Nieuws

Medische doorbraak: verlamming omkeerbaar?!

1 december 2014, Supportbeurs

Zich niet meer kunnen bewegen, is voor de meeste mensen een nachtmerrie. Als u verlamd bent, dan is deze nachtmerrie uw dagdagelijkse realiteit. Hoe geweldig zou het zijn dat u opnieuw zou kunnen lopen, u zichzelf weer kunt aankleden en zelfstandig uw leven leiden? Wie weet wordt het ooit nog mogelijk. Een revolutionaire behandeling die ervoor zorgt dat verlamming wordt teruggedraaid!

Verlamming omkeerbaar?

In het medische magazine ‘Cell Transplantation’ staan de resultaten van een Pools-Brits onderzoek, dat ervoor gezorgd heeft dat een verlamde man, Darek Fidyka, opnieuw kan stappen. Darek Fidyka raakte verlamd in 2010 na een aanva,l waarbij hij meerdere malen met een mes in de rug werd gestoken. Hierdoor werd zijn ruggengraat bijna compleet doorgesneden, resulterend in een volledige verlamming van borst tot voeten.

Intensieve fysiotherapie en oefeningen brachten geen enkele verbetering. Totdat hij in Polen behandeld werd met een revolutionaire behandeling.

De geur van succes?

Een team van artsen en onderzoekers namen gespecialiseerde olfactorische zenuwcellen (OEC’s) uit het reukorgaan in zijn neus weg. Deze OEC’s zorgen ervoor dat iedere keer dat we inademen, we de geuren identificeren en herkennen. Omdat ze tijdens het continue reukproces ook beschadigd kunnen raken, zijn de OEC’s de enige zenuwcellen in ons lichaam die zichzelf regenereren en vervangen.

De Britse Prof Raisman toonde al eerder aan dat OEC’s geïnjecteerd in de ruggengraat van ratten verlamming konden terugdraaien. De Poolse Dr. Tabakow had daarop al eens kleine hoeveelheden OEC’s bij 3 verlamde patiënten geïnjecteerd om er zich van te vergewissen dat deze behandelmethode veilig is.

Bij het slachtoffer Darek Fidyka werkten beide onderzoekers samen en werden de OEC’s met zo’n 100 micro-injecties boven en onder de beschadigde ruggengraat ingespoten. Daarnaast werden nog 4 dunne strips zenuwweefsel, afkomstig uit Darek’s enkel, geïmplanteerd om de beschadiging op te vullen. De onderzoekers geloofden dat de OEC’s als een soort ‘brug’ zouden functioneren om de nabijgelegen zenuwvezels met elkaar te verbinden én ervoor te zorgen dat ze continu geregenereerd worden…. en kregen gelijk!

‘Indrukwekkender dan een mens wandelend op de maan’

Ook na de operatie ging de fysiotherapie (5 uur per dag, 5 dagen per week) gewoon door. Ongeveer 3 maanden na de operatie merkte Darek dat zijn linkerdijbeen weer gespierd werd en nog eens 3 maanden later zette hij al met behulp van beugels zijn eerste stappen langs parallelle stangen. Vandaag, 2 jaar na de operatie, loopt de nu 40-jarige Darek buiten met een looprek en heeft hij ook weer het gevoel in zijn blaas en darmen teruggekregen.

Darek Fidyka nu zien wandelen, noemen de deelnemende onderzoekers ‘indrukwekkender dan een mens zien wandelen op de maan’.

Wordt vervolgd

Is verlamming omkeerbaar en hoe snel kunnen we deze behandeling in onze ziekenhuizen verwachten? Wel, nog niet meteen.

Het komt er nu op aan in volgende onderzoeken deze veelbelovende resultaten te herhalen. De wetenschappelijke teams zijn hard bezig de noodzakelijke fondsen bijeen te krijgen om hun behandeling bij 10 volgende patiënten met verlamming uit te proberen. Maar voor velen is het alvast hoopgevend!

Ook interessant