Nieuws

Nieuwe hulpmiddelen slechtzienden en blinden in het verkeer

12 augustus 2014, Supportbeurs

Bij slechtzienden en blinden in het verkeer denkt men meteen aan de blindenstok en de geleidehond. Bedrijven en wetenschappers zijn bezig om te kijken welke andere hulpmiddelen slechtzienden en blinden veilig door het verkeer kunnen loodsen. Zo kunnen technische hulpmiddelen de zelfstandigheid van mensen met een visuele beperking vergroten.

Zelfsturende auto’s als hulpmiddelen slechtzienden en blinden

Het meest bekend op dit gebied is de zelfsturende auto. Grote autofabrikanten en technologiebedrijven zijn bezig om een zelfsturende wagen te ontwikkelen. In eerste instantie is de intentie van de makers niet om met deze hulpmiddelen slechtzienden en blinden een plezier te doen, maar een zelfsturende auto is natuurlijk een ideaal vervoermiddel voor blinden en slechtzienden. Ze zouden zich hiermee zelfstandig kunnen verplaatsen, in plaats van zoals nu, afhankelijk te zijn van taxi en openbaar vervoer.

Zelfsturende fiets vervanging hulpmiddelen slechtzienden en blinden

Het Chinese bedrijf Baidu, de Chinese versie van Google, is in het diepste geheim bezig om een zelfsturende fiets te ontwikkelen. De zelfsturende fiets zou binnen een stad of dorp een beter vervoersmiddel kunnen blijken dan een zelfsturende auto. Het model waar ze nu aan werken is nog onbemand en rijdt op een motortje. Het rijwiel gaat in eerste instantie pakketjes rondbrengen, maar zou ook goed kunnen dienen als vervanging van aloude voelstok en geleidehond. De verwachting is namelijk dat er op termijn ook een bemande versie gaat komen en die lijkt dan weer een hoopvolle ontwikkeling voor visueel beperkte mensen. Hopelijk komt er ook een versie zonder motor, zodat blinden en slechtzienden weer zelfstandig kunnen gaan fietsen.

Hulpmiddelen slechtzienden en blinden nu al beschikbaar

De bovenstaande ontwikkelingen zijn weliswaar veelbelovend en al in een experimenteel stadium, maar het kan nog een tijdje duren voordat ze echt beschikbaar zijn voor de consument. Er zijn echter andere apparaten en programma’s die er al wel zijn.

Eén daarvan is een app van de Schotse ex-blindengeleidehondtrainer Gavin Neate, de ‘Pedestrian Neatebox’ genaamd. Deze app kan met stoplichten communiceren. Het geeft een signaal aan het stoplicht als er gebruiker voor het stoplicht staat, zodat deze niet hoeft te drukken. Zodra het stoplicht op groen springt, krijgt de gebruiker een seintje dat er veilig overgestoken kan worden.

Revolutie in technische hulpmiddelen slechtzienden en gehandicapten

In veel gevallen helpen dit soort hulpmiddelen slechtzienden en blinden om zelfstandig deel te nemen aan het verkeer, maar ze zijn ook heel erg bruikbaar voor mensen met een zware lichamelijke handicap. De ‘Neatebox’ is bijvoorbeeld ook handig voor mensen, die vanwege een lichamelijke handicap lastig een knopje kunnen indrukken.

Naast de Neatebox zijn er nog veel technologiebedrijven bezig om hulpmiddelen te ontwikkelen die het leven van slechtzienden, blinden en mensen met andere beperkingen iets kunnen vergemakkelijken. Zo werkt Microsoft aan de ontwikkeling van een hoofdband, die waarschuwt voor obstakels. In veel gevallen komt dit ten goede aan te zelfstandigheid en vrijheid van deze mensen.

Ook interessant