Mantelzorgwaardering door gemeenten

01.12.2015 | Algemeen nieuws | 2592 keer bekeken

Iedere werkdag krijgt de Mezzo Mantelzorglijn veel telefoontjes over de nieuwe mantelzorgwaardering door de gemeenten. De meeste gesprekken hierover gaan zo: 

‘Goedemorgen, Mezzo Mantelzorglijn, u spreekt met Yvonne Erberveld.’
Hallo, ik krijg al jaren het mantelzorgcompliment, maar dit jaar heb ik nog niks gehoord. Hoe kan dat?
‘Dat kan goed kloppen, want het mantelzorgcompliment is afgeschaft.’
‘O en wat is daar nu voor in de plaats gekomen dan?’
‘Het budget is overgedragen naar de gemeentes. U kunt bij de gemeente van de zorgvrager informeren hoe zij mantelzorgers waarderen en ondersteunen. Hiervoor moet u bij het WMO loket zijn.’

Gemeenten mogen zelf beslissen of zij een waardering voor de mantelzorger hebben. Het komt dus voor dat mantelzorgers niks krijgen. Daarnaast is het soms ook nog onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor de waardering. Is dat de gemeente waar de zorgvrager woont, of de gemeente waar de mantelzorger woont? Hierover kreeg ik een vraag, waar gelijk actie op ondernomen moest worden, welke ik graag deel met jullie.

Geen mantelzorgwaardering

Eline zorgt al jaren voor haar moeder, hier kreeg ze voorheen een mantelzorgcompliment voor. Haar moeder woont in Rotterdam en zij woont in een andere gemeente. Eline had zowel bij Rotterdam als bij haar eigen gemeente geïnformeerd naar een waardering. Haar eigen gemeente gaf aan dat ze er niet voor in aanmerking komt, omdat haar moeder in Rotterdam woont. Rotterdam gaf aan dat ze er niet voor in aanmerking komt, omdat Eline zelf niet in Rotterdam woont. Ze viel op deze manier buiten de boot. Bij één van de twee gemeenten ging het mis. De vraag was alleen, bij welke gemeente? 

Welke gemeente is verantwoordelijk?

Naar aanleiding van deze vraag heb ik onze regio coördinator van Zuid-Holland ingeschakeld, Jeannet Moerings. Zij nam contact op met gemeente Rotterdam en stuurde hen de wet omtrent de mantelzorgwaardering toe. Deze gemeente is namelijk verantwoordelijk, omdat de zorgvrager hier woont. De mantelzorger hoeft niet in dezelfde gemeente te wonen. Jeannet sprak met een beleidsmedewerker en deze situatie werd gelijk op de agenda gezet van de gemeente. Rotterdam heeft het signaal serieus genomen. Ze hebben de situatie voorgelegd aan een jurist. Het bleek dat Mezzo inderdaad gelijk heeft en Rotterdam verantwoordelijk is voor de waardering van mantelzorgers voor inwoners van de gemeente. Ook als de mantelzorger in een andere gemeente woont. De gemeente Rotterdam heeft het beleid aangepast en Eline wordt door Rotterdam ondersteunt en gewaardeerd als mantelzorger! 

Zit u in een vergelijkbare situatie als Eline? Of heeft u andere vragen over mantelzorg?
Bel dan naar de Mezzo Mantelzorglijn, 0900-20 20 496 (10 ct/pm).
U kunt ons ook mailen via mantelzorglijn@mezzo.nl.

Bekijk & lees ook de overige artikelen door Mezzo op SupportBeurs.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (5)

Reageren
 • M. van W.
  07.12.2015 - 13:36 uur | M. van W.

  Oh, Yvonne Mezzo Mantelzorglijn, dan ben ik dik tevreden, en wordt het geld (waarschijnlijk zelfs) nog beter besteed. :)

 • Yvonne Mezzo Mantelzorglijn
  07.12.2015 - 13:11 uur | Yvonne Mezzo Mantelzorglijn

  Beste M. van W.,
  De gemeente is verplicht het budget van de mantelzorgwaardering te besteden binnen het sociale domein. Het geld kan dus niet worden gebruikt voor bijvoorbeeld nieuwe lantaarnpalen.

 • Yvonne Mezzo Mantelzorglijn
  07.12.2015 - 13:07 uur | Yvonne Mezzo Mantelzorglijn

  Beste Pouwel Boelen,
  Ook voor de andere mantelzorgondersteuning heeft de gemeente budget gekregen. Hoeveel budget zij hebben gekregen hangt af van hoe groot de gemeente is. Ook mag de gemeente zelf de prioriteiten hiervoor bepalen, het kan dus per gemeente verschillen hoe ze hiermee om gaan. Zie de volgende website voor meer informatie hierover: http://www.expertisecentrummantelzorg.nl/em/gemeente-Budgetten-mantelzorgondersteuning.html.

 • Pouwel Boelen
  04.12.2015 - 14:42 uur | Pouwel Boelen

  Hoe zit het dan met de andere mantelzorg ondersteuning , zoals bv respijtzorg of een gezellige middag .
  Welke gemeente betaald dat dan?

 • M. van W.
  03.12.2015 - 11:21 uur | M. van W.

  Als zorgvrager mocht ik, een aantal jaren al, € 250,00 als compliment uitbetalen.
  Nu is dit budget naar de Gemeente gegaan. Het mantelzorgcompliment bestond dit jaar uit een VVV bon van € 20,00. Ik hoop van harte dat de Gemeente de rest van het budget toch op zijn minst in de "pot" zorgverlening stopt als de Gemeente vindt dat de mantelzorger dit niet behoeft te ontvangen. Anders moeten ze het maar terugstorten aan de instantie die de Gemeente dit budget heeft gegeven. Is dan weer een meevallertje voor de staat.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk