Nieuws

Ontdek toegankelijk Valencia in je rolstoel

7 augustus 2018, Supportbeurs

Het Spaanse Valencia is een stad vol met sinaasappelbomen, bezienswaardigheden en lekker eten. Bovendien schijnt de zon er bijna iedere dag! Maar het allerbeste aan Valencia is misschien wel dat de stad goed toegankelijk is voor iedereen, dus ook als je in een rolstoel zit. Dat maakt het een echte aanrader als stedentrip of vakantie voor mensen met een lichamelijke beperking. Vamos a Valencia!

Dwalen door het oude centrum

In het oude centrum van Valencia vind je bijna geen hellingen en zijn veel stoepen breed en vlak. Je kunt er dan ook heerlijk ronddwalen. Onderweg kom je allerlei mooie pleinen en gebouwen tegen. Een van de gebouwen is de Mercado Central, oftewel de centrale markt. In dit prachtige gebouw slaan de Valencianen hun boodschappen in, zoals kaas, vlees en wijn. De markt is zeker een bezoekje waard én ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Je kunt namelijk via oprijbanen naar binnen rijden.

Kunst in de imposante kathedraal 

Nog een mooie bezienswaardigheid in het oude centrum van Valencia: de kathedraal en de pleinen daaromheen, zoals Plaza de la Reina en Plaza de la Virgen. De imposante kathedraal beschikt, net als Mercado Central, over oprijbanen, zodat je eenvoudig naar binnen rijdt. Helaas is er geen lift, dus de toren van de kathedraal bezoeken is niet mogelijk. Maar de kunstwerken en schatten die je er vindt, maken een hoop goed!

In je rolstoel ‘door’ de rivier Turia

Wil je na het bezoeken van de grote kathedraal, nog meer kunst en cultuur zien? Bezoek dan zeker de rolstoelvriendelijke musea Bellas Artes en IVAM. Wil je liever iets anders, dan is een tocht door het kilometerslange, groene recreatiegebied Turia een aanrader. Bijzonder detail: vroeger liep hier de gelijknamige rivier Turia, totdat die na een overstroming is drooggelegd. Het nieuwe riviergebied heeft vlakke, verharde paden. ‘Afdalen’ kan op een aantal plaatsen via aangepast rijbanen.  

Ontdek de Stad van Kunst en Wetenschap

Misschien wel het absolute hoogtepunt in Valencia? De Ciudad de las Artes y las Ciencias, oftewel de Stad van Kunst en Wetenschap. Je vindt er zes witte, futuristische en enorme gebouwen, ontworpen door de beroemde architect Calatrava. Alle bezienswaardigheden in de stad, zoals een 3D-bioscoop, wetenschapsmuseum en aquariumpark Oceanográfic, zijn goed toegankelijk als je in een rolstoel zit. Verder zijn op diverse punten liften en oprijbanen. Tip: neem genoeg tijd om alles te bezoeken!

Rolstoelvriendelijke stadsstranden

Denk je aan Valencia, dan denk je aan zon, zee en strand. De stranden van de stad zijn gelukkig zeer rolstoelvriendelijk. Niet voor niets heten ze ‘Playas Accesibles’! Je vindt er speciale parkeerplaatsen voor rolstoelgebruikers, oprijplaten, strandrolstoelen en –krukken, rijplaten over het zand, en meer voorzieningen. In de zomer is er ook personeel aanwezig dat je, als je dat wilt, ondersteunt bij het zwemmen in zee. Zo kan iedereen optimaal genieten van het strand.


Gebruik het openbaar vervoer

De meeste hotspots in Valencia bevinden zich op loopafstand van elkaar. Maar zeker als je naar de Stad van Kunst en Wetenschap of het strand wilt, is het misschien fijner om met het openbaar vervoer te gaan. Bijna alle metro- en tramstations zijn uitgerust met brede toegangspoortjes, liften, roltrappen en/of oprijbanen. Je kunt ook een aangepaste taxi (Eurotaxi) of de bus nemen. Veel bussen beschikken over een lage instap, oprijplaten en speciale plaatsen voor rolstoelgebruikers. Handig!

Ben jij al eens in Valencia geweest? Zo ja, hoe toegankelijk vind jij de stad voor mensen in een rolstoel?

Bron: Verrassend Valencia

Meer reistips lezen? Lees dan onze artikelen over Barcelona en Malaga, New York en Zwitserland.

Ook interessant