Meer handen, maar ook meer empathie nodig

29.02.2016 | Columns | 2176 keer bekeken
Meer handen, maar ook meer empathie nodig

Praktijkgevalletje verpleeghuis: Meer handen, maar ook meer empathie nodig

Ik ben op bezoek bij een tante in een verpleeghuis. Ze is na een gemene val geopereerd en nu aan het revalideren. Veel te jong en te actief voor deze omgeving, maar er is geen andere mogelijkheid.

In de lange gang is een medewerker iets in het systeemplafond aan het doen. Ik zie een wirwar van elektriciteitsdraden.

De deuren van de kamers staan open. Een oude vrouw vraagt vriendelijk aan de medewerker die vlakbij haar bezig is: ‘wilt u mijn scootmobiel alstublieft even aan de stroom zetten? Hij moet opgeladen worden.’ ‘Ik ben geen rolstoelmonteur mevrouw,’ zegt de man kortaf, ‘dat moet u aan de technische dienst vragen.’

‘Maar het gaat alleen maar om een stekker in het stopcontact steken’ zegt de vrouw. Ze klinkt wanhopig. ‘Ik kan er niet bij, anders zou ik het zelf wel doen.’ ‘Heeft u het al aan de zuster gevraagd?'
‘De zuster heb ik al een paar uur niet gezien, die heeft het druk. Als ik voor zoiets bel krijg ik moppers’ zegt de oude vrouw.

‘Waar staat dat ding?’ zegt hij iets toeschietelijker. ‘Daar’ wijst de vrouw naar haar scootmobiel, een paar meter verderop. ‘Ik zal straks kijken wat ik kan doen’ zegt de man, letterlijk en figuurlijk uit de hoogte.

Na een half uurtje is hij klaar en loopt weg.
‘Mijnheerrrrrr…..!’ roept de oude vrouw ‘anders kan ik vanmiddag niet weg!’
‘Ik zal het aan de zuster doorgeven’ antwoordt hij kriegel en loopt door.

Voor kwaliteit in de zorg zijn niet alleen ‘méér handen’ nodig. Ook meer empathie!

Bekijk & lees alle columns door Kees de Jager.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (7)

Reageren
 • Jose Cobussen
  17.04.2016 - 13:30 uur | Jose Cobussen

  Marian van der Vaart ga bij De Wit Thuiszorg informeren. Zij kunnen vast iets voor je betekenen. Informeren kan sowieso geen kwaad. Succes, want ik gun niemand een leven in een verpleeghuis.

 • 17.04.2016 - 12:54 uur | Marian van der Vaart

  Ik woon ook in een verpleeghuis. Door bezuinigingen loopt er niet veel verpleging meer rond. Zo'n situatie herken ik wel. Volgend jaar gaan alle gastvrouwen er uit, dan moet de verpleging dit gaan doen. Dat is gewoon gekkenwerk, Nog even en we moeten ons zelf geen verzorgen! En er komen nog meer bezuinigingen aan..........Ik houd mijn hart vast.

 • Jose Cobussen
  28.03.2016 - 12:09 uur | Jose Cobussen

  Gelukkig zijn er andere opties dan het verpleeghuis, namelijk thuis wonen en zorg afnemen van De Wit Thuiszorg. Gelukkig kon ik naar 7,5 jaar het verpleeghuis vaarwel zeggen. Bovendien is deze zorg veel goedkoper, 1 op1 zorg dat met veel liefde wordt gegeven en betaalbaar met PGB. Ik gun dit iedereen, want bovenstaand verhaal komt mij helaas niet onbekend voor. Ik heb 3 super lieve zorg-au-pairs die elkaar afwisselen en spreken gewoon Nederlands. Zie http://dewitthuiszorg.nl. Ik gun dit iedereen, dus ga het avontuur aan en u zult net zoals mij alleen maar voordelen ondervinden.

 • Wilma Kieft
  03.03.2016 - 10:57 uur | Wilma Kieft

  Nou zeg, dat is toch ronduit schandalig. Wat een moeite om even de stekker in het stopcontact te steken...

 • Ineke Luttik
  01.03.2016 - 08:44 uur | Ineke Luttik

  Al is het nu ongelooflijk veel beter met mij Kees, toch wat je schrijft is zo herkenbaar. het één en ander staat nog vers in mijn geheugen. Maar ook jij persoonlijk weet daar alles van. Zo schiet bv. mij de geschiedenis van dat bed tafeltje van jou door mijn hoofd.

 • Mirjam Don
  29.02.2016 - 19:02 uur | Mirjam Don

  Ik hoop echt dat tegen de tijd dat ik rijp ben voor verzorging, de situatie verbeterd is. Anders wil ik de pil van Dion.

 • Kitty Bakker
  29.02.2016 - 11:01 uur | Kitty Bakker

  Ik ben het helemaal met Kees eens dat er in sommige verpleeghuizen gebrek aan empathie is! Ik heb dat tijdens mijn verblijf van bijna 7 maanden in een daarvan aan den lijve ondervonden.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk