Natuur… natuurlijk toegankelijk voor iedereen?

11.02.2016 | Algemeen nieuws | 2567 keer bekeken
Natuur… natuurlijk toegankelijk voor iedereen?

Bij de ratificatie van het VN-Verdrag voor de rechten van mensen met een beperking, gaat de aandacht vaak uit naar de toegankelijkheid van gebouwen, instellingen, voorzieningen enz. Maar de natuur moet natuurlijk net zo zeer toegankelijkheid zijn. Iedereen, met en zonder beperking, heeft het recht om er op uit te trekken in de natuur en optimaal van de natuurpracht te genieten. Alleen is dat wanneer je een beperking hebt, niet altijd zo vanzelfsprekend. Het project ‘Natuur, toegankelijk voor iedereen’ van Natuurmonumenten zet zich hiervoor in.

Natuurmonumenten maakt natuur gastvrij voor iedereen

Natuurmonumenten heeft samen met het Revalidatiefonds, Fonds Verstandelijk Gehandicapten, de Nederlandse Stichting Gehandicapte Kind (NSGK) en Kenniscentrum Groen & Handicap het project ‘Natuur, toegankelijk voor iedereen’ opgezet. Het project heeft 1,9 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij ontvangen.

Er zijn 40 natuurgebieden in Nederland geselecteerd, die zich door hun omvang, bereikbaarheid en spreiding over het land goed lenen om ‘aangepast’ te worden, zodat ook mensen met een beperking volop kunnen genieten. Deze aanpassingen vinden in de loop van de komende 2 jaar plaats. Het gaat dan bijvoorbeeld om het creëren van extra faciliteiten zoals verharde en brede paden, extra bankjes om uit te rusten, begaanbare / berijdbare bruggen en steigers, voldoende parkeerplaatsen voor invaliden, invalidentoiletten enz.

Daarnaast worden ook korte aantrekkelijke routes met een lengte tussen de 2 en 4 km uitgestippeld. Je krijgt uitgebreide informatie over deze routes, zoals over het soort ondergrond en of er hellingen en obstakels als klaphekken of wildroosters op de route aanwezig zijn. Deze informatie kan je op informatiepanelen in de natuurgebieden en via de speciale route-app ter plekke zien, maar uiteraard ook op de website van Natuurmonumenten, zodat je je optimaal op je tocht door de natuur kan voorbereiden.

Draag ook zelf je steentje bij om de natuur toegankelijk te maken

Het project ‘Natuur, toegankelijk voor iedereen’ staat niet op zichzelf in het drempelvrij maken van de natuur voor mensen met een beperking. Samenwerkend partner Kenniscentrum Groen & Handicap had bijvoorbeeld in 2012 al het project ‘Wandelen, goed voor elkaar’ opgezet.

Dit laatste project heeft tot doel om alle wandelpaden die toegankelijk zijn voor mensen met een handicap in kaart te brengen. Het overzicht kan je op de website Wandelenmeteenbeperking.nl terugvinden. Sinds 2014 is de financiering van dit project stopgezet, maar vrijwilligers, de zogeheten ‘ambassadeurs’, blijven actief met het inspecteren van wandelpaden en het inventariseren van de mate van toegankelijkheid.

Ben jij een natuurliefhebber en wil jij jouw ervaringen met bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van de Nederlandse natuurgebieden delen? Meld je aan bij Kenniscentrum Groen & Handicap en word ambassadeur. Zo kan jij je steentje bijdragen aan een natuur zonder drempels.

Ook interessant?
Leuke wandelroutes ook begaanbaar met scootmobiel of rolstoel
Wandelroutes zonder drempels

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • Astrid Lofvers
  29.03.2016 - 16:23 uur | Astrid Lofvers

  Sinds enige jaren rijd ik met een Scootmobiel (2500 km per jaar)in Haarlem en omgeving.
  de Kennemer Duinen tussen Zandvoortselaan en de Zeeweg is gewoon open gesteld, en voor zien van goede fietspaden,
  Echter door de hekken om de bromfietsen te weren is het ook voor mij als Scootmobielrijder niet mogelijk om het terrein te betreden.
  Een oplossing zou mogelijk moeten .........

 • Stef de Vreede
  18.02.2016 - 23:18 uur | Stef de Vreede

  met onze dochter, die rolstoelafhankelijk is, gaan we regelmatig de natuur in en proberen steeds nieuwe plekken te vinden waar we met zijn allen van kunnen genieten. We kiezen niet altijd de makkelijkste weg of de veilige route en lopen dus regelmatig tegen onze grenzen aan, maar dat geeft niet zolang er maar voldoende is om ons te blijven verwonderen. wat we erg vervelend vinden is dat er soms een hek, een poortje of een bruggetje is waardoor het niet mogelijk is een verder voor ons bruikbaar gebied in te komen. Graag willen we ons steentje bijdragen als dat kan.

 • corinne van den hout
  18.02.2016 - 16:14 uur | corinne van den hout

  graag zouden mijn partner en ik die beiden in een elektrische rolstoel zitten en beiden een hulphond en aangepaste auto hebben kijken en proberen hoe toegankelijk de natuurgebieden zijn. In het verleden hebben wij voor de ANWB de museum check gedaan wat ook een geweldige ervaring was en wij zouden dit voor u ook graag willen doen.
  Wij hopen snel reactie van u te krijgen.
  Met vriendelijke groet Corinne en Maurice van den hout

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk