Nieuws

Modieus voor de dag ‘rollen’

17 mei 2017, Supportbeurs

Iedereen wil graag goed voor de dag komen. Op je werk, voor een etentje, op vakantie, maar zeker ook gewoon in je vrije tijd. Kortom: altijd. In mooie, comfortabele en stijlvolle kleding, voel je je toch net dat tikkeltje beter. Maar wie ooit de quote “Life is too short to wear boring clothes” bedacht heeft, heeft duidelijk geen ervaring met het uitzoeken van rolstoelvriendelijke kleding. Al heeft de modewereld af en toe wat meer oog voor rolstoelgebruikers, we zijn nog lang niet zo ver dat je net als ieder ander naar hartenlust online of in de winkels een modieuze outfit bij elkaar shopt.

Gewone kleding niet rolstoelvriendelijk

Wie niet in een rolstoel zit, staat er niet bij stil welke problemen ‘gewone’ kleding geeft voor rolstoelgebruikers. Broekbanden zitten te krap. Blouses zijn te strak en te lang (in je schoot). Rokken geven inkijk. Of je zit regelmatig met een blote rug. Dan maar een grotere maat kopen, is een weinig flatterende oplossing. De verhoudingen zijn dan helemáál zoek.

Wie zittend door het leven gaat, heeft kleding met andere proporties nodig. Als je zit, zijn je heupen breder. Gemiddeld genomen hebben rolstoelgebruikers dunnere benen en een wat rondere buik. Gewone broeken zitten daarom snel te strak in de taille en hebben te brede en te korte pijpen. Allerlei stiksels en zakjes kunnen, omdat je er constant op zit, gaan irriteren. Ook zit je doorgaans niet altijd kaarsrecht in een rolstoel, wat maakt dat je shirts, blouses en truien aan de voorkant bij voorkeur wat korter zijn dan aan de achterkant. Omdat je vaker je armen gebruikt, zijn je armen bij de biceps en de schouders vaak wat gespierder. Dan is het fijn dat je hiervoor in je bovenkleding meer ruimte hebt. Tot slot is er nog het probleem van slijtage. Omdat je continu zit, slijten je rokken en broeken sneller. Stevig textiel, met voldoende stretch, is dan ook een vereiste.

Graag modieus! En waarom niet… sexy zelfs!

Rolstoelmode bestaat wel, maar is nog te vaak gefocust op functionaliteit. Kleding die je makkelijk aan- en uit kunt trekken. Dat is natuurlijk belangrijk, maar echt ‘bijzonder en mooi’ voel je je er vaak niet in. En sexy al helemaal niet. Terwijl je ook met een lichamelijke beperking “onwijs sexy en vrouwelijk” kunt zijn. Dat bewezen de 8 finalisten van de Mis(s) Verkiezing begin mei 2017 nog. Mét een beperking maar zelfzeker en vol in het leven… dat roept respect op.

Wil je echt wat moois, dan kun je naar gespecialiseerde winkels. Zij kunnen een outfit op maat maken. Maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan vast. Of je kunt, net als Steven Claeys, zelf een aangepaste broek ontwerpen én met de wereld delen.

Gelukkig is er sinds april 2015 de trendy, goedpassende en betaalbare kledinglijn voor de zittende mens, ontworpen door Katja van Groningen en Marije van der Windt: A Body Issue. Naast maatwerk, biedt A Body Issue ook elk seizoen een nieuwe dames- en herencollectie. Dankzij 3D bodyscans van verschillende rolstoelgebruikers, zorgt dit merk ervoor dat de maatvoering van de collectie comfortabel is voor wie in een rolstoel zit. Sinds de start heeft A Body Issue al 210 rolstoelgebruikers gescand en 1.266 passingen uitgevoerd.

Vorig jaar is SUE gestart. Ontwerpster Kelly Sue Scholte-Lampers won twee jaar geleden Fashion on Wheels van De Zonnebloem. Omdat ze toen geconfronteerd werd met de problemen die rolstoelgebruikers ervaren op het gebied van kleding, besloot ze om hiermee verder te gaan. SUE staat voor stijlvolle en rolstoelvriendelijke ontwerpen. Om de kleding betaalbaar te houden, heeft Kelly Sue geprobeerd om ‘standaardmaten voor rolstoelgebruikers’ te creëren op basis van de overeenkomsten van mensen in een rolstoel. Hierdoor wordt confectie in plaats van maatwerk mogelijk. De ‘seated fashion’ van SUE zorgde voor een primeur op de Amsterdam Fashion Week 2016: naast lopende modellen ook rolstoelers op de catwalk.

Er komen steeds meer initiatieven voor modieuze kleding voor rolstoelgebruikers. Op de catwalk van Support 2016 werd naast mode van A Body Issue en SUE ook kleding getoond van Netstitch, Chairmelotte, Be it! by Jenn, You’re Unlimited en MOS.

Heb jij nog tips voor modieuze, comfortabele kleding voor rolstoelgebruikers?

Ook interessant