Moet ik de woningaanpassing zelf betalen?

29.08.2016 | Algemeen nieuws | 3688 keer bekeken
Moet ik de woningaanpassing zelf betalen?

‘Ik wil mijn woning geschikt maken voor onze gehandicapte dochter. Het is nu geen doen meer met de trappen, alle zorg en haar handicap. De gemeente helpt wel met onderzoeken wat de mogelijkheden zijn maar uiteindelijk moet ik alles terugbetalen. Klopt dat wel?’

Een moeder belt met deze terechte vraag naar de Mezzo Mantelzorglijn. Het is hard maar helaas wel de werkelijkheid: als zij twee jaar geleden, vóór 2015, de aanvraag voor de woningaanpassing had ingediend, had de gemeente mee betaald aan de goedkoopst adequate oplossing. In 2015 zijn de regels veranderd en betaalt iedereen in deze gemeente (Utrecht) een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor 99 termijnen. Eén termijn is 4 weken, dus in ruim 7.5 jaar betaal je terug. Eerder was er geen eigen bijdrage als het ging om een woningaanpassing voor een gehandicapt kind.

Verkapte lening

De moeder vertelt verder: ‘Juist omdat we niet wisten wat de toekomst in petto had, hebben we gewacht met het doen van een aanvraag. Je hoopt toch dat een woningaanpassing niet nodig zal zijn. Achteraf gezien hadden we toen direct de aanpassingen moeten aanvragen. Nu worden we helemaal onder de loep genomen, een arts, ergotherapeut en een bouwkundig adviseur worden ingezet om te zien of het terecht is dat we hulp vragen. Dit kan ik me voorstellen als we iets zouden krijgen. Het is fijn dat deze professionals meedenken, maar het is wel een lang traject en uiteindelijk gaat het om een verkapte lening. Wat vindt Mezzo hiervan?’.

Jammer

Het is inderdaad heel erg jammer dat dit eerder wel helemaal vergoed werd en nu afhankelijk van de eigen bijdrage/het inkomen weinig tot niets. Door de veranderingen in de WMO hebben veel gemeenten de regels veranderd. Elke gemeente kan het beleid zelf invullen, dus het komt voor dat de ene gemeente wel en de andere niet (mee)betaalt aan de woningaanpassing. Wanneer moeder een lager inkomen heeft de komende jaren, betaalt ze ook een lagere eigen bijdrage (wel twee kalenderjaren erna pas, de eigen bijdrage wordt berekend op basis van het verzamelinkomen van het jaar voor het vorige kalenderjaar). Uitgangspunt moet zijn wat het gezin nodig heeft zodat de dochter thuis kan blijven wonen.

Tip

Mijn tip: koppel altijd aan WMO terug wat uw mening is en hoe u denkt dat ze het proces kunnen verbeteren. Of bel ons, ik maak hier op de Mezzo Mantelzorglijn ook een notitie van uw vraag en opmerking, bijvoorbeeld bij deze moeder dat de processen langzaam gaan en het financieel zwaar is de eigen bijdrage 99x te betalen. We kunnen, door feedback te geven, de gemeentes een kans geven de processen te verbeteren. U kunt dat als mantelzorger, wij als Mezzo doen dat als belangenvereniging.

Door Michèle, 27 juni 2016

Bekijk & lees ook de overige artikelen door Mezzo op SupportBeurs.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (6)

Reageren
 • Els Goddard
  18.10.2017 - 16:57 uur | Els Goddard

  Op basis waarvan kunnen gemeentes beslissen om eigen bijdrage te vragen voor een woninaanpassing voor een kind? De ene gemeente vraagt geen eigen bijdrage maar een andere gemeente wel. Het is te gek dat je zou moeten verhuizen naar een andere gemeente om onder de eigen bijdrage uit te komen. Wat ik vooral mis is de transparantie hierover dus geen duidelijke lijn of regelgeving. Mag dit überhaupt zomaar? Juist de overheid zou transparant moeten zijn hierin. Liever nog 1 duidelijke grens trekken hierover met alle gemeentes.

