbuslijn vaste haltes, maar vaak kunnen reizigers ook elders langs de route opstappen als ze de chauffeur een stopteken geven.
 
Onlangs heeft een man met een elektrische rolstoel een zaak aangespannen. In zijn woonplaats is de reguliere bus sinds maart 2015 vervangen door een buurtbus. De busmaatschappij weigerde echter om de man mee te nemen vanwege zijn rolstoel. Daarom stapte de boze passagier naar het  College voor de Rechten van de Mens.

Het College voor de Rechten van de Mens beschermt de mensenrechten in Nederland. Dat zijn rechten die iedereen ter wereld heeft, zoals onderdak en vrijheid van meningsuiting. Het College houdt zich echter vooral bezig met gelijkheid en discriminatie. Denk daarbij aan discriminatie op basis van leeftijd en seksuele geaardheid, maar ook aan discriminatie van mensen met een handicap.

College: de buurtbus is een auto

De gedupeerde passagier van de buurtbus legde zijn kwestie dan ook voor aan het College voor de Rechten van de Mens. Die is het echter eens met de overweging dat een buurtbus slechts een auto is, waardoor de chauffeur niet verplicht is om mensen in een rolstoel te vervoeren. De Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte is namelijk niet van kracht op auto’s.

Hoe kan het dat een buurtbus geen bus is, maar een auto? Dat heeft te maken met het aantal passagiers en de rijbewijs van de chauffeur. In een buurtbus passen maximaal acht passagiers en de bestuurder heeft een rijbewijs B nodig. Die kenmerken gelden ook voor een personenwagen. 

Niet blij met rolstoelgebruikers

In deze zaak speelt overigens ook mee dat veel buurtbusverenigingen over het algemeen niet blij zijn met rolstoelgebruikers. Rolstoelen vragen namelijk om aanpassingen, zoals een verlenging van de bus. Ook kost het in- en uitstappen van mensen met een rolstoel meer tijd en wordt er een groot beroep gedaan op de chauffeurs, die vaak oudere vrijwilligers zijn zonder opleiding of certificaat.

Wat vind jij van de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens? Is een buurtbus volgens jou verplicht om iemand met een rolstoel mee te nemen?

Ook interessant