Mantelzorg: mooi, maar niet altijd makkelijk

Meer dan één op de vier Nederlanders zorgt voor een naaste en is mantelzorger. Een mooie, maar soms ook zware taak. Dat blijkt onder meer uit informatie van belangenverenging Mezzo en het CBS. Waar lopen mantelzorgers zoal tegenaan? En wat kun je dan doen?
Bureaucratie
Volgens Mezzo hebben mantelzorgers vaak last van lange, trage gemeentelijke procedures. Wanneer je bijvoorbeeld een urgentieverklaring aanvraagt, dan krijg je die in de ene gemeente snel, terwijl een andere gemeente eerst uitgebreid onderzoek verricht. Dat onderzoek gebeurt ook wel eens als je al een bewijs van mantelzorg hebt! Lastig, want een urgentieverklaring is onder andere nodig om snel een huurwoning dicht bij de zorgbehoevende te vinden. Als de gemeente de mantelzorgverklaring niet accepteert, vraag dan als eerste om verduidelijking.
Overbelasting mantelzorger
Mensen die mantelzorgen, verplegen hun naasten gemiddeld 28 uur per week. Daarnaast hebben zij meestal nog een baan, een druk huishouden en een sociaal netwerk dat om aandacht vraagt. Geen wonder dat mantelzorgers het vaak moeilijk vinden om alle ballen in de lucht te houden. Ongeveer één op de zeven ervaart de mantelzorg soms als zwaar. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wat je als mantelzorger kunt doen als je overbelast bent, lees je in 9 Tips voor delen van zorg voor mantelzorgers.
Samenwonen
Mensen wonen steeds vaker samen met een zorgbehoevende naaste. Dat lijkt ideaal, al worden de gevolgen vaak te rooskeurig ingeschat, aldus Mezzo. Is het risico op overvraging namelijk niet groter door de korte afstand? Wat gebeurt er als je als mantelzorger verhuist of gaat scheiden? En hoe zit het met privacy en zelfstandigheid? Niemand weet immers hoe lang de zorgperiode duurt en wat de toekomst brengt. Belangrijk is in ieder geval om vooraf samen goede afspraken te maken.
Financiën en mantelzorg
Er zijn mogelijk ook financiële obstakels, zeker als een mantelzorger en zorgvrager samenwonen. Zo krijgen zij te maken met de kostendelersnorm, waarbij iemand een lagere uitkering krijgt als hij of zij een woning deelt met andere volwassenen. Gemeenten kunnen die regeling aanpassen, maar doen dat lang niet altijd. En betaalt de zorgbehoevende geen vergoeding voor kost en inwoning? Dan kan het zijn dat je onverwacht extra belasting moet betalen. Om problemen te voorkomen, adviseert Mezzo om contact op te nemen met een mantelzorgmakelaar, notaris of belastingadviseur.
Ben jij of ken jij een mantelzorger en herken je bovenstaande situaties? Deel je ervaringen in een reactie!