Medicijntekort in Nederland is een groeiend probleem

28.10.2016 | Algemeen nieuws | 2135 keer bekeken
Medicijntekort in Nederland is een groeiend probleem

‘Het medicijn dat je zo dringend nodig hebt, is helaas niet leverbaar.’ Die boodschap krijgen Nederlanders steeds vaker te horen van hun apotheek. Geneesmiddelen worden in toenemende mate schaars in ons land. Waarom is dat zo? En valt er iets aan dat tekort te doen?

Medicijntekort verviervoudigd

Volgens de KNMP, brancheorganisatie van apothekers, is het medicijnentekort in Nederland verviervoudigd in de afgelopen vijf jaar. Naar verwachting zijn eind 2016 ongeveer maar liefst 750 medicijnen niet leverbaar. Het gaat daarbij niet alleen om relatief onschuldige antibiotica, maar ook om medicijnen voor chronisch zieke patiënten, zoals het hartmedicijn Lanoxin en schildklierhormoon Thyrax. Alleen al het tekort op dat laatstgenoemde medicijn brengt ongeveer 350.000 personen de komende maanden in de problemen.

Bijwerkingen

De medicijnschaarste is voor iedereen een probleem, maar treft in het bijzonder mensen die afhankelijk zijn van specifieke medicijnen van een bepaald merk voor hun chronische aandoening of pijn. Dokters schrijven nu als oplossing steeds vaker andere vervangende geneesmiddelen voor, die niet altijd even goed werken. Wanneer je een middel langdurig gebruikt en plotseling overstapt op een ander merk, leidt dat nogal eens tot allerlei vervelende en soms ernstige bijwerkingen.

Preferentiebeleid zorgverzekeraars

Wanneer je medicijn niet meer leverbaar is, komt dat mogelijk door een grondstoftekort of een productieprobleem. Daarnaast is er in Nederland het zogenaamde preferentiebeleid. Verzekeraars mogen zelf kiezen welke medicijnen en medicijnvarianten met dezelfde werkzame stof zij vergoeden. Door dit preferentiebeleid wordt Nederland steeds minder aantrekkelijk voor geneesmiddelenfabrikanten. Er valt voor hen, mede door het relatief lage aantal medicijnengebruikers en prijzen, geen winst te behalen.

Toezicht medicijnproductie

De regering laat weten dat ze actie onderneemt. Er komt één duidelijk punt waar je tekorten kunt melden en bedrijven worden verplicht hogere boetes te betalen als ze expres een tekort veroorzaken. Maar dat is nog niet alles. Zo wil de KNMP een vroege meldplicht van medicijnfabrikanten bij leveringsproblemen. Nefarma, belangenorganisatie voor farmaceutische bedrijven, pleit daarnaast voor betere communicatie met patiënten. De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) kan zich daarin vinden en wil bovendien dat er meer toezicht komt  op medicijnproductie.

Heb jij wel eens meegemaakt jouw medicijn niet leverbaar was? Laat het weten in een reactie!

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (5)

Reageren
 • 02.02.2017 - 13:30 uur |

  Ik denk niet dat dit helpt!
  Veel gesproken door overheid maar weinig gedaan!
  Verzekeraars hebben een te grote vinger in de pap.

 • 13.11.2016 - 17:17 uur | Henny Kraak

  ik wacht nu al 3 maanden op magnesium.Ik heb jaren en jaren gezocht voor een medicijn wat goed werkt en niet te veel bijwerkingen. Nu krijg ik wat anders wat maar de helft van het probleem oplost en bijwerkingen.
  maar bij de drogisterijen is het wel verkrijgbaar, weliswaar in lagere dosering maar de grondstoffen zijn er wel wat volgend de apotheek niet zo is.

 • 07.11.2016 - 12:49 uur | Q.M. Rijsbergen-de Roo

  Inderdaad het middel Lioresal is al 3 weken niet leverbaar en het middel Lipitor werd door het FBTO niet vergoed, ondanks bemoeienis van de cardioloog.

 • Rudolf.P Kats
  03.11.2016 - 15:38 uur | Rudolf.P Kats

  Mijn Reuma medicijn Sulfasalazine 500 PCh is al 6 weken niet leverbaar, dit generieke
  medicijn wordt in een Oostblokland gemaakt, waar de wetten niet zo nauw genomen
  worden. Pfizer maakt het ook,maar is duurder.

 • Lilian Heijmans
  03.11.2016 - 13:21 uur | Lilian Heijmans

  Tja, als je als overheid alle macht bij de verzekeraars legt, die ook alleen voor winstmaximalisatie gaan i.p.v. zorg voor de patiënten, dan creëer je dit soort problemen. Alle lapmiddelen die nu worden voorgesteld gaan het probleem niet oplossen. Dan zul je toch echt eerst de macht van de zorgverzekeraars moeten aanpakken en ze moeten verplichten medicijnen toe te staan, ook al zijn die duurder in verbruik. Het welzijn van mensen zou voorop moeten staan i.p.v. winstmaximalisatie van zorgverzekeraars en farmaceuten.

13.03.2020 t/m 14.03.2020

ZieZo-beurs 2020

Utrecht