PGB = Patiënten Gaan Bedelen

14.09.2015 | Columns | 2528 keer bekeken

Heerlijk! Even een weekje op vakantie. Hoewel ik me nog steeds allesbehalve fit voel, heb ik er toch best zin in. Een weekje rust doet een mens vaak goed, zeker als het in zo’n mooi bungalowpark is als waar wij heen zouden gaan...
Zouden gaan ja, want ik werd hartstikke ziek. Ik kreeg griep met een dubbele longontsteking en dat twee dagen voor we zouden vertrekken. De koffers stonden al helemaal klaar.

Tja, dag vakantie, dag geld en dag alles wat ik aan hulpmiddelen voor tijdens mijn vakantie geregeld had. Alles moest afgezegd worden.

Mijn man moest gewoon werken tot aan de officiële vakantie, dus probeerden mijn ouders mij te verzorgen. Met als gevolg, dat mijn moeder ook ziek werd en mijn vader alles moest opvangen. Uiteindelijk is Bernd, mijn man, op zijn werk naar zijn supervisor gestapt en heeft de situatie uitgelegd. Gelukkig kreeg hij vrij en kon hij mij verzorgen.

Na tien dagen ellende voelde ik me eindelijk ietsje beter en kon weer rechtop in bed zitten. Toen kreeg ik ook nog eens een forse schub te verwerken waarbij armen, benen en ogen uitvielen en wat bij elkaar drie dagen duurde. Wat een geluk, dat we net zelf een toiletstoel en fatsoenlijke lichtgewicht rolstoel met een AD zitkussen hadden gekocht.

Naar aanleiding van bovenstaande besloot ik een PGB aan te vragen. In het verleden had ik dat ook al gedaan, maar toen werd het afgewezen, omdat ik én bij Fokus woonde en nog te goed was om voor een PGB in aanmerking te komen. Nu ben ik lichamelijk vele malen slechter en ik heb ook nog eens minder mantelzorgers, want mijn ouders kunnen het niet meer. Ze zijn op een leeftijd, dat ze zelf verzorging nodig hebben. Mijn man werkt, anders kunnen we al mijn hulpmiddelen en zorg die ik nodig heb niet meer betalen. En een netwerk? Dat heb ik helaas gewoon niet.

Enfin, contact gezocht met de zorgverzekeraar die mij eerst vroeg wie de indicatie had afgegeven voor een PGB. Uhhh... Ik vond zelf, dat het tijd werd maar eens aan de bel te trekken. Dat kan dus tegenwoordig niet meer ben ik inmiddels achter.
Een formeel en bevoegd verpleegkundige moet een indicatie geven en deel 1 (verpleegkundig deel) van de aanvraag invullen en ondertekenen.
Tja, hoe vind je zo iemand? Googlen dus. Maar hoe weet je nu zeker of iemand wel of niet bevoegd is? Ik heb maar advies aan mijn huisarts gevraagd. Die weet beter te vertellen wie mij kan helpen, verzorgen en verplegen.

Dat loopt allemaal nog. Ik ben zelf nog geen stap verder gekomen en het ergste vind ik wel, dat alleen ik dit kan regelen en aanvragen. Dan ben je al zo compleet moe, moet je ook nog eens overal achteraan gaan om de zaken te regelen. Dat ik verzorgd ga worden, omdat mijn ouders en man (mantelzorgers) het niet meer kunnen. Mopper! En dan ga je je afvragen of PGB staat voor Persoons Gebonden Budget of voor Patiënten Gaan Bedelen. Ik nomineer de laatste optie!


Bekijk & lees alle columns door Rebecca Stahmer-Ikink 
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (4)

Reageren
 • Cil van den Hoek
  17.09.2015 - 23:01 uur | Cil van den Hoek

  Dit artikel is niet alleen goed, maar verteld ook hoe het gesteld is in nederland.
  En dat is ogenschijnlijk goed als je alles maar geloofd wat er beweerd wordt.
  De praktijk is anders en zeer weerbarstig. Neem het PGB debacle. Vorig jaar
  september schreven enkele hoogleraren hun bedenkingen. Ze zijn uitgekomen.
  Potverdorie, waarom niet naar hen geluisterd en "in lijn" gehandeld?
  De grootste bedrijfskundige valkuilen zijn op de bodem bestudeerd in plaats
  van omzeild!
  Wat een prutsers zijn de verantwoordelijken voor de grootste stelselwijziging
  sinds jaren!!

 • Cil van den Hoek
  17.09.2015 - 22:35 uur | Cil van den Hoek

  Zo herkenbaar. En o zo waar! Ik ben slechts een mantelzorger, maar wel een die
  het van zeer dichtbij meemaakt! Mijn vrouw heeft ook MS, een vreselijke moeilijke
  ziekte die je voortdurend voor de gek houd en je gevoel en gevoelens volledig weet
  te misleiden. Klinkt gek, maar je bent telkens weer zelf je beste dokter. Heel erg
  belangrijk is dat je betrouwbare en zeer kundige mensen om je heen weet te verzamelen. Zij kunnen dan samen met je "de dingen" zo goed mogelijk aanpakken, letterlijk, want zelf heb je de kracht dan allang verloren, zo moe....!

 • Bernd Stahmer
  17.09.2015 - 18:49 uur | Bernd Stahmer

  Natuurlijk ben ik wat bevooroordeeld, maar toch is de werkelijk schrijnend of zelfs schrijnender. Het lijkt alsof de mensen die zorg nodig hebben, als parasieten worden gezien en dus ook als zodanig worden behandeld.
  Ik hoop dat Rebecca's colums uiteindelijk een reactie uitlokken die de positie van de verzorgden en verzorgers verbeteren.

 • Inci Yuksel
  17.09.2015 - 11:29 uur | Inci Yuksel

  ik vind leuk artikel, omdat ik me ook zo voel; bedelaar. ik ben 66 jarige vrouw en invalide. tot nu toe was alles, o.a. PGB, in het revalidatie centrum goed geregeld. mijn ex heeft mij hierdoor verlaten. mijn kinderen hebben zijn taak over genomen en voor mij verzorgd, zonder iets terug te vragen. maar nu, door de verandering van de wet, vragen ze me zo veel privé en zeer persoonlijke dingen om PGB te geven. na zo veel jaren willen ze dat wijkverpleegkundigen moeten de taak van mijn kinderen over nemen. mijn kinderen zijn 24 uur beschikbaar voor mij. denk na. niemand zal je zo goed kunnen verzorgen als je kinderen. om PGB aan te vragen heb ik geen geheimen meer. als ze zich niet schamen, zouden ze ook bewijs materialen willen zien, zoals luier, hoe veel luiers gebruik je per dag?. Ik schaam me kapot om over zulke zaken te praten. wat een vraag; wie knipt jou nagels? wie helpt jou in de wc en het douche? je moet alles vertellen! het ergste dat mijn kinderen die mij altijd geholpen hebben, moeten alles met een verklaring bevestigen. het beste dat ik dood ga. ik heb ook wel eens poging gedaan, maar het is mislukt! ik heb het gevoel dat ik geen respect van die mensen heb. wat zijn ze respectloze mensen. je vraagt niet zomaar PGB.
  het artikel sprak me aan. leuk geschreven. ik hoop dat dit soort berichten bij de instanties terecht komt, zodat ze beter met ons kunnen omgaan. we zijn allemaal mensen, geen planten en horen nog steeds bij de maatschappij met onze minnetjes in ons leven. iedereen heeft recht op kwaliteit in zijn leven. WIJ, INVALIDE MENSEN OOK. ik ben nog steeds bezig met een PGB aanvraag en nog steeds niet rond.
  inderdaad, ik nomineer ook "Patenten Gaan Bedelen". ik wens iedereen in deze situatie, wel veel sterkte.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk