Nieuws

Musea maken kunst toegankelijk voor slechtzienden, blinden en doven

16 augustus 2017, Supportbeurs

Hoe kun je als je slechtziend of blind bent toch ‘kijken’ naar kunst? En wat als je graag een rondleiding door een museum wilt volgen, maar je de uitleg niet hoort? Gelukkig worden steeds meer musea toegankelijk en bieden zij ook speciale programma’s voor mensen die doof, slechtziend of blind zijn. Bij de exposities en rondleidingen in dit artikel kom je ogen en oren tekort!

Van Abbemuseum: een bijzondere rondleiding

Het Van Abbemuseum in Eindhoven biedt iedere tweede zondag van de maand (met uitzondering van juli en augustus) een gratis tour die toegankelijk is voor bezoekers die slechtziend of blind zijn. Gedurende de interactieve ‘Special Guests’-rondleiding toont het museum haar collectie door middel van geur, smaak, muziek, literatuur, tast en meer. Bijzonder is dat er iedere maand een nieuwe rondleiding wordt samengesteld. Zo kun je telkens een ander gedeelte van het Van Abbemuseum ontdekken! Om deel te nemen, dien je wel vooraf te reserveren.

RAAK Stimuleringsprijs: kunst proeven, voelen en ruiken

De RAAK Stimuleringsprijs hoopt musea te inspireren om een speciaal programma op te zetten voor mensen die slechtziend of blind zijn. Dit jaar zijn Museum Speelklok, het Tropenmuseum en Museum Boijmans Van Beuningen in de race voor de prijs. De musea willen hun kunstwerken onder meer laten proeven, voelen, horen en ruiken. Zo zorgt Museum Speelklok voor ‘tastbare muziek’, kom je in Museum Boijmans Van Beuningen letterlijk ogen en oren tekort en biedt het Tropenmuseum een bijzondere belevenisroute. De winnaar van de RAAK Stimuleringsprijs wordt binnenkort bekendgemaakt.

Musea in Gebaren: uitleg in gebarentaal

Het project ‘Musea in Gebaren’ leidt sinds 2016 dove mensen op tot museumgids. Zij gaan dan vervolgens aan de slag in het Rijksmuseum, de Nieuwe Kerk, het EYE Filmmuseum en nog een aantal andere kunstinstellingen. Daar gebruiken de gidsen gebarentaal om bezoekers die slechthorend of doof zijn over de kunstwerken te vertellen. ‘Musea in Gebaren’, een initiatief van Wat Telt! en het FOAM Fotografiemuseum, heeft als doel om musea toegankelijk te maken voor mensen met een auditieve beperking. Het project richtte zich oorspronkelijk uitsluitend op Amsterdam, maar vanwege het grote succes starten in september ook gidsenopleidingen voor musea van buiten de hoofdstad.

Het Markiezenhof: zilverkunst toegankelijk voor visueel beperkten

Het wordt ook wel ‘de parel van Bergen op Zoom’ genoemd: het Markiezenhof. Vroeger was het een woonpaleis, tegenwoordig is het een museum. Sinds mei 2017 toont het Markiezenhof de expositie ‘Voorbij ijdelheid. Zes eeuwen zilver in en rond Bergen op Zoom’, met zilverschatten uit binnen- en buitenland. Daarbij is ook aan mensen met een visuele beperking gedacht. Op 24 augustus, 7 en 23 september en 3 en 5 oktober biedt het museum aangepaste rondleidingen met een gids, waarbij deelnemers museumstukken mogen aanraken. Zo wordt de expositie ook voor hen toegankelijk.

Ken jij musea met speciale programma’s voor mensen met een beperking, laat dit dan weten in een reactie.

Ook interessant voor je?
Zijn musea goed toegankelijk voor minder mobiele bezoekers?

Bron afbeelding: Alex Tihonovs / Shutterstock.com

Ook interessant