Mantelzorgwaardering vaak niet geclaimd

28.11.2017 | Algemeen nieuws | 3307 keer bekeken
Mantelzorgwaardering vaak niet geclaimd

Bezuinigingen op de zorg en politieke beslissingen aan de ene kant en een steeds groter wordende groep zorgbehoevenden aan de andere kant maken dat onze samenleving steeds vaker een beroep op mantelzorgers doet. Wie lange(re) tijd vrijwillig zorg en ondersteuning verleent aan iemand in de omgeving, verdient dan ook erkenning. Gemeenten hebben daar specifiek een budget voor beschikbaar: de mantelzorgwaardering. Onderzoek onder 39 gemeenten toont aan dat mantelzorgers gezamenlijk miljoenen euro’s aan waardering laten liggen.*

Mantelzorgwaardering

Toen de gemeenten drie jaar geleden verantwoordelijk werden voor de waardering en erkenning van mantelzorgers, is het ‘mantelzorgcompliment’ vervangen door de zogeheten ‘mantelzorgwaardering’. Alle gemeenten hebben hiervoor een budget ter beschikking gekregen, dat ze naar eigen inzicht kunnen inzetten binnen hun gemeente. Je kunt de mantelzorgwaardering jaarlijks aanvragen via het Wmo-loket van de gemeente waar degene waarvoor je zorgt woont.

Het is aan de gemeente om te beslissen of je aan de gestelde voorwaarden voldoet en in aanmerking komt voor de mantelzorgwaardering en wat dit dan precies inhoudt. De gemeente legt dit in een verordening vast en op de gemeentewebsite vind je er meer informatie over. Het gaat niet altijd om een financiële tegemoetkoming. Sommige gemeenten geven bijvoorbeeld een mantelzorgpas die korting geeft op (groeps)activiteiten voor mantelzorgers, een OV-pas, een VVV-bon... 
Onderzoek door Thuiszorgorganisatie Zuster Jansen heeft grote verschillen in de waardering tussen de gemeenten blootgelegd. Er kan tot wel 200 euro verschil zitten! Er zijn  gemeenten die een aanzienlijk geldbedrag geven; andere gemeenten geven een waardering in natura, bestaande uit een speciale mantelzorgdag tot een bloemetje of een ijsje.

Miljoenen waardering niet opgeëist

De grote onderlinge verschillen in de erkenning voor mantelzorgers zijn op zichzelf al voer voor een discussie. Het onderzoek toont verder aan dat veel mantelzorgers slecht geïnformeerd zijn over de grootte/hoogte van de mantelzorgwaardering. En wat ook opvallend is: veel mantelzorgers laten de mantelzorgwaardering gewoon links liggen.
"Als iedere geregistreerde mantelzorger de waardering op zou vragen, ontstaat er een tekort van 227 procent op het totale mantelzorgbudget”, concludeert Zuster Jansen. Eindhoven voert de ‘Gemeente top tien’ van niet-geclaimde mantelzorgwaardering aan; als hier iedereen zijn erkenning zou opeisen, dan zou de stad op een begrotingstekort van maar liefst 9 miljoen euro afstevenen. Verder staan in de top tien ook nog Almere, Nijmegen, Amersfoort, Maastricht, Rotterdam, Arnhem, Lelystad, Heerlen en Kerkrade.

Budgetplafond

Om een tekort op het mantelzorgbudget te vermijden, hebben veel gemeenten een maximum gesteld aan het bedrag dat ze in totaal aan mantelzorgwaardering uitkeren. Wordt het maximum bereikt, dan kom je niet meer in aanmerking voor een waardering. Wil je een waardering voor je mantelzorg, dan doe je er dus goed aan zo snel mogelijk een aanvraag in te dienen; want ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Ben je te laat, dan blijf je met lege handen staan. Eerlijk? Bepaald niet!

* door Thuiszorgorganisatie Zuster Jansen

Kom jij in aanmerking voor mantelzorgwaardering en zo ja, wat kreeg je dan? Heb je als mantelzorger wel eens meegemaakt dat het budget op was en je achter het net viste?

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (7)

Reageren
 • 11.12.2017 - 16:07 uur | Wilma Kroesmeijer

  In Alphen aan den Rijn, waar Boskoop onder valt, "krijg" je € 200,00 als je aan de volgende voorwaarde voldoet n.l.: Uw mantelzorger heeft minimaal 8 uur per week en 3 maanden achter elkaar mantelzorg aan u verleend.
  Dit is heel netjes. Vervolgens ga je een aantal formulieren downloaden en uitprinten en die moeten ingevuld worden met/door mantelzorger, huisarts enz. en dat moet dan ingestuurd worden. Voor veel mensen veel te ingewikkeld en veel te veel werk. Voor wat mij betreft wordt er een ontmoedigingsbeleid gevoerd.

 • Joke Westerhoff
  08.12.2017 - 10:21 uur | Joke Westerhoff

  Hallo, mijn zus is invalide en ik ga twee keer per week naar haar toe om wat hulp te bieden. Ook doe ik boodschappen voor haar en haar post enzo beheren.
  Zij woont in een andere gemeente dan ik, ik rij steeds 30 km enkele reis naar haar toe.
  In de gemeente waar zij woont kan ik me niet aanmelden als mantelzorger omdat ik niet in die gemeente woon. Ook andersom is dit het geval. Ik krijg dus helemaal niks!

 • 07.12.2017 - 15:20 uur |

  In Aalten krijg je als mantelzorger een cadeaubon van 50 euro en kun je gratis deelnemen aan een diner. Je kunt je zelf aanmelden maar als je weleens gebruik hebt gemaakt van een workshop of gespreksgroep van VIT hulp bij mantelzorg dan krijg je de mantelzorgwaardering automatisch.

 • 07.12.2017 - 14:55 uur |

  In Sneek moet je het formulier downloaden en daarna uitprinten en invullen ,
  Lijkt me dat veel mensen niet weten hoe dit moet in de laatste maand voor je het kunt aanvragen,en trouwens heeft ieder een printer en een programma om te downloaden als je uberhaubt een Pc tot je beschikking hebt of degene die het voor je aanvraagt..
  Dus llogisch dat er veel blijft liggen .
  Dan gaat he top desinteresse lijken en zou het kunnen dat het verwijnt.

 • 28.11.2017 - 20:37 uur | Hans Verhaar

  Enschede geeft geen mantelzorg compliment meer, het organiseren is zo duur dat daar het geld al op is voor de organisatie rond is. Moet wel een strengere mantelzorg regel komen wie er eigenlijk mantelzorger is. Nu zijn er mensen die een uurtje op visite komen en zich mantelzorger noemen en mensen die dagelijks uren mantelzorger zijn en dus meer dan 8 uur per week en soms al meer dan 45 jaar mantelzorger zijn, geen enkel waardering krijgen, nee ook niet eens aanvragen omdat ze dat heel nor,maal vinden om voor hun naaste zorgen als het nodig is.

 • 28.11.2017 - 15:20 uur | Jacqueline Salamistinkt

  Mijn mantelzorgers hebben zich ook nooit ergens geregistreerd, dus er zullen er vast nog meer zijn die het laten liggen uit onwetendheid.

 • 28.11.2017 - 11:36 uur | ann van gijtenbeek

  Nooit mee gemaakt dat het budget op was.
  In Rotterdam krijg je een Rotterdam pas en 25 euro ov tegoed

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk