Om leven geven

31.01.2018 | Columns | 1568 keer bekeken
Om leven geven

In de Eerste Kamer wordt gediscussieerd over de Initiatiefwet van D66 om in Nederland het systeem van donorregistratie te wijzigen. Ik heb dat debat deels gevolgd. Ik hoop dat het wetsvoorstel het gaat halen, maar zeker is dat allerminst.

Voor mij telt het zwaarst dat met de nieuwe wet de kans dat iemand tijdig een orgaan kan krijgen, toeneemt. Veel mensen nemen nu geen beslissing en stemmen dus niet actief in met het bij overlijden afstaan van een orgaan. In die gevallen worden de organen uiteraard niet gebruikt. In de opzet van het wetsvoorstel van Pia Dijkstra, word je als je geen actieve beslissing neemt, geacht geen bezwaar te hebben tegen het afstaan van organen. In landen waar een dergelijk systeem al wordt toegepast, zoals in België zijn er aanzienlijk meer donoren.

Ik hoorde bij diverse Kamerleden zorgen over de positie van de nabestaanden en ook over situaties waarin mensen niet goed in staat zijn om te communiceren over wat zij wel of niet willen. Ik vind dergelijke zorgen begrijpelijk. Toch hoop ik niet dat deze discussies er toe leiden dat het voorstel het niet haalt. Het is voor mensen die alleen verder kunnen leven als zij een donororgaan krijgen, letterlijk een kwestie van leven of dood. Natuurlijk mag dit nooit leiden tot het uitoefenen van morele druk op patiënten of nabestaanden. Daarin moeten we ook vertrouwen schenken aan artsen en hulpverleners. Voor de behandelend arts staat de  hulp aan de patiënt voorop en niet het belang van een andere patiënt bij een orgaan. Maar als je als patiënt weet dat je na je dood nog iets kunt bijdragen aan het leven van een ander, kan dat ook een geruststellende gedachte zijn.

Daarom hoop ik dat dit inzicht leidend mag zijn en dat Nederland gaat kiezen voor een ruimhartig systeem van donorregistratie.

Bekijk & lees alle columns door José van Rosmalen

Wat vind jij van het wetsvoorstel van D66 om het systeem van donorregistratie te wijzigen?

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • 27.02.2018 - 14:34 uur | Jose van Rosmalen

  Laten we hopen dat artsen en anderen hier integer mee omgaan. Niet het recht van de sterkste of de rijkste moet gelden.

 • Roger van de Werff
  01.02.2018 - 15:24 uur | Roger van de Werff

  Ja ik ben hier denk ik een beetje ambivalent want aan de ene kant ben ik voor dit wet voorstel van Pia Dijkstra aan de andere kant druist dat tegen mijn liberaal gevoel van
  zelfbeschikking recht dat een overheid nooit en te nimmer mag bepalen wat er met mij
  gebeurt bij leven als wel dood. Maarja zit maar te wachten op een donor nier, ik denk dat ik weinig boodschap heb aan liberale gevoelens. Toch een sterk ethische vraag maar stel nou, en dat is denk ik al het geval, er is een nijpend tekort aan een of ander orgaan en prinses Amalia heeft dringend dat orgaan nodig zou het dan niet kunnen zijn dat een arts sneller zal gaan besluiten om bij iemand dat orgaan er uit halen? Misschien ook minder moeite zal gaan doen om de patiënt te redden. Hij kan zich beroepen op zijn professionaliteit waarom hij dat besluit neemt. Geen haan die er naar kraait. Ik kan me ook voorstellen dat hij grote financiële problemen heeft en zo een aardig zak centje bij kan verdienen en zo kan ik nog wel meer dingen bedenken welke gevaren er kunnen zijn. Het gaat toch over mensen en ieders eigen belangen.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk