Plaats voor de rolstoel in het vliegtuig?

24.07.2017 | Algemeen nieuws | 8000 keer bekeken
Plaats voor de rolstoel in het vliegtuig?

Als u gebruik maakt van een rolstoel, kan reizen met het vliegtuig een behoorlijke uitdaging zijn. De rolstoel mag mee, maar dan wel uitsluitend in het bagageruim.

Als rolstoelgebruiker wilt u net als ieder ander gebruik kunnen maken van het vliegtuig. Als u op vakantie of familiebezoek gaat bijvoorbeeld of voor uw werk op reis moet. En hoewel reizen met het vliegtuig ook voor u mogelijk is, zitten er wel haken en ogen aan. Voor rolstoelgebruikers die niet buiten hun eigen stoel kunnen, is reizen met het vliegtuig op dit moment helemaal uitgesloten.

Europese richtlijnen 'met rolstoel in vliegtuig'

Er komt heel wat bij kijken als u met uw rolstoel het vliegtuig in wilt. Hoewel er Europese richtlijnen bestaan voor het per vliegtuig vervoeren van rolstoelgebruikers, is het toch zaak u voor vertrek goed voor te bereiden. Schiphol noemt zichzelf ‘één van de meest toegankelijke luchthavens’. Dit vliegveld biedt, conform de Europese richtlijnen, verschillende voorzieningen, diensten en praktische ondersteuning om het bezoek van rolstoelgebruikers aan de luchthaven zo goed mogelijk te laten verlopen. Persoonlijke begeleiding van de parkeerplaats naar het vliegtuig en vice versa is dan ook gegarandeerd – als die hulp ten minste 48 uur voor de vlucht is aangevraagd.

Ervaringsdeskundige

Als ervaringsdeskundige geeft rolstoelgebruiker Eelco Martens op zijn blog tips over reizen met het vliegtuig. Hij meldt onder meer dat regels en aanpak per vliegveld en maatschappij verschillen. Om zelf niet verstrikt te raken in die verschillen, kiest hij ervoor om zijn reis via een reisbureau te regelen. Zo hoeft hij zichzelf niet bezig te houden met het invullen van de benodigde formulieren. Dat is wel zo handig, hij gebruikt zijn tijd liever om zich anderszins op de reis voor te bereiden. Indien u uw reis liever zelf regelt, vergeet u dan niet om het liefst zo snel mogelijk maar (in de regel) minimaal 48 uur van te voren aan de luchtvaartmaatschappij waarmee u reist door te geven dat u rolstoel gebonden bent. Vaak wil de maatschappij de afmeting en het gewicht van uw rolstoel weten.

Eelco geeft de tip om alle losse onderdelen van uw rolstoel te halen en de wielen duidelijk ‘herkenbaar’ te maken met tape/plakband of iets dergelijks. Zo voorkomt u dat u na de vlucht uw eigen rolstoel terugkrijgt met de verkeerde wielen.

Omdat een rolstoel alleen in het ruim vervoerd mag worden, bent u tijdens de vlucht aangewezen op een zogeheten ‘boordrolstoel’. Deze rolstoel is smal genoeg om in de gangpaden van het vliegtuig te rijden. Cabinepersoneel mag u niet tillen; bent u niet in staat zelf in en uit deze boordrolstoel te komen, dan zult u met een eigen begeleider moeten reizen.

Rolstoelplaats in vliegtuig noodzaak

De mogelijkheden die er zijn om met een rolstoel te vliegen nemen toe, maar er is nog altijd nog een groep rolstoelgebruikers die uitgesloten wordt van deze vorm van vervoer. Het gaat hierbij om mensen die echt alleen in hun eigen (elektrische) rolstoel kunnen reizen. De Amerikaanse non-profitorganisatie ‘All Wheels Up’ maakt zich daarom sterk voor de ‘rolstoelplaats’ in het vliegtuig. De realisatie van dergelijke plaatsen is voor ruim een miljoen rolstoelgebruikers over de hele wereld pure noodzaak: alleen zo kunnen zij op een voor hen gezonde en veilige manier reizen. Kunnen zij in de eigen stoel aan boord, dan scheelt dat bovendien veel stress tijdens transfers én hoeven ze niet bang te zijn dat de rolstoel tijdens de vlucht of een transfer beschadigd wordt.

Voorkom onverwachte situaties

Als u rolstoel gebonden bent hoeft reizen met het vliegtuig geen probleem te zijn, een goede en tijdige planning is echter wel essentieel. Welke regels hanteert bijvoorbeeld de luchtvaartmaatschappij waarmee u op pad gaat, welke regels gelden er op de luchthaven van vertrek en/of aankomst? Zo voorkomt u onverwachte en wellicht onprettige situaties.

Bovenstaand artikel is eerder op SupportBeurs.nl gepubliceerd.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (9)

Reageren
 • Marianne De Jeu
  06.09.2018 - 14:30 uur | Marianne De Jeu

  Hallo

  Ik wil hier heel graag op reageren
  Mensen met een electr rolstoel
  Waar ik in kort liggen kunnen gewoon
  NIET/NOOIT meer vliegen
  Mijn handicaps oke maar dit vindt ik zo erg
  Wordt hier emotioneel van.
  Maak vaak grapjes van nee ik kan niet mee
  Moet anders in het bagagedepot achter in het vliegtuig.
  Maar dit kam nog niet eens.
  Misschien bisnisclass maar dat is voor mij niet weggelegd.

  Je kunt inderdaad naar de maan
  Dus schiet maar maar af naar een heerlijk
  Warm land waar ik mijn laatste jaren kan verblijven.

  Ook het toiletbezoek is een verschrikking
  Moet catheters plaatsen om te plassen
  Heb een stoma.

  Dus jammer aan mij wordt niets verdiend.
  En met mij nog heel veel mensen die hiervan dromen.

 • 02.08.2018 - 15:38 uur | Hans Ponsen

  hoe is het dan gesteld met opvouwbare scootmobielen

 • 04.08.2017 - 12:27 uur |

  Top artikel hoor ! Hoe meer aandacht hoe beter...Nou ja, paar manden geleden mocht ik niet met mijn Smartdrive (batterij/ondersteuning) niet in het vliegtuig. Zou en 'bom' kunnen zijn volgens de nieuwe regels. Bleek op de terugweg een dame met exact hetzelfde wel in het vliegtuig te mogen...Vreemde regels...

 • frits andriessen
  27.11.2015 - 10:03 uur | frits andriessen

  Ik kan gelukkig wel een stuk zelfstandig lopen maar geen langere afstanden.
  Het verraste mij kortgeleden dat in de treinen van Arriva speciale plekken zijn waar je de fiets of rolstoel/kinderwagen neer kan zetten en met een gordel vastzetten. Dit is net als in de vliegtuigen nog steeds niet het geval bij de NS. Hebben ze dan bij de vliegtuig fabrikanten nog nooit gehoord van rolstoel toegankelijkheid?

 • Double Performance
  23.11.2015 - 17:31 uur | Double Performance

  Tip: de RGK TIGA FX, volledig opvouwbaar tot een formaat van een kleine koffer. Voor reizen met het vliegtuig ideaal; het past makkelijk in de hand bagage ruimte. Zie https://www.supportbeurs.nl/producten/nieuw-rgk-tiga-fx-voor-mensen-onderweg--

 • karin Hoekstra
  20.11.2015 - 16:15 uur | karin Hoekstra

  Het reizen per vliegtuig is, als je zelf niks kunt, een drama. Als je niet zelf kan zitten is het bijna onmogelijk om te vliegen. Dat moet anders!

 • Ada Bak
  20.11.2015 - 13:40 uur | Ada Bak

  Diverse keren gevlogen Egypte Turkije Spanje Italie ben helemaal aan mijn elektrische rolstoel gebonden ben op alle vliegvelden uitstekend geholpen zoals via een reisburo of zelf geboekt voor mijn was de hulp ter plaatse toppie !!!!!

 • Christa Greene
  20.11.2015 - 10:58 uur | Christa Greene

  Ze kunnen mensen naar de Maan sturen maar met een electrische rolstoel in het vliegtuig plaats nemen kan niet, belachelijk!
  Dat zou voor iedere uitvinder dan toch een uitdaging moeten zijn!

 • Frank Rietman
  19.11.2015 - 14:52 uur | Frank Rietman

  Als Elektrische rolstoel gebruiker vind ik het zeer frustrerend dat je in 2015 nog steeds niet met eigen rolstoel in het vliegtuig kan. Er is een petitie in omloop waar wereldwijd al bijna 40.000 keer op ingetekend is. Ik roep iedereen op om ook de petitie te tekenen.
  Je kunt dit doen op: http://petitions.moveon.org/sign/wheelchair-access-on?source=c.em&r_by=8151355

13.03.2020 t/m 14.03.2020

ZieZo-beurs 2020

Utrecht