‘Mantelzorgers worden gekort uit wantrouwen’

09.06.2016 | Algemeen nieuws | 2607 keer bekeken
‘Mantelzorgers worden gekort uit wantrouwen’

Mantelzorgers zijn flink gekort dit jaar, blijkt uit onderzoek door het tv-programma ‘De Monitor’ (KRO-NCRV). Steeds vaker ontvangen zij minder of zelfs helemaal geen betaling meer vanuit een PGB. Opmerkelijk, want hun takenpakket neemt juist toe. Wat is de achterliggende reden?

Keuze; zorg via zorgorganisatie of PGB

Nederland telt maar liefst vier miljoen mantelzorg(st)ers. Zij helpen hun chronisch zieke, functiebeperkte of hulpbehoevende naasten onder meer met de boodschappen, het huishouden of administratieve taken. Verder bieden ze emotionele steun en zorgen ze voor mobiliteit en afleiding. Dit soort zorgtaken wordt nooit geïndiceerd. Regelmatig blijkt echter dat er naast mantelzorgtaken ook professionele hulp nodig is, die verder gaat dan alleen mantelzorg. De zorgvrager kan in dat geval kiezen tussen zorg van een specifieke zorgorganisatie  of zorg via het persoonsgeboden budget (PGB).

Gemeenten korten op PGB-mantelzorg

Wanneer de zorgvrager kiest voor het PGB, dan mag hij of zij zelf kiezen wie de zorg verleent. Men kiest dan vaak voor een mantelzorger, omdat die de zorgbehoevende al goed kent. Maar liefst twee derde van alle PGB-houders (66%) betaalt dan ook een naaste uit het PGB-budget. Uit onderzoek door tv-programma ‘De Monitor’ onder 1150 zorgvragers blijkt dat gemeenten juist steeds vaker korten op PGB-mantelzorg. Zo zegt bijna de helft (47%) van de respondenten dat zij hun mantelzorgers sinds begin 2016 veel minder mogen betalen dan voorheen. 15% procent zegt bovendien dat hun naasten van de gemeente helemaal geen mantelzorgvergoeding meer mogen ontvangen.

Geïnstitutionaliseerd wantrouwen

Maar wat is eigenlijk de reden voor deze massale korting? Angst voor misbruik, denkt Mantelzorgvereniging Mezzo. Gemeenten zouden bijvoorbeeld vrezen voor zorgtaken die worden uitbetaald, terwijl ze helemaal niet zijn geïndiceerd. Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo, spreekt van ‘geïnstitutionaliseerd wantrouwen’. Zij vindt dat mantelzorgers in plaats van achterdocht juist meer erkenning moeten krijgen voor hun werk. Bovendien stelt Hoogendijk dat de gemeenten door hun maatregelen het doel van de zorgtransities uit het oog verliezen. Nederland streeft immers naar zorg op maat voor al haar inwoners.

Vind jij het wantrouwen van gemeenten terecht of misplaatst?

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (4)

Reageren
 • 17.06.2016 - 14:05 uur | Martin Heller

  Korting op mantelzorg is volgens mij op alle PGB's van toepassing, vanuit WMO en zorgverzekeraars.
  ik lees over het niet vertrouwen dat het geld juist besteed wordt...
  1. Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten.
  2. Voor elke PGB is een enorme administratieve kerstboom opgetuigd, dat zou helpen misbruik, fraude te voorkomen.
  De meeste fraude, voor zover het geen vergissingen waren, werd uitgevoerd door witte boorden criminelen. Zij vinden het huidige doolhof in administraties nog veel mooier.
  Het paard achter de wagen spannen dus.
  3. Het krijgen van een PGB/tegemoetkoming is al moeilijk genoeg, ook tijdens de indicerende gesprekken wordt al tot de bodem door gevraagd.

  Daarnaast wordt er niet gedacht aan:
  - Psychische belasting.
  - Late uitbetaling aan verzorgenden omdat er nu een paar extra schakels tussen zitten.
  - De financiële ellende waarin velen terecht komen door; afbraak van fiscaal aftrekbare ziektekosten, afbraak van de belastingvrije voet voor (zieke) partners, verhoging van eigen bijdragen, wegstrepen van tegemoetkoming chronisch zieken etc.
  - Ervaring met faillissementen; als mensen financieel erg krap komen te zitten zijn er maar weinigen die volgens de huidige wetgeving eerlijk blijven.
  Ja en dan zijn die mensen ineens slecht...

  De politiek moet vooral zo door gaan...
  Ze beseffen niet wat het is om zelf in een dergelijke situatie te zitten, je zou het ze haast toe wensen...
  En .... electoraal gezien gaat het toch maar om een kleine groep mensen? Wat zou het de politiek jeuken bij de komende verkiezingen...

  Nieuw? Nee de Romeinen deden het niet anders.
  1. Verdeel en heers
  2. Geef ze brood en spelen (genoeg om geen oproer te krijgen).

 • 16.06.2016 - 22:21 uur | Stef Waardenburg

  Het wantrouwen is terecht maar wel telaat. Een overheid die eerst zo gemakkelijk het PGB geld uitdeeld is wel heel naïef geweest. Nu achteraf moeten ze het met 2 keer de helft minder het zelfde doen bij de echte zieke mensen die zoals ik het al zo moeilijk hebben.

 • 16.06.2016 - 15:11 uur | Ria Kruijt van Tol

  wij hebben pgb van de zorgverzekering die hebben nu een vast uur tarief € 23 voorheen rekende, ik na pgb bugget per jaar uit wat ik kon betalen .€ 28 verzorging en € 40 verpleging nu dus voor allebei € 23 dus flink minder voor het zelfde werk

 • karin de boer
  16.06.2016 - 11:21 uur | karin de boer

  Bij het keukentafegesprek vroeg ik om geld voor mijn zorg aan mijn dochter. Ik ben altijd uitbetaald uit het pgb. Dat is makkelijker om soms de knop om te zetten: "dit is mijn werk". De gemeente deelde mij mee dat ik geen geld kon krijgen, maar wij moesten maar zeggen wat we dan wel nodig hadden. En verder kwam het niet. Ik heb toen maar afgezien van betaling. Ik vind het niet terecht dat de gemeente zo reageert.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk