Nieuws

Nieuwe stap in domotica: gedachten-, spraak- en oogbesturingssysteem

31 augustus 2014, Supportbeurs

De tv met uw gedachten aanzetten? Met een handgebaar zappen naar verschillende zenders? Of met uw ogen het licht in de kamer aan of uit kunnen zetten? Dit is binnenkort allemaal mogelijk als het aan Philips en Accenture ligt. Deze partijen hebben namelijk samen een systeem gebouwd waarmee mensen via hun hersengolven, spraak en ogen apparaten kunnen bedienen.

Hoe werkt het?
Het systeem bestaat uit de Emotiv Insight Brainware (een headset die hersenactiviteit kan meten), een slimme bril met geprojecteerd scherm (zoals bijvoorbeeld Google Glass), een tablet en speciale software.

De software is dé schakel tussen het denk-, oog- of spraakcommando en het apparaat. Het commando wordt vastgelegd door de headset en de bril, waarna deze wordt doorgegeven aan de tablet. Hierop staat een app, die het commando via Wi-Fi doorseint naar de tv, verlichting of personenalarmering.

“Het revolutionaire zit hem niet zozeer in het aansturen met hersenimpulsen”, legt projectleider Bob Koppes van Accenture uit. “Daar is al eerste generatie apparatuur van. Het bijzondere is dat je aan deze toepassing in principe alles zou kunnen hangen wat je maar wilt.”

ALS
Het systeem is in eerste instantie speciaal ontwikkeld voor mensen met de spierzieke ALS. Een neuromusculaire aandoening, die leidt tot het uitvallen van de spierfuncties maar waarbij het geestelijke vermogen volledig behouden blijft. Het doel is om deze patiënten zo meer controle over hun leven te geven. Philips en Accenture hebben alle besturingen samengevoegd, omdat ALS-patiënten snel achteruit kunnen gaan en dus het ene moment hun vingers of ogen nog wel goed kunnen bewegen en het andere moment niet meer.

Het systeem is door Philips en Accenture al wel gebouwd maar moet nog uitvoerig getest worden. “Deze proof of concept maakt de potentie van draagbare technologie op een krachtige, nieuwe manier duidelijk. Met behulp van digitale innovatie kunnen mensen met ernstige ziekten en mobiliteitsbeperkingen een stukje controle op hun leven terug pakken”, aldus Paul Daugherty, Chief Technology Officer bij Accenture. “Door samenwerkingen zoals deze willen we het leven van mensen met gezondheidsproblemen helpen verbeteren.”

Ook interessant