Mantelzorg binnen een gezin, wat is nodig?

02.10.2018 | Algemeen nieuws | 4499 keer bekeken
Mantelzorg binnen een gezin, wat is nodig?

Een sportwedstrijd bezoeken, naar de film of deelnemen aan die interessante bijeenkomst over mantelzorg. Voorbeelden van gewone zaken die niet zo vanzelfsprekend zijn als er iemand binnen het gezin – bijvoorbeeld een zoon, dochter, zus of broer – een ernstige beperking heeft. Vaak nemen de andere gezinsleden dan vrijwel automatisch de 24-uurs zorg op zich. Het risico op overbelasting maakt mantelzorg binnen het gezin niet gemakkelijk. Door de intensieve zorg voor het gezinslid komt men komt niet meer aan elkaar en/of zichzelf toe. Daarnaast speelt de kwestie rondom de lage tarieven voor informele zorg betaalt vanuit een Persoonsgebonden budget (Pgb). Wat is er nodig om het mantelzorgers binnen het gezin makkelijker te maken?

1. Proef met ondersteuning gezinnen

Minister De Jonge van Volksgezondheid is voor de komende twee jaar een proef gestart. 450 gezinnen met een kind met een ernstige beperking krijgen daarbij ondersteuning van een hulpverlener. Hij/zij helpt onder meer bij het regelen van zorg en ondersteunt bij de vaak complexe administratie. Zo hebben ouders en andere gezinsleden wat meer tijd voor zichzelf en elkaar. ‘We moeten voorkomen dat ouders, broers of zussen alleen nog maar hulpverleners in het eigen gezin zijn,’ zegt minister De Jonge.

De proef is gebaseerd op gesprekken met ouders, die aangeven dat zij zich er vaak alleen voor voelen staan en (te) veel tijd kwijt zijn met alle verplichte administratie. Daarnaast staan zij ‘vanzelfsprekend’ 24 uur per dag klaar voor hun kind. Overbelasting ligt dan ook op de loer. De cliëntondersteuner helpt hen om een betere balans te vinden tussen de mantelzorg en privéactiviteiten. Wanneer de proef een succes is, wordt deze mogelijk verlengd.

2. Nieuwe tarieven informele zorg?

Bij informele zorg, waar mantelzorg binnen het gezin onderdeel van uitmaakt, speelt regelmatig nog een andere kwestie: die rondom de tarifering. Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een Persoonsgebonden budget (Pgb), signaleert dat de tarieven voor informele hulp sterk verlaagd zijn en gemeenten meer en meer de (onder)grens zoeken. Er zijn zelfs gemeenten die het tarief  van 20 euro per uur inmiddels naar 10,96 hebben verlaagd, het wettelijk minimumloon. Per Saldo schrijft daarom in een brief aan de Tweede Kamer dat ‘toereikende tarieven noodzakelijk zijn’ en dat het minimumloon niet zomaar als maximumtarief gehanteerd mag worden. Per Saldo stuurt de brief niet voor niets nu: de Tweede Kamer debatteert op woensdag 3 oktober ’s middags over de financiën in het sociale domein (Wmo, Jeugdwet). De tarieven voor mantelzorg komen dan ook aan bod.

Welke ondersteuning is volgens jou nodig/gewenst voor mantelzorgers binnen een gezin? Laat het weten in een reactie.

Bron: NOS, Per Saldo

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • 08.10.2018 - 15:36 uur | Support Beurs.nl

  Beste Ron, met specifieke vragen rondom mantelzorg kun je heel goed terecht bij Mezzo, zij hebben een speciale telefoonlijn 'De Mezzo Mantelzorglijn' die tussen 9.00 en 16.00 uur geopend is: 0900 20 20 496 (€ 0,10 p/m).

 • 05.10.2018 - 12:27 uur | Ron Muileman

  Hallo ik zit toch met een vraag over mantelzorg binnen het gezin. Het volgende is ik zit in een rolstoel maar kan nog wel iets doen in huis maar gaat steeds moeilijker, maar nu is mijn vrouw ook thuis komen te zitten en is ook afgekeurd, nu vangen we elkaar op met het huis houden maar zoals ik al schreef gaat dit steeds moeilijker voor ons. En de financiële kant is er niet om hulp van buiten af te nemen, hulp van de familie is er ook niet, onze dochter is ook afgekeurd door een motor ongeluk en kan ons daar waar nodig is mondjes maat helpen, zij heeft ook nog de zorg voor haar dochtertje en daar waar wij kunnen helpen doen wij dat. Is hier geen financiële oplossing voor.

 • Silke Van den Brink
  04.10.2018 - 15:39 uur | Silke Van den Brink

  Ik denk aan:

  -dossiers van verschillende instanties aan elkaar koppelen zodat je niet keer op keer moet bewijzen dat je kind (nog steeds) een beperking heeft.
  -gemeentes moeten families veel beter ondersteunen: met actieve casemanagers die ook makkelijker financiele toezeggingen kunnen doen. Hoe vaak ik lees dat gemeentes op dit budget ‘geld overhouden’ = dus te weinig ondersteund!
  - een standaard toelage vanuit de overheid waardoor de ouders of ouder een dag minder kan gaan werken, zonder bang te zijn bepaalde kosten niet meer op te kunnen hoesten.
  - en last but not least: probleemloos leerlingenvervoer...elk schooljaar zoveel problemen, wat onnodige extra belasting geeft.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk