Parkeren is soms duur, ook op een invalidenparkeerplaats

Na wat zoeken heb je dan een parkeerplaats gevonden… Het betreft een ruime algemene invalidenparkeerplaats, dicht bij de plek waar je naartoe gaat. Bovendien is de parkeerplaats tot je grote geluk niet onterecht bezet. Je parkeert, plaatst de Europese invalidenparkeerkaart achter de ruit van je auto en vertrekt. Als je terugkomt, zie je echter niet alleen de gehandicaptenparkeerkaart, maar ook een parkeerbon op je voorruit liggen. Vreemd, je mag hier gratis staan… of toch niet?
Verschillende kosten en regels per invalidenparkeerplaats
Voor parkeren – en zeker ook op een invalidenparkeerplaats – gelden voor elke locatie en gemeente andere regels. Daardoor liggen vergissingen en boetes gemakkelijk op de loer. Zo mag je soms gratis parkeren met je gehandicaptenparkeerkaart, maar in andere gevallen betaal je gewoon parkeergeld. Een gehandicaptenparkeerplaats is dus niet altijd gratis! Kijk daarom voorafgaand aan het parkeren goed wat de regels zijn van de betreffende gemeente en parkeeromgeving.
Gelukkig parkeer je met een Europese invalidenparkeerkaart wel bij veel ziekenhuizen in Nederland gratis. Dat scheelt, zeker als je vaak naar het ziekenhuis moet. Maak je dan echter gebruik van ‘regulier’ parkeren, bijvoorbeeld als je niet in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart, dan lopen de kosten soms hoog op! Zo betaal je in het VieCuri Medisch Centrum (Venray) niets voor een parkeerplaats, maar ben je in Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (Amsterdam) 4 euro per uur kwijt.
Goedkoper parkeren? Dat is vaak niet mogelijk
Een ziekenhuisbezoek is over het algemeen al niet leuk, maar door de soms torenhoge parkeerkosten wordt de situatie alleen maar vervelender. Is een dagkaart soms een goedkopere oplossing? Ook dat is vaak niet het geval. Zo betaal je voor een dagkaart in het Havenziekenhuis (Rotterdam) maar liefst 45 euro. In het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis leg je 36 euro neer en in het VUmc (beide in Amsterdam) kost een dagkaart 30 euro.
Kun je dan misschien goedkoper parkeren door de kosten te declareren bij de zorgverzekeraar? Helaas mag dat niet. Soms dekt de basisverzekering wel de reis van en naar het ziekenhuis. Ook mogen sommige patiënten en hun familie van de Belastingdienst onder bepaalde voorwaarden vervoer- en reiskosten aftrekken. Maar het gaat hier om uitzonderingen. In de meeste gevallen moet je gewoon betalen…
‘Parkeertarieven ziekenhuizen zijn een melkkoe’
Tweede Kamerlid Nine Kooiman (SP) noemt de vaak hoge parkeertarieven een ‘melkkoe voor ziekenhuizen’. Ze pleit voor afschaffing. In de toekomst parkeren we dus misschien wel gratis bij alle ziekenhuizen in Nederland. Maar zover is het nog lang niet. Tot die tijd is het advies: waar je ook parkeert, let goed op of je al dan niet moet betalen. De regels en tarieven voor parkeren verschillen dus behoorlijk. En dat geldt niet alleen voor wie ‘regulier’ parkeert, maar zeker ook voor mensen die gebruik maken van de gehandicaptenparkeerkaart en de invalidenparkeerplaats.
Hoe hoog zijn de parkeerkosten in jouw omgeving?
Bron: Radar, AVROTROS