Nieuws

Met je rolstoel naar een festival, is dat wel veilig?

12 april 2018, Supportbeurs

Toegankelijkheid (nood)voorzieningen voor rolstoelgebruikers vaak onvoldoende

Denk je aan een festival, dan denk je aan mooie muziek, zonnig weer, dansende mensen, enzovoorts. Kortom, je denkt aan genieten. Maar dat geldt nog niet voor iedereen. Zo maken festivalgangers in een rolstoel zich zorgen over de nieuwe landelijke veiligheidsregels voor evenementen. Die zouden onvoldoende rekening houden met de toegankelijkheid van de (nood)voorzieningen voor ‘rollers’.

Brandbrief over toegankelijkheid

Jongerenorganisatie Wij Staan Op! heeft een brandbrief geschreven naar de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Zij willen aan het begin van het festivalseizoen duidelijk maken dat mensen in een rolstoel ook veilig moeten kunnen genieten van evenementen in de openlucht. Hun gevoel van veiligheid komt door de nieuwe regels in het geding en dat geeft een vervelend gevoel.

Nooduitgangen zijn te smal 

De regels schrijven bijvoorbeeld voor dat iedere vluchtroute moet beschikken over één nooduitgang van 85 cm breed. De overige deuren of poorten mogen smaller zijn. Rolstoelen zijn vaak 70 of 90 cm breed en dus past het merendeel van de uitgangen niet of nauwelijks. Dat zorgt voor een gevaarlijke situatie als er veel mensen tegelijk en in paniek een exit betreden. Bovendien hoeven looppaden op het terrein maar 110 cm breed te zijn. Die breedte is te smal om rolstoelen veilig en snel te keren.

‘Fouten in de regeling’

Bij een noodsituatie zitten veel mensen in een rolstoel dan ook als ratten in de val, zegt Wij Staan Op! Marianne Dijkshoorn, deskundige op het gebied van veiligheid voor rolstoelgebruikers, beaamt die conclusie. Volgens haar zitten er fouten in de regeling. Zo passen er in een noodgeval volgens de regels vier mensen op een vierkante meter. Met één rolstoelgebruiker in het gezelschap lukt dat al niet meer. Gehandicaptenorganisatie Ieder(in) heeft ontzet en boos gereageerd op alle berichten.

Rolstoel geen specifiek knelpunt

Wat is eigenlijk de oorzaak van de problemen rondom de veilig- en toegankelijkheid op festivals? Die ligt volgens Wij Staan Op! allereerst bij de toetsing van de regels aan de hand van het VN-verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap. Dat is niet gebeurd. Verder ziet de brandweer mensen in een rolstoel niet als speciaal knelpunt. De brandweer raadde hen daarom tot voorkort alleen aan om goed samen te werken met de festival- en evenementenbranche en de organisatoren.

Actieplan, overleg en onderzoek

Naar aanleiding van alle commotie stelt de brandweer een actieplan op om de VN-regels alsnog toe te passen. GroenLinks vraagt in de Tweede Kamer om de regels zo snel mogelijk te wijzigen en het Ministerie van Binnenlandse Zaken gaat in overleg met gehandicaptenorganisaties. En ook Bas Eenhoorn, aan wie de brandbrief van Wij Staan Op! is gericht, onderzoekt of en hoe evenementen beter kunnen. Dat geldt ook voor de lokale politiek en organisaties, zoals in Breda en Rotterdam.

Festivals zelf ook aan de slag

De festivals zelf blijven ook niet achter. Bospop in Weert en Pinkpop in Landgraaf maken gebruik van de kennis van Inter uit België. Die organisatie begeleidt mensen in een rolstoel tijdens het festival en helpt hen in een noodsituatie. Verder is de toegankelijkheid van alle nooduitgangen op Bospop verbeterd: elke poort kan nu open tot wel 20 meter. Toch zijn er ook festivals die nog flink aan de slag moeten met hun voorzieningen, zoals Parkpop in Den Haag.

Ben jij wel eens op een festival met onvoldoende veilig- en toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel geweest?

Ook interessant