 • Michèle van Vuuren
  05.09.2016 - 11:32 uur | Michèle van Vuuren

  Beste mevr. van de Ven, Ses en van Mechelen - van Wijngaarden,
  Dank voor u reacties en deze signalen. Geef de signalen ook altijd aan bij de gemeente, eventueel met ideeën hoe het beter kan. Wij maken ook een notitie van uw opmerkingen en nemen deze signalen mee naar onze gesprekken met de overheid en instanties.

 • 02.09.2016 - 16:15 uur | Mario van Mechelen - van Wijngaarden

  Je verhaal klinkt bekend Joze . Als ze mij vragen of ik het erg vind gehandicapt te zijn .Dan zeg ik steevast .Ik heb meer last en irritatie van alles eromheen (lees overheid) .Dan van mijn handicap .Met goede hulpmiddelen valt daar wel mee te leven .

  Wij leven in een land waar de overheid (maakt niet uit welke partij ) . Scheit aan je heeft .In andere landen om ons heen wordt bv het vervoersmiddel gratis aangepast en hoeven ze geen wegenbelasting te betalen .Is in Iedere gemeente gratis parkeren voor een gehandicapte .

  In Duitsland bv kijken ze na de mate van de handicap . Daar worden allerlei voorzieningen op aangepast .Van wegenbelasting vrij rijden tot gratis openbaar vervoer en inrichting van het huis .

  Hier is voor zelfs een 2 verdiener een aangepaste wagen niet te betalen . En dan nog niet te spreken over de wegenbelasting omdat je een grotere wagen nodig hebt ivm meenemen rolstoel . Wil je een bis dan moet je wel zon papierkraam door en dan is eea bijna niet te betalen .

  Ik zeg wel eens .Als je gewerkt hebt en een ander nooit .Na half jaar verzorging nodig te hebben ben je beide even arm . Wat je dan aan een pensioen hebt .In mijn ogen niks alleen om je zorg zelf te betalen . Gehandicapt zijn in NL en zorg nodig hebben staat gelijk met armoede lijden .Of geen hulp en maar zien .

 • 02.09.2016 - 11:29 uur | Joze Ses

  Ik heb het al zo vaak geschreven en gezegd maar nu nog eens. Ik vind het in en in triest dat chronisch zieken/ gehandicapten/ Senioren alles zelf moeten betalen terwijl ze dat niet kunnen. Ze hebben al zoveel ingeleverd dat het water hun tot aan de lippen zit. Eerst ben je goed voor de maatschappij, bent goed opgevoed zodat je kunt deel nemen, je betaald belasting, en zorgt zelf voor een dak boven je hoofd. Ook daar betaal je flink aan belasting voor. Is niet erg, dat heeft iedereen. Maar overkomt het je dat je ziek en/of gehandicapt wordt dan denken ze: zullen wij dat varkentje even wassen en scheren. Minder inkomen doordat je niet meer volledig kunt werken, daar nar nog een minder inkomen omdat je helemaal niet meer kunt werken en dan krijg je over je laatst verdiende inkomen je ziekengeld, na 2 jaar nog minder als straf omdat je ziek bent geworden, gewoon uit het niets. Je hebt steeds meer hulp nodig / ziekenhuisopname,s , specialisten bezoeken hier en een heel eind verder op. Extra veel vervoer kosten, tijd en afhankelijk van een ander. Trek je portemonee maar je krijgt niets vergoed, want er telt eerst nog een drempel die je aan eigenbijdragen hebt en daarna ontvang je maar 1/3. deel terug. Toen ontving je nog eens een compensatie, ook niet meer, toen kwam de eigenbijdrage als straf doordat je ziek ben geworden of met een chronische ziekte bent geboren. Eigen schuld- dikke bult? Waarom??? Ik weet het niet. De belasting aftrekposten verdwenen, de eigenbijdragen voor huishoudelijke hulp werd afgewezen omdat je een gezonde partner hebt. Maar dat die gezonde partner voor brood en beleg moet zorgen en een verantwoordelijk baan ( WERK) heeft is niet belangrijk Als je
  overspannen bent dan kom maar weer terug. Dus zelf hulp inkopen. Er zijn meer aanpassingen nodig want het motto is "Zo lang mogelijk thuis blijven wonen"Wat een ieder ook graag wil. Maar bij alles wat je daarvoor nodig hebt moet je wel zelf betalen graag. Als het niet meer lukt en je hebt helemaal niets meer dan zien wij wel
  weer verder. Kwaliteit van leven is niet belangrijk bij de overheid, maar betalen zolang je het niet meer kunt. Andere landen worden geholpen daar gaat os belasting geld naar toe, buitenlanders kom maar hier wij zorgen wel voor een ingerichte woning en eten en drinken. Maar jullie zullen boeten omdat je afhankelijk zijn
  geworden. Wat een kromme wereld. Er zijn echtparen waar er een ziek van is
  geworden, nu moet de andere partner werken en betalen voor de zieke partner. Het is de wereld op zijn kop. Dat er enige bijdrage is vind ik niet bezwaarlijk, maar de bedragen die ze nu vragen is Schandalig. Hoop dat dit systeem eens eerlijker en
  veel minder zal worden. Wat hebben deze mensen lichamelijk - pschygisch en financieel ingeleverd door de jaren heen? Dan moet je met je beperkingen leren leven , en de partner ook. Of worden ze door die hoge eigen bijdrage uit elkaar
  gerukt?

