Met exoskelet leren lopen na hersenletsel

Het UMCG Centrum voor Revalidatie zet een exoskelet in bij het weer leren lopen na hersenletsel of een dwarslaesie. Met een exoskelet kan eerder en intensiever worden getraind. Het revalidatiecentrum in Groningen gaat deze nieuwe aanpak een half jaar uitproberen in de hoop op een sneller herstel.
Waarom een exoskelet
Het exoskelet is een robotlooppak dat de benen automatisch verplaatst in een loopbeweging. Zelfs als je niet kan staan helpt het exoskelet je voort te bewegen. Daardoor is het mogelijk eerder te starten met het op nieuw leren lopen. In de looptrainingen worden al looprobots gebruikt voor het trainen van de beenspieren op de lopende band. Voordeel van het exoskelet is dat je eerder vrij kunt lopen in de oefenruimte van het revalidatiecentrum.
Eerder en intensiever
Op de huidige revalidatie trainingsmethoden is het exoskelet een waardevolle aanvulling. Het exoskelet past zich automatisch aan jouw lichaamsfuncties aan. Wat op eigen kracht lukt doe jezelf, waar nodig krijg je ondersteuning. Het exoskelet wordt al ingezet bij een zeer beperkte loopfunctie en geeft beter inzicht in wat je al kan en waarop nog getraind moet worden. Hierdoor wordt eerder en intensiever geoefend in een eerder stadium van de revalidatie.
Sneller herstel
Het UMCG zet nu als eerste in Nederland het exoskelet een half jaar structureel in. Men hoopt met het skelet op sneller herstel na een hersenletsel of dwarslaesie. Uit onderzoek blijkt dat eerder trainen effectiever is, omdat kort na het letsel de verbinding tussen hersenen en spieren nog gedeeltelijk in tact is. Hierdoor is de kans groter op een positief eindresultaat.
Na afloop van de testperiode evalueert het UMCG de ervaringen. Wetenschappelijk onderzoek naar de behaalde resultaten moet uitwijzen of en hoe het skelet verder ingezet wordt bij het opnieuw leren lopen.
Wat vind jij? Is het exoskelet een waardevolle aanvulling op de bestaande hulpmiddelen in de revalidatie?