Meer aandacht voor mensen met een beperking in de modebranche

Goed en modieus voor de dag komen. Dat willen we allemaal; zonder én met beperking. Elk seizoen zijn er fashiontrends te over, maar voor wie een (fysieke) beperking heeft is de keuze in mode een stuk beperkter. Beetje bij beetje krijgt de modewereld meer aandacht voor de mensen met een beperking…
“Labeltjes zijn voor kleding…”
River Island viert dit jaar z’n dertigste verjaardag met een campagne waarin kinderen met een beperking de hoofdrol spelen. “Labeltjes zijn voor kleding, niet voor kinderen” luidt de slogan. En ja, of ze nu het syndroom van Down hebben, een hersenverlamming of slechtziend zijn, de kinderen poseren maar wat graag als echte professionals voor de camera! River Island werkte voor deze campagne samen met Zebedee Management, een modellenbureau dat gespecialiseerd is in jonge en volwassen modellen met een beperking.
Het Models of Diversity-agentschap, met ook haar thuisbasis in de UK, is gespecialiseerd in modellen die niet aan het ‘cliché-beeld’ van een topmodel beantwoorden. Wat hen betreft doet je lengte, leeftijd, etniciteit of een beperking helemaal niets af aan je schoonheid. In 2015 leverde dit modellenbureau de modellen voor een spraakmakende modeshow van Antonio Urzi tijdens de New York Fashion Week. Hij presenteerde modellen in rolstoelen en – voor de allereerste keer- een man met beenprothese op de catwalk. “Ik wil mensen laten zien dat een handicap nog niet betekent dat je je moet inhouden”, sprak Jack Eyers, de personal trainer met beenprothese, vlak voordat hij de catwalk opging.
‘Lik mijn wonden’-show, Mis(s)verkiezing en Aaron Philip
Een jaar later, in 2016, stond in Arnhem een modeshow geheel in het teken van gehandicapten. Tennisster Aniek van Koot showde in haar rolstoel kleding van Hans Ubbink, het Nederlands Paralympisch basketbalteam presenteerde zich in kleding van Gsus en Felice liep zonder onderbenen (op loopkokers) over de catwalk in een prachtige bruidsjurk. Initiatiefneemster, kunstenaar Petra Hartman, wilde met deze ‘Lik mijn wonden’-show een lans breken voor gehandicapten en hen in al hun schoonheid laten zien. Datzelfde was in 2017 ook de motivatie voor SBS6 om de Mis(s)verkiezing, een initiatief van Lucille Werner waarin zes vrouwen met een lichamelijke beperking om de titel strijden, op televisie uit te zenden. Een verkiezing waarbij het niet alleen om de schoonheid van de deelneemsters ging, maar vooral ook om hun lef en persoonlijkheid.
Dit jaar is er Aaron Philip, een 17-jarig ‘genderfluïde’ model met een beperking ten gevolge van een hersenverlamming, die zichzelf met een fenomenale tweet toonde aan de modewereld: “Als ik gescout/ontdekt word door een modellenbureau is het voorbij voor jullie. En met jullie bedoel ik de wereld. Het is tijd voor inclusiviteit / diversiteit mensen, wees voorbereid”. Amper een jaar later heeft ze al opdrachten voor onder andere Paper Magazine, Teen Vogue en ASOS achter haar naam. “Ik hoop dat ik door mijn modellenwerk er mee voor kan zorgen dat de modewereld in de toekomst een platform biedt aan iedereen die het verdient”.
Beperkte aandacht voor mensen met een beperking
Er zijn beetje bij beetje meer voorbeelden te vinden van mensen met een beperking in de modewereld. Maar het zijn veelal nog uitzonderingen. Er is nog een lange weg te gaan.
Eén van de designers die in ons land bekendheid geniet, is Kelly Sue Scholte-Lampers. Het winnen van de Fashion on Wheels wedstrijd van De Zonnebloem was voor haar de start van SUE ‘seated fashion’, waarmee ze op de Amsterdam Fashion Week 2017 hoge ogen gooide. Inmiddels ontwerpt ze niet meer, maar met haar modellenbureau Sue’s Warriors blijft ze zich inzetten voor meer bewustzijn rondom fysieke beperkingen in de mode-industrie. Aan de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) vertelt Kelly Sue: “Mode heeft grote invloed op ons beeld van de wereld. Dus als je wilt dat mensen met een handicap op gelijkwaardige wijze worden geaccepteerd, moet je ze ook in de mode zichtbaar maken. Als je in de media regelmatig fotomodellen ziet met een handicap, voelt het ook minder ongemakkelijk als je iemand met een handicap tegenkomt op straat”.
Big brands, big news
Dat nog niet veel ‘grote’ of ‘kleine’ merken de stap zetten om een collectie speciaal voor mensen met een beperking uit te brengen, heeft niet alleen met ‘willen’ maar ook met ‘kunnen’ te maken. Er gaat wel wat denkwerk in zitten om een collectie te maken, specifiek voor mensen in een rolstoel
In de herfst vorig jaar was er het grote nieuws dat het bekende modemerk Tommy Hilfiger, na de succesvolle collectie voor gehandicapte kinderen, ook een collectie voor volwassenen met een beperking uitbrengt. Het Amerikaanse merk voorziet de kledingstukken, die allemaal het kenmerkende signatuur van de designer dragen, van magnetische knopen, zomen die aanpasbaar zijn aan elke lengte, sluitingen die met één hand te ‘bedienen’ zijn, sluitingen met klittenband enz. Er was al wel eens de campagne van Diesel met een model in een rolstoel of de reactie in 2015 van Nike op een open brief van Mike met de vraag naar sneakers die ook voor mensen met een beperking aan te trekken zijn. Maar met “Tommy Adaptive”, is Hilfiger het eerste topmerk ter wereld met een heel eigen kledinglijn voor mensen met een beperking. De collectie is nu alleen nog in Amerika te koop, het is nog niet bekend wanneer Europa aan de beurt is.
Stap vooruit naar inclusieve samenleving
Wanneer topmerken aandacht krijgen voor mensen met een beperking komt het meteen groots in het nieuws. Je kunt zeggen dat het merk het juist om die extra publiciteit te doen is, maar feit is dat het toch ook weer een stap vooruit is naar een echt inclusieve samenleving. Want dergelijk nieuws zet ook weer andere merken aan om meer aan de gehandicapte medemens te denken. Zo lanceerde het Britse fashionbrand ASOS onlangs een nieuwe catalogus, waarin rolstoelmodel Chloe Ball-Hopkins in een trendy, waterproof jumpsuit prijkt. Het is een voorproefje van een verdere samenwerking, die moet leiden tot een nieuwe kledinglijn speciaal voor mensen met een beperking die er trendy uit willen zien. Het merk is bovendien officieel partner geworden van de Britse Paralympische Organisatie, wat inhoudt dat het de paralympische sporters van alle formele en ceremoniële outfits zal voorzien.
In eigen land presenteerde Anna Walhof, vierdejaarsstudent fashion design aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, onlangs haar afstudeerproject “Not Built To Break”. Walhof kwam in contact met Korter Maar Krachtig, de landelijke vereniging voor mensen met een amputatie en/of aangeboren reductie van een ledemaat. Ze liet zich door de zelfverzekerdheid van jongeren met een bionische prothese inspireren tot een collectie die de prothese in de schijnwerpers zet.
Bron afbeelding links: Dmitry Abaza / Shutterstock.com
Bron afbeelding rechts: FashionStock.com / Shutterstock.com