Noodklok geluid over gehandicaptenvervoer

18.01.2017 | Algemeen nieuws | 1023 keer bekeken
Noodklok geluid over gehandicaptenvervoer

Vier jaar geleden is flink het mes gezet in de vergoedingen voor vervoer in de langdurige zorg. Omdat de vergoedingen niet langer de werkelijke kosten van het vervoer dekken, leggen zorgaanbieders sindsdien jaarlijks tientallen miljoenen euro’s bij om cliënten alsnog naar hun dagbesteding te vervoeren. Geld dat eigenlijk niet voor vervoer maar voor de zorg is bestemd, aldus belangenorganisatie Ieder(In) en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Inmiddels luiden ook gehandicaptenorganisaties de noodklok. Zowel cliënten die naar hun dagbesteding moeten worden gebracht en gehaald als hun familie ondervinden veel problemen met het vervoer.

Er is de afgelopen jaren van alles bedacht en ondernomen door vervoerders en zorgaanbieders om de ritten naar en van de dagbesteding goedkoper te maken. Zo worden er tegenwoordig meerdere cliënten in hetzelfde busje vervoerd, waardoor de ritten soms tot anderhalf uur duren. Door meerdere cliënten gezamenlijk te laten reizen ontstaan er regelmatig onaanvaardbare situaties als bijvoorbeeld een cliënt met moeilijk gedrag de rit verstoord, aldus VGN. Om de kosten te drukken is er verder gezocht naar goedkopere arbeidskrachten en er is bekeken of cliënten wellicht dichterbij huis naar de dagbesteding kunnen.

Ondanks bovenstaande maatregelen en besparingen door vervoerders en zorgaanbieders zijn de ritten nog steeds niet kostendekkend. Door de lage vergoedingen die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voorschrijft en de gemeentelijke bezuinigingen op vervoer zijn volgens Werkgeversorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) al minimaal honderd taxibedrijven die zich vooral richtten op zorgvervoer failliet verklaard. Zo’n duizend taxichauffeurs verloren hun baan.

De NZa laat weten dat er volgens haar geen grote onoverkomelijke problemen zijn ontstaan na de bezuinigingsronde in 2013. “De continuïteit van zorg loopt geen gevaar en de minimumkwaliteit van het vervoer is niet in het geding”, aldus de NZa. Zij buigt zich pas in 2019 weer opnieuw over de tarieven.

In de Tweede Kamer stond maandag 16 januari jl. een hoorzitting op de agenda over de problemen met het gehandicaptenvervoer.

Bron: NOS

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren
13.03.2020 t/m 14.03.2020

ZieZo-beurs 2020

Utrecht