Ontdek toegankelijk Denemarken

18.07.2017 | Algemeen nieuws | 2575 keer bekeken
Ontdek toegankelijk Denemarken

Prachtige natuur, mooie pretparken en hippe steden, Denemarken heeft het allemaal. En het leuke is: veel van die bezienswaardigheden zijn goed toegankelijk voor iedereen!

Kopenhagen

In de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn vrijwel alle bezienswaardigheden op loopafstand en te bereiken via verharde weg. Bezoek bijvoorbeeld winkelstraat Strøget, de beroemde Nyhavn en de Kleine Zeemeermin. Verder zijn sommige musea in Kopenhagen, zoals het Natuurhistorisch Museum, ook rolstoeltoegankelijk. Tip: pak midden in het centrum een terrasje, bestel een boterkoekje of een kaneelbroodje en geniet van de bruisende omgeving!

Møns Klint


De krijtrotsen van het Deense eiland Møn (Møns Klint) mag je tijdens een bezoek aan Denemarken zeker niet missen. Ze zijn zes kilometer lang en maar liefst 120 meter hoog. Een aantal jaren geleden is bij de krijtrotsen een houten, verhoogd wandelpad met hekken gemaakt. Zo kunnen mensen in een rolstoel ook dicht bij de rotsen komen en genieten van het unieke uitzicht over de Oostzee. Het pad start bij de gehandicaptenparkeerplaats van het GeoCenter (ook een rolstoeltoegankelijke aanrader!).

LegoLand en Tivoli

Liefhebbers van pretparken kunnen in Denemarken hun hart ophalen. Zo kun je bijvoorbeeld naar Legoland in Billund. In dat park vind je, naast allerlei bijzondere bouwwerken van Lego, verschillende attracties. Dankzij de verharde paden en invalidentoiletten is Legoland ook goed toegankelijk als je in een rolstoel zit. Wil je daarna nog een pretpark bezoeken? In hartje Kopenhagen is het beroemde Tivoli, waar, net als in Legoland, veel rekening wordt gehouden met mindervaliden.

Legoland.jpg
Bron foto: RPBaiao / Shutterstock.com

Strand

Denemarken bestaat uit honderden eilandjes en staat wereldwijd bekend om haar mooie standen. Zo biedt het oosten van Denemarken de kust van het Kattegat, waar je allerlei mooie fjorden en fijne zandstranden ontdekt. De zee is daar ondiep en kalm. Onder andere bij het Hou Søsportcenter en de plaatjes Fjellerup, Greenaa en Femmøller kun je met een rolstoel op het strand. Aan de westkant van Denemarken kan dat trouwens ook, bijvoorbeeld in Ferieby.

Wandelroutes

Denemarken vind je bossen en natuurgebieden die faciliteiten bieden voor mensen met een mobiele beperking.  Volg bijvoorbeeld het Grenen Spor in het noorden van Denemarken. Dat is een verhard wandelpad langs de zee nabij het leuke stadje Skagen. Onderweg spot je talloze vogels! Tip: al wandelend door Denemarken kom je veel mooie kastelen tegen. Hoewel de meesten niet helemaal toegankelijk zijn met een rolstoel, kun je vaak wel een gedeelte bezoeken.

Goed om te weten

Door heel Denemarken zijn er rolstoelvriendelijke hotels en vakantiehuizen. Ook het openbaar vervoer, zoals treinen, bussen en veerboten, is goed toegankelijk. Je kunt dus tijdens een vakantie in Denemarken alle kanten op, ook als je een lichamelijke beperking hebt. Wel is het goed om tijdens je bezoek een lokaal VVV-kantoor binnen te stappen/rollen. Daar krijg je meer specifieke informatie over de toegankelijkheid in jouw vakantiegebied.

Ben jij al eens in Denemarken geweest en zo ja, wat zijn jouw ervaringen? Laat het weten in een reactie!

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (4)

Reageren
 • 21.07.2017 - 21:21 uur | Denise Janmaat

  Op veel plaatsen zijn ook oplaadplekken voor rolstoelen gemaakt. Zie hier een artikel daarover: https://nederlands-instituut-voor-toegankelijkheid.nl/2009/07/21/oplaadvoorziening-voor-elektrische-rolstoel-en-scootmobiel-onderweg/

 • 21.07.2017 - 21:19 uur | Denise Janmaat

  En hier een artikel over de rolstoelvriendelijke toiletten bij parkeerplaatsen met video. https://nederlands-instituut-voor-toegankelijkheid.nl/2009/08/07/prachtige-rolstoelvriendelijke-openbare-toiletten/

 • 21.07.2017 - 21:11 uur | Denise Janmaat

  Ook de trein is heel rolstoelvriendelijk. Hierbij de link naar een filmpje over hoe makkelijk je in Kopenhagen met de trein reist. https://nederlands-instituut-voor-toegankelijkheid.nl/2009/07/26/rolstoeltoegankelijke-trein-simpel-en-efficient/

 • 21.07.2017 - 21:11 uur | Denise Janmaat

  Ook de trein is op een geweldige wijze heel toegankelijk. Hier staat een filmpje daarvan: https://nederlands-instituut-voor-toegankelijkheid.nl/2009/07/26/rolstoeltoegankelijke-trein-simpel-en-efficient/

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk