Nieuws

Muzikale mogelijkheden voor iedereen

10 juli 2017, Supportbeurs

Zelf muziek maken is
heerlijk. En natuurlijk kan dat ook als je een lichamelijke beperking hebt! SupportBeurs.nl geeft je vijf voorbeelden van aangepaste
muziekinstrumenten en speelwijzen.

Bugel

Een bugel is een lichtgewicht, koperen blaasinstrument. Ondanks het relatief lichte gewicht van een bugel kan het voor iemand met een lichamelijke beperking toch zwaar zijn om het instrument lang vast te houden. Een oplossing die dan kan helpen, is een steunstang. Dat hulpmiddel geeft verlichting aan je handen en armen; het stuurt het gewicht van de bugel namelijk naar je stoel en/of naar je benen. Een steunstang is overigens ook geschikt voor andere koperinstrumenten, zoals saxofoon, eufonium en trompet. Kijk voor een steunstang eens op Ergobrass.com.

Hoorn

Geboren zijn zonder armen en dan toch een groot hoornist worden. Het is de Duitse Felix Klieser gelukt. Hij bespeelt het instrument namelijk met zijn voeten en gebruikt daarvoor een aangepast statief. Met succes: hij speelt in toonaangevende orkesten en ging met Sting mee op wereldtournee. Overigens bestaan er meer musici als Felix. Zo speelt Sarah Kovac haar trompet met haar voeten en is de Chinsese Liu Wei voetenvlug op de piano.

Viool

Vanwege zijn aangeboren lichamelijke beperking is de viool van Aalt van de Beek aangepast. Zijn viool heeft nu een pin aan de onderkant en lijkt op een kleine cello. Vanwege zijn korte lichaamslengte bespeelt Aalt het instrument verder ook echt als een cello; hij houdt het instrument voor zich uit in plaats van op de schouder en onder de kin. Op dezelfde manier speelt Aalt trouwens ook altviool.

Slagwerk

Er bestaan zoveel verschillende slagwerkinstrumenten, dat er eigenlijk altijd wel een geschikt instrument voor je is. Mensen die maar één arm hebben, kunnen bijvoorbeeld nog steeds uitstekend trommel, xylofoon of cajon spelen. Handpercussie-instrumenten zijn weer heel geschikt voor mensen in een rolstoel. Zij kunnen onder andere een handdrum of bel bespelen op hun schoot. Er zijn succesvolle drummers met een lichamelijke beperking, een mooi voorbeeld daarvan is Dean Zimmer.

Gitaar

De linkerhand van de legendarische jazzgitarist Djano Reinhardt raakte bij een brand ernstig verminkt. Hij zou nooit meer kunnen gitaarspelen… Dankzij een enorme wilskracht is hem dat toch gelukt. Django ontwikkelde zelfs zijn eigen stijl: jazz manouche. Hoewel hij al jaren niet meer leeft, vormt hij nog altijd een grote inspiratiebron voor veel gitaristen met een lichamelijke beperking. Zij bespelen hun instrument onder meer met vingerhoedjes, lichtere snaren en een lage snaarspanning.
Of ken je de Braziliaan Johnatha Bastos? Hij is een echte gitaar virtuoos. Bijzonder detail: hij mist zijn armen en gebruikt zijn voeten en tenen bij het bespelen van de snaren.

Bespeel jij een instrument? Laat het weten in een reactie!

Ook interessant