PGB, zorgkosten en de Griekse schuldencrisis

16.06.2015 | Columns | 1919 keer bekeken

U zult wel denken wat hebben in hemelsnaam het PGB en onze zorgkosten te maken met de 240 miljard schuld die Griekenland aan Europa heeft? Helemaal niets beste lezer(es)!

Maar daarom leek het mij juist zo leuk om daar over na te denken en wél de link te leggen tussen deze twee problemen. Want stelt u eens voor dat wij "rijke" Noord-Europese landen die schuld van de Grieken gewoon eens kwijt schelden? Of in ieder geval het Nederlandse deel van 3,2 miljard euro?

Want dacht u dat de Grieken ooit hun enorme berg schuld terug zouden kunnen betalen? Ik persoonlijk denk dus van niet.

Als ik even reken met mijn basisschool wiskunde, komt op een bevolking van ongeveer 11 miljoen Grieken het op een schuld van ca. 22.000 euro per inwoner. Een ervaren werknemer verdient in Griekenland ongeveer 700 tot 800 euro per maand. Dat verdient hij met name in de landbouw en de toeristenindustrie.
Hoe kunnen ze dan die schuld ooit terug betalen? Dat is net zoiets als dat je met je emmertje de Atlantisch oceaan even leegschept.

Hier komt mijn PGB en zorgkosten ideetje: Nederland heeft Griekenland dus 3,2 miljard euro geleend, omgerekend 700 euro per Nederlander.
Nu even simpel gedacht: als elke gehandicapte Nederlander, en daarbij tel ik weer zoals in mijn vorige stukje de 30% regel als ondergrens, eens ieder jaar een maand op kosten van de staat naar Griekenland op vakantie zou mogen?

Dat schept een enorme werkgelegenheid in de dienstverlenende sector in Griekenland , maar ook in de bouw. Denkt u maar eens aan de zorghotels, sanatoria, ziekenhuizen, infrastructuur enz. die er dan moeten komen.

Griekenland kan zo weer een gezonde economie opbouwen en een fundamentele bijdrage gaan leveren aan de Europese economie. En kan dus op deze wijze, via een omweg, haar schulden terug betalen. Ik denk een echte win-win situatie!

En wat zou dat kunnen betekenen voor onze zorgkosten en PGB?
Nou, de PGB zou dan in de eerste plaats kunnen bestaan uit een maand volledig verzorgde vakantie in Griekenland, waarbij geen gebruik gemaakt wordt van de aanzienlijk duurdere zorg in Nederland.

Voor gehandicapten kan ik me voorstellen dat het een stuk aangenamer leven is in een warm land dan in ons koud kikkerlandje. Dit komt zijn of haar welzijn ten goede en zo zal er minder aanspraak gemaakt worden op onze dure zorg.

Ik kan me bij mijn ideetje eigenlijk alleen maar gelukkige mensen bij voorstellen. Aan zowel de kant van onze Staat, lees de belastingbetaler, de gehandicapten als wel aan de kant van de Griekse bevolking! Wat u?

Ik hoor graag wat u vindt van mijn idee.
En ja hoor, ik kan heel veel dingen bedenken waarom mijn idee niet haalbaar zou zijn.
Maar ik denk dat er even zoveel redenen te bedenken zijn die het wel mogelijk maken.

Dus laat van u horen!

Bekijk & lees alle columns door Roger van de Werff.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (10)

Reageren
 • Truus Wijsmuller
  03.08.2015 - 11:31 uur | Truus Wijsmuller

  Hartelijk dank voor je reactie, ik ga hier verder mee aan de bak. Als er nog meer mensen suggesties hebben, graag. Ik ben alweer een tijdje uit de zorg en nu werkzaam in het onderwijs maar ben nog wel veel verbonden met jongeren die gebruik maken van PGB.

 • 01.08.2015 - 09:50 uur | Jaap Modderman

  Beste Truus,
  Misschien is het een goed idee om alle mogelijkheden van zorg goed in kaart te brengen. Als je een compleet pakket kunt samenstellen met alle mogelijkheden kan je denken aan een soort filiaal van een Nederlandse zorginstelling. Als deze bereid is om zorg te verlenen via ter plaatse aanwezige verpleegkundigen van div. niveaus, denk ik dat je al een heel eind komt.

 • Truus Wijsmuller
  31.07.2015 - 08:54 uur | Truus Wijsmuller

  Bij toeval stuitte ik op dit verhaal. Ik bekijk hier op dit moment toevallig een kleinschalig verzorgingstehuis in Varkiza, 25 km. buiten Athene. Vlak bij het strand, luchthaven in de buurt en veel zorg aanwezig. Ik ben in gesprek met de eigenaresse om te kijken naar de mogelijkheden voor Nederlanders om hier te kunnen verblijven voor kortere of langere tijd. Ik kom veel artikelen tegen over zorg in Spanje maar heb nog niets kunnen vinden over Griekenland. Ideeën, suggesties, etc. zijn van harte welkom!!!

 • 02.07.2015 - 14:23 uur | Jaap Modderman

  Reactie op Lies v.d. Loo: de overige 11 maanden, daar bestaat een keuze in. Je kan in Griekenland ook die maanden goedkoop verzorgd worden op kosten van het Nederlandse zorgbudget en daarmee help je Griekenland en Nederland permanent. De tweede keus is gewoon in Nederland met een gegarandeerd budget, PGB of natura, de zorg ontvangen die je nodig hebt. De emigranten dragen zo heel veel bij en de vakantievierders nog steeds behoorlijk. Logisch toch? Nu wonen in Griekenland, Spanje, Italië toch ook gepensioneerde Nederlanders met behoud van pensioen en AOW.

 • Marga van Lenthe
  19.06.2015 - 17:03 uur | Marga van Lenthe

  Ja, top-idee. En voor mensen die door hun ziekte/handicap niet tegen warmte kunnen (zoals mijn man met MS), kun je hetzelfde geintje uithalen met IJsland. Creatief bedacht, zit echt wat in!

 • Jaap Modderman
  18.06.2015 - 16:14 uur | Jaap Modderman

  ik ben over het algemeen een groot voorstander van het oplossingsgerichte denken. Dit idee getuigt daarvan. Als gehandicapte zou ook ik graag een maandje in Griekenland "all in" op vakantie gaan. Er is een klein probleempje: ik ontvang mijn zorg niet via een PGB maar in natura. Als ook daartoe een vertaalslag gemaakt kan worden wil ik wel eens een maandje in een Grieks zorghotel. Buurtzorg hoeft dan geen zorg te declareren en ik kan eindelijk eens echt in de zo'n liggen, natuurlijk nadat de zuster me daarvoor eerst goed insmeert met anti-zonnebrand olie.

 • Lies van de Loo
  18.06.2015 - 11:59 uur | Lies van de Loo

  En wat doe je dan in de overige 11 maanden? Op bed blijven?

 • Mary Ritsema
  18.06.2015 - 10:48 uur | Mary Ritsema

  Briljant, stuur dan ook de hulpverlener op vakantie, anders zit die zonder inkomen die maand. Maar ik blijf het een super leuk idee vinden!

 • Kees de Jager
  18.06.2015 - 10:32 uur | Kees de Jager

  Een perfect staaltje 'out of the box' denken! Nederland EN Griekenland hebben je nodig, Roger!

 • Jacqueline Kool
  18.06.2015 - 10:29 uur | Jacqueline Kool

  Ik vind het een top-idee! En geef me graag als eerste op! :-)

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk