Nieuw Wadden uitkijkpunt ontoegankelijk

20.03.2018 | Columns | 2474 keer bekeken
Nieuw Wadden uitkijkpunt ontoegankelijk

Op het uiterste puntje van Den Oever, een stukje de Waddenzee in, is een Wadden belevingspunt aangelegd. Alles is ‘beleving’ tegenwoordig, ‘uitkijkpunt’ doen we niet meer, maar we gaan iets ‘beleven.’ In de Raadsstukken was gesteld dat toegankelijkheid een randvoorwaarde was. Prima natuurlijk, maar dan moet je dat ook waarmaken. Als dat niet lukt, moet je ook niet doen alsof.

SBS6 heeft een programma ‘Van onze centen’ waarin missers van de overheid aan de kaak worden gesteld. Het Wadden belevingspunt is veel duurder geworden dan afgesproken, en ook de toegankelijkheid is niet gerealiseerd.

Medio maart werd ik gebeld door SBS6, of ik als ‘toegankelijkheidsdeskundige’ mee wilde werken aan een reportage. En zo werd ik op een ijzig koude dag geïnterviewd door Kees Tol, de ‘ster verslagggever’ van SBS6. Het programma wordt ergens in april uitgezonden.

Mijn bevindingen, zie ook de foto’s:

  • Fietssluis waar je met een elektrische rolstoel nauwelijks veilig doorheen komt.
  • Heel smal pad van een paar honderd meter over een dijkje waar je, bij tegemoetkomend verkeer zoals een andere rolstoeler of kinderwagen, elkaar niet kunt passeren. Gevaarlijk omdat je bij uitwijken niet in een berm terecht komt maar van het talud af valt. Nergens is er ruimte om te keren met een rolstoel.
  • Gevaarlijk hoogteverschil tussen pad en brug.
  • In plaats van ‘toegankelijk’ zou er een bord moeten staan ‘Gevaarlijk voor rolstoelers.’

Bekijk & lees alle columns door Kees de Jager.

Uitkijkpunt De Wadden afbeelding 2.jpg

Uitkijkpunt De Wadden afbeelding 3.jpg

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Peter Brouwer
    26.03.2018 - 09:57 uur | Peter Brouwer

    De persoon die voor de aanleg opdracht heeft gegeven even in een rolstoel zetten en hem of haar het parkoers laten rijden. Begrijp niet dat er bij de aanleg niet aan gehandicapte organisaties word gevraagd mee te denken hoe dit ook toegankelijk te maken voor mensen die minder mobiel zijn. Dat hoeft vaak helemaal niet veel meer geld te kosten. Vaak worden gebouwen aan de binnen kant prachtig aangepast. Alleen zit er een zware dranger op de toegang deur of moet je een drempel nemen om binnen te komen. Het wordt tijd dat hier eens meer aandacht aan gaat worden besteed.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk