Nieuws

Meer bewustwording met wearables

10 november 2014, Supportbeurs

Kent u de Medical Tricorder uit Star Trek? Natuurlijk was dit een nep apparaat. Maar met enorme snelheid worden op dit moment dit soort wearables ontwikkeld die gezamenlijk hetzelfde kunnen als de Medical Tricorder.

Wat zijn wearables?

Wearables zijn apparaatjes die je bij je draagt en die verbonden zijn met het internet. Je ziet ze steeds meer. Volgens de deskundigen gaan ze zorgen voor een ware revolutie in ons dagelijks leven. Het duurt niet lang meer totdat we allemaal een device bij ons hebben dat ‘Health-data’ over ons verzamelt. Dit gaat van het monitoren van de hartslag, je beweging- en slaapritme tot je zuurstofniveau in je bloed. Het gaat ver, heel ver… De omschrijving van de Medical Tricorder uit Star Trek lijkt werkelijkheid te worden:

A medical tricorder is a handheld portable scanning device to be used by consumers to self-diagnose medical conditions within seconds and take basic vital measurements.

De eerste moderne wearables doken op in de fitnessbranche. Het toepassen van deze wearables hebben een vlucht genomen. Wie zie je nu nog hardlopen zonder hartslagmeter of smartphone? Het levert de sporters veel op. Vooral heel veel bewustwording.

Bewustwording leidt tot omslag in gezondheidszorg

Ik geloof er heilig in dat bewustwording een hele grote omslag veroorzaakt in de gezondheidszorg. We worden ons bewust van onze gezondheid. We gaan onze lichaamsdata koppelen aan gedrag en hoe we ons voelen. Zelfmeting als spiegel.

Leiden wearables tot infobesitas?

Echter hebben deze ontwikkelingen ook een keerzijde. Het voedt onze onstilbare honger naar informatie, ook wel infobesitas genoemd. We krijgen nóg meer data over onszelf. We kunnen dat ook weer delen met andere mensen via sociale media. Wat blijft er nog over van onze privacy? Is het wel veilig? Ik heb er het antwoord niet op maar sta er niet negatief tegenover. Laat de toekomst maar komen, het heeft ons al zoveel opgeleverd! Een wearable virusscanner kan ik nu met mijn verkoudheid wel gebruiken…

Lees alle artikelen door Jasper Coppes (themaspecialist zorg & technologie).

Ook interessant