Nederlandse gezondheidszorg opnieuw beste van Europa
U zou het misschien niet direct zeggen als u de chaos van de
voorbije maanden naar aanleiding van de grootschalige veranderingen in de zorg
bekijkt, maar de Nederlandse gezondheidszorg werd opnieuw uitgeroepen tot de
beste van Europa. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Denktank Health
Consumer Powerhouse (HCP).
De Euro Health Consumer Index
Sinds de start in 2006 onderzoekt en rangschikt het HCP jaarlijks de gezondheidszorg in 36 landen binnen Europa. Dit gebeurt op basis van enkele sleutelcriteria, die vanuit het standpunt van patiënten / particulieren worden bekeken. Denk maar aan transparantie, de betaalbaarheid van de gezondheidszorg, het al dan niet bestaan van wachtlijsten, de rechten van de patiënt en zo verder.
De zogenaamde Euro Health Consumer Index 2014 laat zien dat de financiële crisis heeft geleid tot een relatieve ongelijkheid in de Europese gezondheidszorg. Zo is er een steeds groter wordende kloof tussen rijke en arme Europese landen waar te nemen. Over het algemeen kan echter geconcludeerd worden dat de resultaten van medische zorg binnen Europa blijven verbeteren. Zo zijn de overlevingskansen bij hartkwalen, kanker en beroerte overal gestegen en is er ook minder kindersterfte.
Nederlandse gezondheidszorg als voorbeeld
Voor het tweede jaar op rij mag de Nederlandse gezondheidszorg zich de beste van Europa noemen. Nederland behaalde in de Index een recordscore van 898 op 1000 en liep verder uit op de nummer 2: Zwitserland. Noorwegen, Finland, Denemarken, België, IJsland, Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk staan verder in de top 10. Achteraan bungelen Servië, Montenegro, Roemenië en Bosnië-Herzegovina; zij behaalden nog geen 500 punten.
De Nederlandse gezondheidszorg blijft zich sinds de grote hervorming van het zorgverzekeringsstelsel in 2006 ieder jaar verbeteren en vormt een voorbeeld voor de rest van Europa, aldus het HCP. De Nederlandse gezondheidszorg scoort hoog op het vlak van goed management, beperkte politieke inmenging, toegenomen concurrentie en verregaande invloed van particulieren / patiënten.
Punten waarop Nederland nog verder kan verbeteren, zijn volgens de onderzoekers de (te lange) wachtlijsten voor kankerbehandelingen en preventie. Grote verzekeringsmaatschappijen zouden nog meer dan nu een gezondere levensstijl moeten promoten, bijvoorbeeld door middel van een strikter rookbeleid en de stimulatie van lichaamsbeweging op scholen.
2015: jaar van de transparantie in de gezondheidszorg
In een reactie aan Nu.nl zei minister Schippers dat ‘iedereen in de zorg een groot compliment verdient’. Nu er zoveel te doen is rond onze gezondheidszorg, zou men bijna vergeten dat het juist dit systeem is, waarbij zorgverzekeraars selectief inkopen op kwaliteit en prijs, dat ten grondslag ligt van dit goede Europese resultaat.
Voor 2015, het jaar dat door minister Schippers tot het ‘Jaar van Transparantie’ is uitgeroepen, stelt de minister zich tot doel om kwaliteitsinformatie makkelijker zichtbaar en vindbaar te maken voor artsen, patiënten én verzekeraars. Daarvoor gaan patiënten (ervaringskennis), artsen (wetenschappelijke kennis) en verzekeraars (praktijkkennis) samen kwaliteitscriteria en richtlijnen ontwikkelen. Deze worden vervolgens door het Kwaliteitsinstituut in definitieve normen gegoten, zodat de verzekeraars deze normen kunnen gaan gebruiken voor hun zorginkoop. Benieuwd of hierdoor de Nederlandse gezondheidszorg ook volgend jaar weer de koppositie in de Euro Health Consumer Index zal opeisen…