 • 01.09.2016 - 14:32 uur | Mario van Mechelen - van Wijngaarden

  Ik heb in 2006 het huis geheel laten verbouwen . Waren 70000 euro kwijt .Was wel incl aanbouw . Aangezien we beide werkten kregen we niks . Zoek het maar lekker zelf uit . Had wel eens willen zien als de gemeente ons had moeten verhuizen na een aangepaste woning .

  Ik kon destijds nog trappen lopen dus een traplift vond ik niet nodig . In 2011 toch maar een aangevraagd .Of ik maar even 66 euro per 4 weken wilde betalen . Nu lig ik beneden te slapen en ea keer per week met hulp naar boven om te wassen de rest aan de gootsteen .Ik flikker nog liever me hele maal verrot als dat ik de gemeente die 66 euro gun . Kreeg overigens er nog een leuke brief bij destijds uw handbike gaat per juni 2012 27 euro kosten per 4 weken .Een handbike die al 6 jaar oud was . Op mijn vraag of ik hem niet kon kopen .Nee kon niet . Maw ze gooide hem liever bij het vuil als dat ze hem mij gaven .voor een klein bedrag.

  Ea jaren later krijg ik van de Neuroloog het advies om te gaan zwemmen ivm rugklachten van het constante zitten . Maar ik heb hulp nodig bij het aan en uitkleden . Of ik daar maar even 270 euro voor wilde betalen per 4 weken . en 87 euro per 3 maanden voor het aangepaste zwemmen . Dat laatste was niet zon probleem want als je sport moet je ook wat betalen .Maar 270 euro om me aan en uit te kleden !!

  Ik betaal elke maand al dikke 300 euro voor de aflossing van de verbouwing . Die rekenen ze niet mee .Aftrekposten verdwenen en dat zwemmen niet aftrekbaar .
  Ik vraag niets meer bij die gemeente want dan krijg ik steevast te horen das inkomst afhankelijk .

  Een ergo therapeute gaf me het advies te gaan scheiden dan kreeg in nl wel alles vergoed . Ik rijd nog liever met mn rolstoel het kanaal in als dat ik ga scheiden van mn partner

 • Mariëtte van de Ven
  01.09.2016 - 14:16 uur | Mariëtte van de Ven

  Ik heb onlangs meegemaakt dat een familie heeft afgezien van een verbouwing ( ruim €7000,- én goedgekeurd door de gemeente) omdat ze té lang een eigen bijdrage zouden moeten betalen en zich daardoor té afhankelijk van de gemeente voelden.
  Bovendien kon de gemeente hen niet vertellen hoe hoog de eigen bijdrage zou worden, ze konden alleen een indicatie van hoogte van de eigen bijdrage geven. Mw. wast zich al 3 jaar bij het aanrecht, omdat ze niet meer naar boven kan om te douchen. Het huis is niet geschikt te maken voor een traplift. Die situatie duurt nu voort. Tragisch!

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk