Nieuws

Nieuw: beddenwasstraat in ziekenhuis

12 november 2015, Supportbeurs

Rotterdam beleeft deze maand een primeur. In het Erasmus MC wordt als eerste ziekenhuis ter wereld een heuse, volledig gerobotiseerde beddenwasstraat in gebruik genomen. Bij het reinigen van de ziekenhuisbedden komen geen mensenhanden meer te pas.

Patiëntveiligheid

Het ziekenhuis heeft de beddenwasstraat in samenwerking met het bedrijf IMS Innovations bedacht en geproduceerd. Het reinigingssysteem levert beduidend schonere bedden en matrassen op. Tijdens de wasbeurt wordt maar liefst 95 tot 99 procent van de micro-organismen verwijderd. Zeker met de opkomst van de multiresistente ziekenhuisbacteriën een stap vooruit voor patiëntveiligheid, aldus Erasmus MC.

Precisierobots

Alle onderdelen van het bed en het matras worden onder hoge druk met heet water gereinigd. Dit gebeurt met behulp van precisierobots. Binnen zes minuten is het reinigen en drogen van het bed en matras gereed. De wasstraat kan jaarlijks 50.000 bedden schoonmaken.

Innovations Award

Bij het ontwerpen van de beddenwasstraat is rekening gehouden met het milieu en duurzaamheid. Er wordt zo min mogelijk energie, water en perslucht gebruikt en chemicaliën of zeep zijn niet nodig. Het Erasmus MC heeft met de aanbesteding van de beddenwasstraat vorig jaar de Procurement of Innovations Award in de wacht gesleept.

Rolstoelen en infuuspalen

Het reinigingssysteem dat nu in het Erasmus MC in gebruik is genomen, is pas een eerste versie. De toegepaste techniek wordt nog verder verfijnd en doorontwikkeld. In de toekomst zal de wasstraat ook te gebruiken zijn voor het schoonmaken van bijvoorbeeld rolstoelen en infuuspalen.

Ook interessant