Nieuws

Met Google Maps de toegankelijkheid van locaties checken

22 januari 2017, Supportbeurs

Google is in Nederland de allerbekendste en meest gebruikte zoekmachine. Voor veel mensen zijn onderdelen als Google Translate, Gmail en Maps inmiddels onmisbaar… En Google blijft vernieuwen! Zo toont Maps sinds kort ook informatie over de toegankelijkheid van locaties voor mensen in een rolstoel.

Wat is Google Maps?

Ben je nog niet bekend met Google Maps, dan is dat geen probleem. Het is een online kaartendienst die je heel gemakkelijk gebruikt. Met Maps zoek je plaatsen, dorpen en steden op, maar ook specifieke bedrijven en winkels. Daarnaast krijg je aanvullende informatie over je zoekopdracht, zoals de website, het adres en het telefoonnummer. Google voegt vaak nieuwe onderdelen aan haar informatie toe. Zo vind je nu sinds kort ook gegevens of een locatie al dan niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

Hoe komt Google Maps aan haar informatie?

De informatie die je per locatie te zien krijgt, wordt voornamelijk verzameld door ‘Lokale Gidsen’. Dat zijn geselecteerde gebruikers van Google Maps die gegevens verzamelen van plaatsen waar ze zijn geweest. Maps kan ook jou vragen of je informatie wilt verschaffen. De vragen die jou worden gesteld, kunnen overal over gaan: van sfeer van de locatie tot WiFi en nu dus ook over toegankelijkheid. Wanneer voldoende mensen hetzelfde antwoord geven, voegt Google het toe aan haar informatiepagina van die locatie.

Hoe gebruik je de toegankelijkheidsfunctie van Google Maps?

Allereerst moet je de app van Google Maps downloaden op je smartphone of tablet. Dat kan via de Play Store. Wanneer je de applicatie hebt gedownload, zoek je een locatie op en klik je op ‘voorzieningen’. Je krijgt dan allerlei informatie. Let wel op: omdat Maps de rolstoeltoegankelijkheid nog maar kort weergeeft, vind je die informatie nog niet voor alle locaties. Google heeft voor nu vooral de toegankelijkheid van grote locaties onderzocht. Daarom vind je wel gegevens van De Bijenkorf, maar bijvoorbeeld (nog) niet van een lokaal eetcafé.

Belangrijk om te weten!

Google Maps toont alleen of de ingang van een plaats toegankelijk is voor mensen met een rolstoel. Dat maakt een gebouw echter nog niet toegankelijk. Zo geeft het Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid het voorbeeld van een gebouw met een voordeur die breed genoeg is en een drempel van maximaal 2 cm hoog. Het is echter ook belangrijk wat er zich achter die deur bevindt. Als je daar met een rolstoel een haakse bocht moet maken die te krap is, dan kan de deur wel breed genoeg zijn en de drempel de juiste hoogte hebben, maar gaat het alsnog mis. Blijven oppassen dus!

Gebruik jij Google Maps wel eens? Wat zijn jouw ervaringen?

Afbeelding: tanuha2001 / Shutterstock.com

Ook interessant