Nieuws

Plannen voor implementatie VN-verdrag belangrijke mijlpaal

14 juni 2018, Supportbeurs

Hoe maak je de Nederlandse samenleving toegankelijker voor personen met een handicap? Links en rechts zijn er klachten te horen dat het allemaal zo’n vaart niet loopt met de invoering van het VN-verdrag… Vanaf vandaag komt daar als het goed is verandering in; er worden diverse uiteenlopende plannen gepresenteerd.

MKB start pilots

Het midden- en kleinbedrijf lanceert vijf pilots, waarbij winkelstraten en –centra getest worden op toegankelijkheid. Daarnaast gaat de brancheorganisatie de ondernemers ondersteunen door het geven van goede voorbeelden en adviezen

Overheid zet toegankelijkheid op de agenda

Het kabinet wil dat zowel gemeenten als de rijksoverheid ervaringsdeskundigheid inschakelen. Door ervaringsdeskundigen te betrekken bij bijvoorbeeld bouwplannen is er vooraf oog voor mogelijke beperkingen die nog tijdig ondervangen kunnen worden. Los daarvan dienen alle ministeries op hun eigen specifieke gebied te werken aan toegankelijkheid.

Toegankelijkheid geen verplichting

Veel plannen, zonder dat daar verplichtingen of wetswijzigingen aan gekoppeld zijn. Gaat dat wel werken in de praktijk? Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, is positief gestemd. “Er is veel enthousiasme en ondernemers krijgen kant en klare blauwdrukken waarmee ze verder kunnen. Uiteraard hadden we liever gezien dat er ook verplichtingen waren gesteld, maar daar heeft dit kabinet bewust niet voor gekozen.”

Rolstoelgebruiker Otwin van Dijk, voorheen als lid van de Tweede Kamer pleitbezorger voor ondertekening van het VN-verdrag en tegenwoordig burgemeester van Oude IJsselstreek, zegt de gepresenteerde plannen een belangrijke mijlpaal te vinden. “Natuurlijk, de tijd van praten is twee jaar na ondertekening van het verdrag wel voorbij. Het is nu tijd voor actie.” Daarnaast geeft hij aan dat voor een toegankelijk Nederland vooral een andere mindset nodig is. “Bijvoorbeeld dat ondernemers gaan inzien dat als 10 tot 15 procent van de Nederlanders een handicap heeft, dit economisch gezien ook een belangrijke groep potentiële klanten is. De druk opvoeren met nieuwe wetgeving is altijd nog een optie, maar ik ben ervan overtuigd dat deze breed gedragen plannen al veel kunnen veranderen.”

Bron: NOS

Ook interessant