Open brief aan de ‘Minister’ van Gehandicaptenzaken

01.05.2019 | Columns | 1700 keer bekeken
Open brief aan de ‘Minister’ van Gehandicaptenzaken

Beste ‘minister,’

Tussen aanhalingstekens want u wordt geen echte minister, maar een omroepmedewerker.

Veel landen hebben wèl een echte minister voor gehandicapten, maar Nederland vindt dat overbodig. ‘In elk ministerie besteden we er al aandacht aan’ zeggen ze. Tja…

Toen bekend werd dat er bij KRO/NCRV een vacature voor zo’n ‘minister’ kwam, zeiden veel mensen dat ik moest solliciteren. ‘Jij zou het kunnen Kees’ zeiden ze.
Nee, zo’n zware job kan ik fysiek niet meer aan. In de 19 jaar dat ik leidinggevende functies had in regionaal gehandicaptenwerk en de politiek, reed- en rolde ik me al rot van het ene overleg naar het andere. Dat was in de Noordkop, maar u zult het hele land door moeten, en vaak in files staan.

Spandoeken en campagnes hebben niet geholpen

Vanaf de 70-er jaren zijn er honderden acties geweest vóór toegankelijkheid en tégen beeldvorming. Van lokaal tot landelijk, van spandoek tot Ster spot. 50 Jaar later wordt er echter nog steeds geblunderd met toegankelijkheid, worden gehandicapten achtergesteld en is de beeldvorming ‘beperkt.’ Gaat u daar ook wat aan doen? Een paar alledaagse voorbeelden:

 • In mijn rolstoel stond ik laatst te wachten voor de lift. Een onbekende mevrouw drong voor en zei op kleutertoon tegen me ‘ach, hebben ze je hier zomaar laten staan?’
 • Mijn gehandicapte nicht kreeg voor haar verjaardag een bloemetje van een familielid. Men wist haar huisnummer niet meer, dus hadden ze op het kaartje geschreven: ‘Yolanda, gehandicapt.’ Dan zou de bloemist in het kleine dorp wel weten wie ze bedoelden….
 • Een verslaggeefster tijdens Koningsdag: ‘De rolstoelers spelen vandaag tegen gewone mensen.’

De functie:

U krijgt straks een prima salaris en een jaarcontract. U moet een goed debater zijn, lobbyen, wetgeving ter discussie stellen, ideeën opperen en een spraakmakende gast in talkshows worden. Hoge eisen, maar ik ga er vanuit dat de sollicitatiecommissie een goede keuze maakt.

Tips:

 • Maak vooraf duidelijk wat u bereiken wilt. Doe niet mee aan talloze goedbedoelde maar zinloze vergaderingen. Nauwelijks zekerheid over het eindresultaat? Niet doen, zonde van uw energie.
 • Besteedt veel aandacht aan de politiek. Daar moet uiteindelijk effectief beleid en wetgeving vandaan komen. Ook de VNG (Ver. Ned. Gemeenten) is belangrijk. Zij doen concreet iets met het VN Verdrag, middels hun Koplopers project.
 • Pleeg geen broeder/zuster moord. Bijvoorbeeld Illya Soffer van Ieder-In en Aline Saers van Per Saldo, doen het goed. Kaap hun rol niet weg. Als ‘minister’ bent u voor het grote geheel.
 • Denk aan het visuele aspect: Draag geen saaie kostuums of mantelpakjes, maar ook geen Robin Hood hoed of militaire kledij. De 80-er jaren actievoerders ‘look’ is uit. Er zijn betere manieren om onderscheidend te zijn, ga bijvoorbeeld in een rolstoel zitten ;-)

Ik wens u veel succes!

Bekijk & lees alle columns door Kees de Jager

minister 2.jpg

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • 02.05.2019 - 20:18 uur | Joze Ses

  Ik heb ook een vraag aan de minister van gehandicapten zaken: Onze dochter is gehandicapt, ze heeft haar hele leven al met inleveren en bezuinigingen te maken gehad. Dus mijn vraag voor deze minister. Waarom is er geen minister voor gehandicaptenzaken? of iemand die daar voor opkomt? Zij heeft namelijk via de gemeente een pasje dat ze met de taxi ergens naar toe gebracht kan worden en opgehaald worden, waar ze heel erg blij mee is, ze hecht heel veel waarde aan haar zelfstandigheid, en terecht. Zij mag gebruik maken van taxi vervoer, maar als ze haar zoon mee wil nemen moet hij het volle pond TAXI betalen, dan hoef je verder al niet meer ergens naar toe te gaan want dan is ze al 30 euro kwijt. Wil ze in de vakantie een keer samen naar de bioscoop dan kost dat 30,- en dan de entree nog en iets versnapering en drinken kan dan helemaal niet meer. Haar moeder en vader zijn al wat ouder, wil ze daar in de vakantie samen met haar zoontje naar toe op ziekenbezoek dan is dat niet te betalen. Ze vraagt het aan bij de desbetreffende gemeente voor een coulance regeling, dat zij ook wel eens met haar zoontje naar de stad wil of de voorgaande voorbeelden. Nee mevr. daar is de regiotaxi niet voor, dus ik mag nog niet eens een keertje met mijn zoon een dagje vrij uit met onze zoon? Schandalig. Ja er mogen 5 mensen gratis mee. Ze begrijpt het niet goed en zegt: ik hoef niet gratis mee, daar vraag ik niet naar, maar voor een goedkoper tarief dan dat het nu is. Ik hoef ook niet met 5 personen. Wat kan ze nu doen , om toch nog voor een regeling in aanmerking te kunnen komen.? Die kinderen moeten al zoveel missen als hun moeder al jong chronisch ziek is.

 • 02.05.2019 - 12:19 uur | Pia Hendriks

  Ik vrees dat een aantal kopstukken als Jan Troost en Amber Bindels al niet meer mee mogen doen. Dat zegt iets over de kwaliteit. Ik zag hier een hoopvolle, nieuwe ingang. Ben heel benieuwd of de mensen die geselecteerd zijn dit waar kunnen maken.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk