Nieuws

Niet missen: 5 documentaires over mensen met lichamelijke beperking

14 augustus 2018, Supportbeurs

Valt de regen met bakken uit de hemel? Of heb je geen zin in een film of serie? Bekijk dan een van de documentaires uit dit artikel. Iedere documentaire laat grote en/of kleine verhalen zien over leven met een lichamelijke beperking. Interessant, inspirerend, maar waarschijnlijk vooral herkenbaar!

80% ongeschikt

Zoals je waarschijnlijk wel weet of misschien zelf hebt ervaren, is het voor veel mensen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking vaak lastig om werk te vinden. Filmmaker Mari Sanders is spastisch en zit al bijna zijn hele leven in een rolstoel. Hij krijgt een Wajong-uitkering, maar wil graag aan het werk. In zijn documentaire ‘80% ongeschikt’ belicht Mari de (on-)mogelijkheden van werken met een lichamelijke beperking. Hoe inclusief is onze samenleving nu eigenlijk écht?

Doof kind (winnaar publieksprijs IDFA)

In de documentaire ‘Doof kind’ staat Tobias centraal, die wil laten zien dat dove mensen vooral niet zielig zijn. Ook zij hebben een hoge mate van zelfredzaamheid en leiden een normaal bestaan! Deze documentaire toont allerlei feiten die je aan het denken zetten. Wist je bijvoorbeeld dat er meerdere gebarentalen bestaan? En dat lang niet alle dove mensen positief zijn over gehoorimplantaten? ‘Doof kind’ is voor zowel dove als niet-dove kijkers een aanrader vol met herkenningsmomenten!

Portret van een hardloopster met een lichamelijke beperking

Juist als je een chronische ziekte of lichamelijke beperking hebt, is sporten heel goed en gezond. Het bevordert onder meer je motoriek, zelfredzaamheid en plezier! Isa uit ‘Portret van een hardloopster’ is daarvan een mooi voorbeeld. Door een herseninfarct functioneert de rechterkant van haar lichaam niet goed. Toch traint Isa hard voor de Cloetta Halve Marathon van Roosendaal. Meer inspiratie rond sporten met een beperking zien? Kijk dan ‘Blade babe’ over paralympisch sportster Marlou van Rhijn.

Take a look at this heart

Zoals de Amerikaanse tv-serie Will & Grace het homohuwelijk bespreekbaar heeft gemaakt, zo wil filmmaker Ben Duffy met zijn docu ‘Take a look at this heart’ het liefdesleven van mensen met een lichamelijke beperking definitief op de kaart zetten. Hij geeft antwoord op gevoelige vragen als ‘je zit in een rolstoel, dan heb je toch geen behoefte aan seksualiteit?’ en ‘ik heb een fysieke beperking, kan ik nog intiem zijn met een ander?’. Toch voelt de documentaire nergens ongemakkelijk aan.

Ik hoor alles

Ken je de blinde cabaretier en schrijver Vincent Bijlo? Over zijn leven is de documentaire ‘Ik hoor alles’ gemaakt. Want Vincent ‘ziet’ de hele wereld in geluiden. Maar sinds een aantal jaar neemt ook zijn gehoor af. Toch neemt Vincent – ondanks zijn beperkte zicht en gehoor – de wereld om hem heen nog steeds vol humor, zelfredzaamheid en strijdlust waar. ‘Ik hoor alles’ gaat over de kracht van verbeelding en ‘omdenken’. Het is dan ook in het bijzonder een must-see wanneer het even tegenzit!

Welke documentaire over leven met een lichamelijke beperking spreekt jou het meeste aan?

Ook interessant